U spomen na novljanske žrtve

I ove se godine 4. listopada Novska prisjetila 1991. i jednog od najtežih dana svoje novije povijesti, kad je u iznenadnom napadu neprijateljskih aviona poginulo deset, a ranjeno 23 ljudi. U okviru komemoracije i programa obilježavanja tog događaja, u novljanskoj Galeriji pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba fotografija Željka Gašparovića T-34 i T-55: Tenkovi u obrani Hrvatske

Kroz predmete i ratne fotografije Željka Gašparovića izložba T-34 i T-55: Tenkovi u obrani Hrvatske, koju je postavio Luka Štefan, kustos Muzejske zavičajne zbirke grada Novske, te muzejski tehničar Željko Sajko, govori o događajima iz jeseni 1991., kad je Novska bila u neprijateljskom poluokruženju i izložena žestokim napadima. Banjalučkom korpusu i pobunjenim Srbima iz okolnih sela koji su naumili zauzeti Novsku suprotstavljali su se brojčano slabiji i nedovoljno naoružani branitelji. O tom je vremenu general Rudi Stipčić, koji je u Novsku stigao 8. listopada sa zadaćom formiranja operativne grupe, zapisao: “Novsku je tad branilo svega oko 1400 ljudi, a 6. listopada zamalo je pala u napadu Banjalučkog korpusa, njegove 16. motorizirane brigade.”

Izložba podsjeća na događaje iz listopada 1991., kad je napadnut Stari Grabovac i kad su hrabrošću pripadnika 1. gbr Tigrovi zaustavljeni tenkovsko-pješački napadi. U borbama su branitelji uništili jedan T-34 i T-55, dok je jedan T-34 zarobljen te kasnije u Lipovljanima osposobljen i uvršten u redove Hrvatske vojske. Komemoracija je započela kod spomen-obilježja ispred Ureda za obranu u Novskoj, točno u podne zvukom sirene koji oglašava završetak opasnosti – kao i događaj tragičnog 4. listopada 1991., a nastavljena je čitanjem imena poginulih te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Uz izložbu pretpremijerno je prikazan HRT-ov dokumentarni film 1991. Početak, obrat, pobjeda: Stari Grabovac, čiji je autor povjesničar Borna Marinić, producent i snimatelj Igor Knežević, a redatelj Davor Šarić.


U novljanskoj Galeriji pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba fotografija Željka Gašparovića T-34 i T-55: Tenkovi u obrani Hrvatske

Tijekom četiri desetljeća bavljenja fotografijom Željko Gašparović potvrdio se kao veliki svjetlopisni majstor. Iz oka njegovih objektiva kroz to su vrijeme nastale brojne nezaboravne fotografije, a posebno se ističu dokumentarne nastale tijekom Domovinskog rata. Željko Gašparović, rođeni Novljanin, dragovoljac je Domovinskog rata i kao pripadnik ratnog PRESS centra Operativne grupe Posavina bilježio je trenutke tog teškog vremena. Pratio je 1. gardijsku brigadu Tigrovi na njezinu ratnom putu, na Dubrovačkom bojištu, Maslenici, Velebitu; bio je i pripadnik 125. domobranske pukovnije Novska; sudjelovao je u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak, Oluja, Una. Upravo zahvaljujući Gašparovićevoj hrabrosti da bude dovoljno blizu – jer tek tad nastaje najbolja fotografija, i njegovu finom osjećaju za kadar stvoreni su iznimno vrijedni, trajni fotospomenici ljudima i događajima Domovinskog rata.  

Željko Gašparović odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata te medaljama “Bljesak” i “Oluja”. Dobitnik je niza državnih i strukovnih nagrada za fotografiju. Autor je brojnih izložbi, urednik fotografija u knjigama Novska War Time (1993.) i Novska u Domovinskom ratu (2009.), a objavio je fotomonografije Novljanska župa (2007.) i Svjetlost slobode (2013.).

Nagrada za životno djelo Grada Novske za ukupni kulturni i javni rad na području grada, a posebno za fotografsko stvaralaštvo i promicanje fotografske djelatnosti, najnovije je u nizu priznanja koje zasluženo dolazi u ruke Željka Gašparovića. Uručenje se održava u povodu obilježavanja Dana grada Novske i blagdana svetog Luke evanđelista.


Hrabrošću pripadnika 1. gbr Tigrovi u listopadu 1991. zaustavljeni su tenkovsko-pješački napadi u Starom Grabovcu

Bio je 4. listopada 1991. godine, bilo je podne kad su se Novskom oglasile sirene objavljujući prestanak zračne uzbune. Oni koji su dotad bili u skloništima, izišli su iz njih – a tren zatim odnekud su se sručila dva zrakoplova JNA i raketama zasula samo središte grada.

Pogođen je tadašnji Sekretarijat za narodnu obranu, gdje su se okupljali branitelji i dragovoljci, te prostor ispred zgrade kina u kojoj se tad nalazila lokalna Radio postaja Novska. Oni koji su tad ondje bili i preživjeli i danas se, 31 godinu kasnije, sjećaju plamena i dima koji sukljaju iz pogođenih automobila, ruševina, razbacanih dijelova tijela poginulih i ranjenih, jauka i zapomaganja.

Poginuli su pripadnici 62. samostalnog bataljuna ZNG-a Novska ZVONIMIR CRNOJEVIĆ, VLADIMIR IDŽOJTIĆ, ANTUN JAKOVLJEVIĆ, ILIJA KAURIN, MIROSLAV KOLAR i MIJO PERKOVIĆ; pripadnik 56. samostalnog bataljuna ZNG-a Kutina DRAGAN ODAK; pripadnik Narodne zaštite FILIP KOZIĆ; vozač pukovnika Tonkovića MILAN HEĆIMOVIĆ te građanka MILKA BOKUM.


Tekst Lada Puljizević/ Foto  Željko Gašparović i osobna arhiva