Predstavljena nacionalna kampanja #WEARENATO

“Solidarnost je jedan od temelja NATO-a. Sposobnost svake članice da se u svakom trenutku, samostalno ili uz pomoć saveznika, nosi sa svim sigurnosnim izazovima i ugrozama, odnosno zaštiti svoje stanovnike  – vas i vaše obitelji i sve one koji se ovdje zateknu – jest nešto što se gradi, ali kad treba i dijeli,” rekao je ministar obrane Mario Banožić

Studentima na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti kampanju su predstavili ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pred stotinjak okupljenih studenata predstavljena je nacionalna kampanja We Are NATO. Cilj je prikazivanje središnje uloge NATO-a u održavanju euroatlantske sigurnosti, kao i načine na koji Savez koristi diplomaciju, vojne snage i tehnološki napredak radi osiguranja mira. Kampanja obuhvaća i objašnjavanje uloge NATO-a u globalnoj sigurnosti, a predstavili su je ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Ministri i pravobraniteljica govorili su o važnosti članstva Republike Hrvatske u NATO-u, njegovoj ulozi u razvoju ne samo obrambenih sposobnosti članica, već i doprinosu razvoja društva općenito. Ministar obrane zahvalio je studentima na dolasku i interesu za predstavljanje nacionalnog segmenta kampanje We Are NATO te im zaželio uspješan akademski put.

Savez čini građane sigurnijima

”Razvijajte se u svim smjerovima, a s obzirom na to da ste odabrali društveni smjer, vjerujem kako ćemo se sigurno još susretati. Upravo zato razmislite i o usmjeravanju svojeg akademskog interesa prema obrambenim temama, kao i o kasnijem uključivanju u rad obrambenih institucija Republike Hrvatske. Isto tako, vrijedi spomenuti da su i vama, ali i svim hrvatskim građanima otvorene mogućnosti zaposlenja u institucijama Saveza. Radi se, naime, o izazovnim poslovima i želio bih vidjeti više naših ljudi u tim institucijama,” rekao je ministar obrane. Govoreći o Hrvatskoj vojsci kao modernoj oružanoj sili izrasloj na temelju iskustava iz Domovinskog rata naglasio je kako je u današnje vrijeme sve većih izazova i prijetnji za očuvanje slobode i sigurnosti, važno objasniti na koje to načine NATO čini svoje građane sigurnijima. ”Hrvatska kontinuirano povećava ulaganja u obranu te je prošle godine već dosegnuta tražena razina ulaganja od 2 % BDP-a, dok je tražena razina ulaganja u modernizaciju i opremanje i premašena. Ta povećana izdvajanja omogućila su brojne akvizicije od kojih možemo navesti najznačajnije poput francuskog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, američkih helikoptera Black Hawk te borbenih vozila pješaštva Bradley koja su u potpori implementacije, za Hrvatsku prioritetnog NATO-ova Cilja sposobnosti srednje pješačke brigade.“ Ministar je studente upoznao i s daljnjim planovima i smjerom modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH, važnosti kontinuiranog ulaganja u obranu, vojnim studijama te s dragovoljnim vojnim osposobljavanjem.

”Novi Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga je finaliziran. U njemu je uz nacionalne prioritete, uključen i razvoj sposobnosti iz paketa NATO-ovih Ciljeva sposobnosti postavljenih za Republiku Hrvatsku, kao i prioriteta koji proizlaze iz obrambenih inicijativa EU-a. Od prioritetnih sposobnosti spomenut ću samo neke – protuzračna obrana kratkog i srednjeg dometa, obalni ophodni brodovi, višenamjenski brod, modernizacija radara. Također, postupno ćemo povećavati izdvajanja za istraživanje i razvoj, gdje postoji velik potencijal i za našu obrambenu industriju te znanstveno-istraživačku zajednicu,” rekao je Banožić i zaključio: ”Solidarnost je jedan od temelja NATO-a. Sposobnost svake članice da se u svakom trenutku, samostalno ili uz pomoć saveznika, nosi sa svim sigurnosnim izazovima i ugrozama, odnosno zaštiti svoje stanovnike  – vas i vaše obitelji i sve one koji se ovdje zateknu – jest nešto što se gradi, ali kad treba i dijeli.”

Studenti su mogli čuti različite informacije o važnosti članstva Republike Hrvatske u NATO-u, ulozi NATO-a u razvoju ne samo obrambenih sposobnosti članica, već i njegovu doprinosu razvoja društva općenito

Obraćanje mladima i ženama

Ministar Grlić-Radman podsjetio je kako je Služba za javnu diplomaciju NATO-a kampanju započela 2017. godine  i kako se Republika Hrvatska uključila u kampanju sa širokim spektrom različitih interaktivnih aktivnosti i događanja. ”We Are NATO kampanja pokrenuta je 2017. godine s ciljem isticanja jedinstva i solidarnosti unutar Saveza u kontekstu kolektivnog doprinosa zaštiti mira i sigurnosti građana. Naglasak je kampanje na civilnoj komponenti Saveza i obraća se mladima i ženama,” rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

”Organizirali smo različite konferencije, sportska događanja i radionice kako bismo među mladim i ženama promovirali kampanju, odnosno vrijednosti NATO-a,” zaključio je Grlić-Radman. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić kazala je kako joj je drago što se Republika Hrvatska uključila u kampanju te kako će se nastaviti promicati načela ravnopravnosti spolova u Oružanim snagama, mirovnim misijama te općenito kroz obrambeno-sigurnosni sustav. ”Prije dvije godine imali smo zajednički projekt s Ministarstvom obrane koji je financirao State Department. Provodili smo edukacije i analize zastupljenosti žena kroz vojno-obrambeni sustav i možemo reći kako je situacija u pogledu zastupljenosti žena u OSRH, slična standardu i ostalih članica Saveza,” rekla je Ljubičić.


Hrvatska vojska – nezamjenjiva u pomoći civilnom društvu

Ministar obrane u svojem je predavanju istaknuo kako je ruska agresija podsjetila da konvencionalne sposobnosti nikako ne treba zaboraviti te da postav odvraćanja i obrane mora biti ojačan te kako ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu ne može biti model eventualnih budućih kriza.

”Republika Hrvatska prati i sudjeluje u svim procesima u ovom području te kontinuirano zastupa svoje interese. Hrvatska je svjesna svojih mogućnosti i ograničenja te će se nastaviti zalagati za racionalnu i održivu razinu ambicije koja istodobno osigurava potrebnu spremnost Saveza za izazove koji tek dolaze. Jedna je stvar zajednička svim saveznicama – nesebična potpora aktivnostima civilnih službi i agencija, posebno u ekstremnim okolnostima. Hrvatska je vojska to spremno činila u prošlosti, čini to danas i nastavit će to činiti u budućnosti. Jedan od nedavnih primjera je globalna pandemija i potresi tijekom kojih se pomoć i potpora Hrvatske vojske i ostalih sastavnica sustava domovinske sigurnosti pokazala kao nezamjenjiva u pomoći civilnom društvu.”


TEKST: Jelena Jakšić:FOTO: MORH/Filip Klen