PORUKA MIRA I SIGURNOSTI: Spremniji i jači – zajedno!

Studenti Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu složili su se kako NATO znatno utječe na civilne strukture te kako itekako može utjecati na razvoj civilnog društva i, kako kažu, vjeruju da je to smjer u kojem će se Savez nastaviti razvijati

Republika Hrvatska priključila se kao deseta članica kampanji pod nazivom We Are NATO, koju je 2017. pokrenula Služba za javnu diplomaciju NATO-a. Cilj kampanje isticanje je jedinstva i solidarnosti unutar Saveza, a u kontekstu kolektivnog doprinosa zaštiti mira i sigurnosti građana. Naime, kampanja We Are NATO prikazuje središnju ulogu NATO-a u održavanju euroatlantske sigurnosti, kao i načine na koje Savez koristi diplomaciju, vojne snage i tehnološki napredak zbog osiguranja mira, kao i ulogu NATO-a u globalnoj sigurnosti.

Studenti Sveučilišta u Splitu u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama

Ministarstvo obrane u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u sklopu provedbe projekta We Are NATO organiziralo je početkom rujna za studente Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu predstavljanje sposobnosti Operativnog vatrogasnog zapovjedništva. Bila je to i prilika za posjet studenata vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama, gdje su vidjeli iz prve ruke način na koji Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjeluje u protupožarnoj sezoni.

Zadaće i sposobnosti HRZ-a tijekom protupožarne sezone studentima je prezentirao zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera pukovnik Stjepan Stepić, brigadir Eugen Njari iz Zapovjedno-operativnog središta, te pripadnik 395. ETH satnik Duje Voloder. Iz razgovora sa studentima saznali smo kako im je upravo taj posjet bio dodatni motiv da se u budućnosti pridruže jednoj od sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Studentice Kristine Žunić posebno se dojmila pokazna vježba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom koje je prikazan dio sposobnosti Hrvatske vojske u protupožarnoj sezoni.

“Zanimljiva je bila i sama prezentacija o Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu, tijekom koje smo mogli vidjeti kako se radi u protupožarnoj sezoni,” rekla je Kristina i dodala kako smatra da članstvom u NATO-u Republika Hrvatska može puno toga dobiti. Istaknula je kako vjeruje i da Hrvatska može puno toga ponuditi NATO-u. Student Ante Strinić rekao je kako je bilo zanimljivo vidjeti način funkcioniranja Hrvatske vojske i Hrvatske vatrogasne zajednice te kako je posebno zanimljiva bila pokazna vježba HRZ-a: “Dojam je da naša Hrvatska vojska i Hrvatska vatrogasna zajednica kao sastavnice sustava domovinske sigurnosti rade fantastičan posao,” naglasio je te dodao kako vjeruje da će i on u budućnosti biti dio sustava domovinske sigurnosti.

Složili su se kako upravo NATO znatno utječe na civilne strukture te kako itekako može utjecati na razvoj civilnog društva i, kako kažu, vjeruju da je to smjer u kojem će se NATO nastaviti razvijati. “Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti mlade ljude zainteresirane za aktivnosti Hrvatske vojske, ali i aktivnosti drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Ovo je i nama prilika da pokažemo mladim ljudima svoj posao, svoju svakodnevicu i sve ono što naš poziv podrazumijeva,” rekao je brigadir Njari. “Bila mi je čast i zadovoljstvo ugostiti baš ove studente i pokazati im kapacitete i sposobnosti za zadaće za koje smo deklarirani, odnosno gašenje požara. Uvijek smo otvoreni za mlade ljude kako bi se upoznali s onim što radimo i kako pridonosimo civilnim institucijama u zaštiti od požara,” ističe pukovnik Stepić.

Obljetnica HRM-a u znaku kampanje We Are NATO

U tjednu obilježavanja obljetnice Hrvatske ratne mornarice njezini su pripadnici, kadeti studija Vojno pomorstvo, te članovi NK Adriatic iz Splita sudjelovali na sportskim natjecanjima koja su održana u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba”. Sportski dan tako je započeo tradicionalnim natjecanjem kutera na kojem su sudjelovale četiri ekipe: Flota Hrvatske ratne mornarice, Obalna straža RH, Bojna obalne službe motrenja i obavješćivanja te Pomorska baza Split, koja je i odnijela pobjedu.

Kapetan korvete Vjeran Zekić iz Pomorske baze Split kaže kako je ponosan što su već godinama u vrhu: “Iako su nam pripreme trajale kraće, uspjeh nije izostao. Uvijek su nam to slatke muke. Interes za ovu utrku sve je veći, pa onda moramo odabrati najbolje među najboljima.” Časnik za kineziologiju Hrvatske ratne mornarice kapetan fregate Ivica Bajaj rekao je kako mu je ove godine posebno drago što se sportski dani HRM-a održavaju u sklopu kampanje We Are NATO.

“Hrvatska je čvrsta i pouzdana članica NATO-a i stoga smo počašćeni što smo imali priliku organizirati ova sportska natjecanja. Ona su ujedno i prilika da kroz nekoliko dana svečano obilježimo obljetnicu Hrvatske ratne mornarice,” rekao je te dodao kako smo se i ovom prilikom mogli uvjeriti u vrhunsku tjelesnu spremnost hrvatskih vojnika. “Sport je neodvojiv dio vojske. U vojarni u Splitu imamo vrhunske sportske terene i mogućnosti za bavljenje sportom, od malog nogometa, košarke…,” nastavlja Bajaj i dodaje kako pripadnici Hrvatske vojske po spremnosti i sposobnostima stoje rame uz rame s kolegama iz drugih članica NATO-a.

Pripadnik Flote HRM-a razvodnik Duje Volarević već 14 godina sudjeluje na natjecanju kutera. Ističe kako mu je uoči Dana HRM-a uvijek čast biti sudionikom takvog natjecanja.
“Pripremamo se obično oko mjesec do dva. Konkurencija je uvijek jaka, što natjecanje čini izazovnim i zanimljivim,” rekao je razvodnik Volarević. Sportski dan završen je revijalnom utakmicom kadeta studija Vojno pomorstvo i NK Adriatic iz Splita. Kadet narednik Marko Tokić rekao je kako mu je bilo zadovoljstvo igrati utakmicu s mladim igračima splitskog nogometnog kluba. “U sklopu studija bavimo se različitim sportskim aktivnostima. One su svakodnevne i smatram kako svaki pripadnik Hrvatske vojske mora biti u svakom trenutku spreman i za najzahtjevnije zadaće,” zaključio je narednik Tokić.

Kadeti studija Vojno pomorstvo i hrvatski mornari natjecali se u vezivanju mornarskih čvorova

U prigodi Dana HRM-a posjetitelji su se mogli informirati o studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, posebice o studiju Vojno pomorstvo, kao i o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Anđela Rohtek, kadetkinja studija Vojno pomorstvo, rekla je kako su njezina iskustva u zadnje tri godine što se tiče školovanja pozitivna te kako se veseli budućim izazovima: “Jako sam zadovoljna vojnim, ali i fakultativnim dijelom studija, te samom praksom, ovisno o odabranom smjeru. Nikad se nisam vidjela nigdje nego u Hrvatskoj vojsci i iznimno mi je drago što ostvarujem svoje planove i snove.” Ni najmlađi nisu krili oduševljenje viđenim i prezentiranim pa je desetogodišnji Lovre iz Splita rekao kako na brodovima HRM-a odmah poželi ostati i raditi: “Vjerujem kako ću i ja jednog dana biti hrvatski mornar, kao i moj tata. Volim našu Hrvatsku vojsku.” Pripadnici Hrvatske ratne mornarice i kadeti studija Vojno pomorstvo održali su na brodovima HRM-a i natjecanje u vezivanju mornarskih čvorova. Svi zainteresirani mogli su se okušati u toj vještini, a najveći su interes opet pokazali oni najmlađi.


HRVATSKA I NATO

Imajući u vidu sve složenije sigurnosno okružje u Europi zadnjih nekoliko godina, Hrvatska dodatno nastavlja potvrđivati svoju vjerodostojnost kao članica Saveza. Drugim riječima, od ulaska u punopravno članstvo NATO-a 2009. godine, RH kontinuirano se potvrđuje kao predana i pouzdana članica. Aktivno sudjelujući u raspravama u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, kao i u svim odlukama koje članice ondje donose konsenzusom, Hrvatska izravno pridonosi provedbi NATO-ovih aktivnosti, a time i ostvarenju zajedničkih zadaća i ciljeva koje stoje pred Savezom. Hrvatska kao sudionica NATO-ova kolektivnog sustava odlučivanja ima mogućnost promicati i vlastita stajališta, vanjskopolitičke prioritete te nacionalne interese. Svjesna toga kako je njezina odgovornost za susjedne zemlje ulaskom u NATO dodatno porasla, Hrvatska se afirmirala kao jedan od najsnažnijih zagovaratelja daljnjeg proširenja Saveza na jugoistok Europe. Poseban naglasak stavljen je i na pitanja žena, mira i sigurnosti u kontekstu provedbe Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na razini Saveza.


TEKST  Jelena Jakšić

FOTO  MORH