Početak školovanja i vojničkog života

”Tijekom pripremnog kampa imali ste priliku iskusiti mali dio vojničkog života i rada. Danas polaganjem svečane prisege nastavljate svoj životni odabir kako biste postali časnici OSRH,“ rekao je zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin i poželio dobrodošlicu kadetima

Na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ 24. rujna održana je svečana prisega 20. naraštaja kadeta Hrvatske vojske te obilježen početak akademske godine sveučilišnih preddiplomskih i diplomskih studija. Prisegu je položilo 77 kadeta, među kojima je 11 žena. Od ukupnog broja kadeta, njih 56 polaznici su sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, sedam je polaznika sveučilišnog studijskog programa Vojno pomorstvo, a 14 sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Aeronautika, smjer vojni pilot. Školovanje započinje i za sedam kadeta iz prijateljskih i partnerskih zemalja, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Kosova.

Uz članove obitelji i prijatelje, svečanosti su nazočili predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, bivši zapovjednik HVU-a umirovljeni general-pukovnik Slavko Barić, prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Goran Kardum, zapovjednici, zamjenici i izaslanici zapovjednika HKoV-a, HRZ-a i ZSS-a, predstavnici Vojnodiplomatskog zbora te drugi vojni i akademski uzvanici.

Brigadni general Blaž Beretin poželio je dobrodošlicu kadetima te rekao: ”Tijekom pripremnog kampa imali ste priliku iskusiti mali dio vojničkog života i rada. Danas polaganjem svečane prisege nastavljate svoj životni odabir kako biste postali časnici OSRH. Školovanje na Hrvatskom vojnom učilištu put je stjecanja znanja i vještina potrebnih u vašem budućem poslu. Ovdje ćete, ujedno, razvijati karakterne osobine potrebne za uspješno vođenje. Nadam se da će Hrvatsko vojno učilište ispuniti vaša očekivanja i pružiti vam akademske i vojne izazove u sljedećim godinama. Čestitam vam na vašem odabiru.“

Predsjednik Zoran Milanović čestitao je kadetima na položenoj prisezi te rekao da je u svega nekoliko rečenica prisege kojom su danas prisegnuli izrečeno sve ono što čini vojnika – hrabrost, ustav, zakon i domovina. Kadetima su dodijeljene crne beretke. Pripadnici Hrvatske vojske nose crne, crvene, zelene i svjetlosmeđe beretke po kojima su prepoznatljive gardijske brigade, koje su ih proslavile tijekom Domovinskog rata. Nakon završenog školovanja većina današnjih kadeta započet će svoju vojničku karijeru u nekoj od gardijskih postrojbi. Bez obzira na boju beretka će ih podsjećati da nastavljaju tradiciju vjernog služenja domovini.


S lijeva na desno kadet Roko Farkaš, kadetkinja Marta Delost, kadet Ricardo Montana i kadet Petar Marjanović

Prvi dojmovi

Kadet Roko Farkaš upisao je diplomski studij Aeronautike, smjer vojni pilot. “Od malih nogu sanjam da letim avionom brže od zvuka. Otac me odveo u Švedsku gdje sam imao priliku vidjeti Gripen. Fasciniralo me kako se leti njime i što sve piloti izvode u zraku. Obožavam Top Gun i priče hrvatskih pilota iz Oluje. Ovim sam započeo ostvarenje svojeg dječačkog sna. Ponosan sam što mogu nositi ovu beretku te uzbuđen zbog svega što me čeka na početku vojničkog života,“ kaže nam kadet Farkaš.

Kadetkinja Marta Delost iz Čakovca odabrala je smjer Vojnog vođenja i upravljanja. Velik utjecaj u odabiru ovog fakulteta za nju je imao obiteljski odgoj, koji je od malena isticao veliku vrijednost ljubavi prema domovini. Veliku ulogu imali su i branitelji s kojima je bila u kontaktu te kaže: “Sa sviješću o tome što je bilo potrebno za stvaranje Hrvatske rasla je i želja da joj i ja dam dio sebe. Vojno vođenje i upravljanje odabrala sam jer mi bolje leže društvene znanosti. Uzbuđena sam jer još uvijek ne znam što me točno čeka, ali i ponosna što smo završili tri tjedna pripremnog kampa te položili svečanu prisegu.“ 

Kadet Ricardo Montana dolazi iz Splita i odlučio se za Vojno pomorstvo. Već duže vrijeme privlači ga vojni poziv za koji smatra da ne može svatko prihvatiti. ”Volim more i privlači me pomorstvo te ne sumnjam da ću u tome napredovati poprilično dobro. Trenutačno se osjećam bolje nego ikad u životu. Mislim da nikad nisam doživio ništa svečanije. Sretan sam što sam dobio ovu beretku i ponosan sam što je mogu nositi,“ kaže kadet Montana.

Kadet Petar Marjanović dolazi iz Kreševa i upisao je smjer Vojno inženjerstvo. Od djetinjstva želi postati vojnik, a tu želju usadio mu je otac vojnik. “Posebno me zanima topništvo i oklopništvo te sam stoga upisao Vojno inženjerstvo jer smatram da će me najbolje pripremiti za tu granu, a ujedno volim strojarstvo i elektrotehniku. Osjećam se jako ponosno jer je za mene ova beretka velika čast i služba. Ovo mi je najsretniji dan u životu i pamtit ću ga dok sam živ,” rekao nam je kadet Marjanović.


Tekst i foto

Martina Stanković

potpis

 

  1. S lijeva na desno kadet Roko Farkaš, kadetkinja Marta Delost, kadet Ricardo Montana i kadet Petar Marjanović