Dugotrajna i uspješna obrambena suradnja

Tijekom službenog posjeta članovi američkog Odbora za oružane snage obišli su i neke od vojnih lokacija u Republici Hrvatskoj i upoznali se s projektima Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su realizirani uz financijsku pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država

U ime Odbora za oružane snage Zastupničkog doma američkog Kongresa predsjedavajući Odbora, kongresnik Adam Smith pohvalio je bilateralnu suradnju Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te suradnju u okviru NATO-a

Članovi izaslanstva Odbora za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (House Armed Services Committee) bili su od 5. do 7. listopada 2022. u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Ministarstvu obrane. Prvog dana posjeta sastali su se s premijerom Andrejom Plenkovićem te s ministrom obrane Mariom Banožićem koji je istaknuo kako su Sjedinjene Američke Države strateški partner Republici Hrvatskoj u području obrane, zahvalivši na sveukupno pruženoj američkoj pomoći i potpori Oružanim snagama RH u razvoju sposobnosti, od hrvatskog osamostaljenja do danas. Zahvalio je i na potpori američkog Kongresa, kao zakonodavnog tijela, i potpori Ministarstva obrane SAD-a u razvoju hrvatskog obrambenog sustava.

U sklopu aktualnih projekata opremanja i modernizacije, koji se realiziraju uz financijsku pomoć SAD-a, Banožić je naveo projekt donacije i nabave helikoptera UH-60M Black Hawk te borbenih vozila pješaštva Bradley. Dodao je i kako se ovi projekti uspješno realiziraju i zahvaljujući kontinuiranom povećanju ulaganja u obranu i dostizanjem traženih razina ulaganja u obranu od 2 % BDP-a, od čega je više od 30 % za projekte opremanja i modernizacije. Razmijenjeni su također stavovi i u pogledu sigurnosno-političke situacije u jugoistočnoj Europi. Istaknut je i značajan doprinos Sjedinjenih Američkih Država u potpori procesima pristupanja euroatlantskim integracijama zemalja u regiji. U ime Odbora za oružane snage Zastupničkog doma američkog Kongresa predsjedavajući Odbora, kongresnik Adam Smith pohvalio je bilateralnu suradnju Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država te suradnju u okviru NATO-a, istaknuvši kako je partnerstvo dviju zemalja na obostranu korist. Kongresnici su istaknuli i važnost pomoći Ukrajini i zahvalili na svemu što Hrvatska radi u tom pogledu.

Članovi izaslanstva sastali su se i s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji je zahvalio na dosadašnjoj pomoći Vlade SAD-a što je uvelike utjecalo i pridonijelo razvoju Hrvatske vojske. Admiral Hranj osvrnuo se na  trenutačne projekte nabave za OSRH, a u kojima sudjeluje Vlada SAD-a. Pri tome je naglašena važnost projekata za dostizanje sposobnosti za nacionalnu obranu kao i NATO-ova Cilja sposobnosti. Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućnostima razvoja zajedničkih projekata nabave opremanja i modernizacije te kapaciteta u području obrambene industrije članica NATO-a.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako su Sjedinjene Američke Države strateški partner Republici Hrvatskoj u području obrane, zahvalio na sveukupno pruženoj američkoj pomoći i potpori Oružanim snagama RH u razvoju sposobnosti, od hrvatskog osamostaljenja do danas

SAD – najvažniji strateški partner u obrani

Članovi izaslanstva istaknuli su kako su hrvatski vojnici iznimno motivirani i stručni u obavljanju svojih zadaća. Naglašena je važnost nastavka daljnje suradnje OS-a SAD-a i OSRH te je kao primjer uspješne suradnje navedeno Multinacionalno središte za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC). Složili su se, riječ je o izvrsnom projektu koji omogućava dostizanje NATO-ovih Ciljeva sposobnosti, a u kojem sudjeluje i Vlada SAD-a.

Nakon sastanka s admiralom Hranjem, američko izaslanstvo posjetilo je Zapovjedništvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu gdje su im prezentirane sposobnosti HRZ-a, odnosno helikopteri UH-60M Black Hawk i OH-58D Kiowa Warrior koji su dio donacije SAD-a Hrvatskoj vojsci. Zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec zahvalio je članovima Kongresa na suradnji naglasivši kako će donirana tehnika koristiti za one sposobnosti koje se nastoje izgraditi u ovom desetljeću u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Oružanim snagama. Dodao je kako je izložena tehnika rezultat višegodišnjeg zajedničkog predanog rada američko-hrvatskog partnerstva.

Predsjednik američkog kongresnog izaslanstva HASC Adam Smith zahvalio je zapovjedniku HRZ-u na gostoprimstvu istaknuvši: “Iznimno smo zahvalni i prepoznajemo koliko je naše partnerstvo jako i važno. Hrvatska je i članica krucijalnog saveza, NATO-a, zbog čega mora imati sposobnost za obranu svih naših članica radi održavanja mira i stabilnosti u svijetu i društvu općenito,” rekao je. Tijekom sastanka razmotrena je i sigurnosna situacija na istoku Europe, posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu te su se obje strane složile kako je nužno nastaviti daljnja ulaganja u sposobnosti obrambenih sustava jer je to značajan doprinos razvoju interoperabilnosti sa saveznicima i partnerima u NATO-u.

Zastupnik Doug Lamborn u razgovoru nam je rekao kako je glavni cilj posjeta ojačati već postojeću suradnju Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske koja ima vrlo bitnu ulogu u jugoistočnoj Europi. ”Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije, a ovih dana zbog tragedije u Ukrajini možemo vidjeti koliko je bitno imati jako savezništvo i dobre partnere,“ rekao je Lamborn i istaknuo zadovoljstvo načinom na koji Hrvatska vojska s velikom motivacijom i znanjem koristi američku opremu. ”Ovo je bio vrlo uspješan posjet i veselim se daljnjoj suradnji s Republikom Hrvatskom,“ zaključio je Lamborn. Članovi izaslanstva posjetili su i Split gdje su se u vojarni ”Admiral flote Sveto Letica-Barba“ imali priliku upoznati s ciljevima i sposobnostima HRM-a, a nakon toga prisustvovali su pokaznoj vježbi VBSS-a Zauzimanje broda. U scenariju vježbe timovi iz sastava 2. grupe specijalnih snaga ZSS-a imali su zadaću presretanja i zauzimanja otetog broda.

TEKST  Janja Marijanović/ FOTOMladen Čobanović, Filip Klen, Josip Kopi