Pauk 22/1 – ocjenjivanje obučenosti

Treća mehanizirana bojna Pauci Gardijske mehanizirane brigade nositelj je Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III, koja je namjenski organizirana višerodovska postrojba

Vježba Pauk 22/1 bila je zadnja generalna proba za završno ocjenjivanje Borbene grupe u listopadu ove godine

Na vojnom poligonu ”Eugen Kvaternik“ kod Slunja od 8. do 15. lipnja provodila se vježba na zemljištu Pauk 22/1,  čiji je cilj provjera sposobnosti i ocjenjivanje obučenosti 1. mehanizirane satnije 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade (GMBR).  ”Ovo je jedna u nizu vježbi koje će se održati ove godine, a vezane su za ocjenjivanje Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III čiji smo mi nositelji,“ kaže za Hrvatski vojnik zapovjednik Pauka pukovnik Ivica Armanda.

Kao glavni akter cijele vježbe 1. mehanizirana satnija imala je zadaću provedbe napada uz poražavanje neprijatelja i izbijanje na krajnju crtu napredovanja u svrhu ovladavanja dodijeljenim područjem. Zapovjednik Satnije satnik Robert Bajan na kraju vježbe izrazio je veliko zadovoljstvo svojim pripadnicima: ”Unatoč nevremenu koje nas je zadesilo, vježba je provedena prema planu i sve su zadaće odrađene bez problema,“ s ponosom je rekao satnik.

Osim same provedbe napada, pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci morali su pokazati sposobnosti i vještine u postupcima vođenja postrojbe, taktičkom kretanju, posjedanju taktičkog područja prikupljanja (TPP) te u provedbi konsolidacije i reorganizacije.

”Uvijek može bolje, ali ovim što su pripadnici pokazali iznimno sam zadovoljan, prije svega  motiviranošću,“ rekao nam je pukovnik Armanda i kao vrlo pozitivno istaknuo mladi kadar unutar 1. mehanizirane satnije. Riječ je o mladim časnicima, zapovjednicima koji su prvi put na vježbi sa svojim vodovima; mladim skupnicima koji su se napokon mogli dovesti u stvarnu situaciju i voditi desetinu, te o vojnicima iz zadnja dva kampa koji nisu ni godinu dana u sustavu i sad su mogli osjetiti terensku borbu. 

Mladi poručnik Domagoj Grbčić obnašao je ulogu zapovjednika voda koji je bio na glavnom naporu: ”Moj je vod imao velik gubitak ljudstva, ali objekt je ipak osvojen i mi smo proveli svoju zadaću,“ kaže poručnik i ističe kako je zadovoljan vježbom jer one služe za uvježbavanje i uvid u ono što se treba popraviti.

Zbog kiše koja ih je zadesila noć prije, na licima i odorama pripadnika Pauka mogli su se vidjeti ostaci blata, što nam je bio dovoljan pokazatelj njihove uživljenosti u vježbu i visoke razine motiviranosti. Da su svi dali svoj maksimum svjedoči nam i skupnik Mario Milanović Trapo, zapovjednik desetine, koji priznaje da zadatak nije bio nimalo lagan, ali uz izvrsno odrađen posao i maksimalno uložen trud svakog pripadnika zadaća je uspješno provedena.

Treća mehanizirana bojna Pauci Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) nositelj je Borbene grupe mehaniziranog pješaštva III, koja je namjenski organizirana višerodovska postrojba. Vježba Pauk 22/1 bila je, kako kaže pukovnik Armanda, zadnja generalna proba za završno ocjenjivanje Borbene grupe u listopadu ove godine, a tad će prikazati sve za što su se spremali cijelu godinu.

TEKST Janja Marijanović

Foto Tomislav Brandt