Hrvatska vojska na 30 vježbi u inozemstvu

Predstavljajući plan obuke i vježbi Oružanih snaga RH, ministar obrane Mario Banožić kao glavni obučni događaj u ovoj godini istaknuo je vježbu Immediate Response 21, kojom će se obilježiti 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske

Hrvatska vojska sudjelovat će tijekom 2021. na 30 vježbi s oružanim snagama saveznica u inozemstvu, dok će s oružanim snagama saveznica u Republici Hrvatskoj provesti obuku i ukupno 16 vježbi.

Plan obuke i vježbi Oružanih snaga za 2021. predstavio je ministar obrane Mario Banožić na sjednici Vlade Republike Hrvatske 4. veljače, pri čemu je donesena Odluka kojom se odobrava prelazak državne granice oružanim snagama država saveznica, kao i prelazak granice našim Oružanim snagama radi održavanja vježbi koje će se održati u inozemstvu.  

Ministar Banožić naglasio je kako su upravo međunarodne vježbe i obuka dobar alat za usvajanje viših standarda i novih sposobnosti kako bi se Oružane snage Republike Hrvatske razvijale i dalje. Posebno je istaknuta vježba Immediate Response 21, koja je glavni obučni događaj i kojom će se obilježiti trideseta obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Provodit će se u svibnju i lipnju na području Hrvatske u sklopu vježbi Southern Exercise Portfolio pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu s ciljem promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti i unapređenja interoperabilnosti sa snagama NATO saveza i partnerskih zemalja kroz provedbu multilateralne vježbe usmjerene na združeni prihvat i uvođenje snaga u područje operacije te planiranje i provedbu borbenih djelovanja. Uz Hrvatsku, suorganizatori su i domaćini provedbe vježbe Slovenija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Njemačka, Grčka, Kosovo, Poljska te Bosna i Hercegovina.

Uz Immediate Response, naglasak je na vježbi Saber Guardian 21, koja će se u lipnju provoditi u Mađarskoj, a čiji je cilj promicanje stabilnosti i sigurnosti na području jugoistočne Europe i Crnog mora, jačanje partnerskih mogućnosti, unapređenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti između podređenih postrojbi američkog Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu i oružanih snaga partnerskih zemalja jugoistočne Europe.

Na domaćem terenu

Kad je riječ o vježbama na domaćem terenu s oružanim snagama saveznica, među ostalim, već tradicionalno u rujnu će biti provedena vježba Sava Star 21. Riječ je o vježbi s oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva i Mađarske s ciljem integracije snaga i interoperabilnosti u zajedničkom djelovanju.

Uz sudjelovanje partnera iz NATO-a u listopadu će biti provedena vježba Harpun 21. Cilj je uvježbavanje Hrvatske ratne mornarice te zapovjedništava i postrojbi iz drugih sastavnica Oružanih snaga i saveznica u planiranju i vođenju operacija na moru te bojno gađanje ciljeva na moru i u zraku s brodova HRM-a i Obalne straže uz provedbu pomorsko-zračnog desanta.

U listopadu će biti provedena i vježba Sarex 21, na kojoj sudjeluju posade brodova Obalne straže RH i Obalne straže Italije, a cilj je uvježbavanje zapovjedništava pomorskih snaga obalnih straža u planiranju i vođenju operacija traganja i spašavanja na moru.

Valja istaknuti i vježbu Black Swan 21, koja će se u svibnju provoditi na teritoriju Hrvatske i Mađarske, a cilj joj je uvježbavanje planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okružju s ciljem dostizanja Inicijalnih operativnih sposobnosti. Zapovjedništvo specijalnih snaga provodit će vježbu snagama grupe specijalnih snaga sposobne za provedbu kopnenih i pomorskih operacija i stožernog osoblja u sastavu Regionalnog zapovjedništva specijalnih snaga, a potporu vježbi pružaju i HRM i HRZ.

Ove će godine biti provedena i simulacijska vježba Cyber Coalition 21 i to u Hrvatskoj, Estoniji i drugim članicama NATO-a s ciljem provjere dostignute razine sposobnosti Oružanih snaga u području planiranja i organizacije kibernetičke obrane i podizanja razine znanja i ekspertize tehničkog osoblja u području kibernetičke obrane. Uz pripadnike Hrvatske vojske, na vježbi sudjeluju i predstavnici drugih tijela Republike Hrvatske i predstavnici članica Europske unije i NATO-a.

U Hrvatskoj će biti provedena i vježba Europske unije Integrated Resolve 21, a cilj joj je uvježbavanje planiranja operacije EU-a s provedbom procesa odlučivanja na političkoj i vojnoj razini.

Uvježbavanje postupaka

Uz spomenutu vježbu Saber Guardian, od onih na kojima će Hrvatska vojska sudjelovati u inozemstvu, među ostalim, treba spomenuti i Defender 21, koja će se provoditi u lipnju u Hrvatskoj i Njemačkoj. Cilj je uvježbavanje zapovjedništva brigade u provedbi zadaća razmještanja snaga i uvježbavanje stožernih procedura pod zapovijedanjem Multinacionalne divizije – Centar. Oružane snage na vježbi sudjeluju sa zapovjedništvom brigade, a razmještanje snaga nije predviđeno na našem teritoriju. Tu je i vježba ratnih mornarica Adrion 21, koja će se provesti u lipnju u Sloveniji, Grčkoj i Albaniji s oružanim snagama Albanije, Crne Gore, Grčke, Italije i Slovenije, a cilj je uvježbavanje NATO-ovih procedura i postupaka te razvijanje sposobnosti za planiranje i provedbu međunarodnih mornaričkih operacija odgovora na krize. U lipnju će u Italiji biti provedena i vježba European Wind u sklopu Borbene skupine EU-a. Provodi se kao završna vježba, a cilj joj je dostizanje interoperabilnosti s članicama NATO saveza u provedbi operacija.

Tu je i vježba Yellow Dagger 21 / Stedfast Jackal 21 u rujnu na teritoriju Hrvatske i Njemačke. Cilj je uvježbavanje planiranja i provedbe specijalnih operacija u združenom međunarodnom okružju s ciljem dostizanja Inicijalnih operativnih sposobnosti Deutschland lead Battle Group NATO Response Forces 2023. – Njemačke borbene grupe za NATO-ove snage brzog odgovora.


Od vježbi u inozemstvu tu su još Cyber Mwcke, Tad, Joint Warrior, Steadfast Jupiter, Capable Deployer, Ita Minex, Steadfast Fount, Sharp Lynx, Adriatic Strike, Safety Fuel, Cwix, Mov Con Milu, Match, Adriatic Partnership Mine Countermeasure Exercise, Steadfast Flow, Steadfast Interest, Drm2ex, Iel Milu, Steadfast Cobalt/Ramstein Dust/Cobalt Cloud te Milex.


Vježbe i obuka s pripadnicima OS-a SAD-a

Na vojnim lokacijama, poligonima i u vojarnama u Hrvatskoj provodit će se s pripadnicima oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država u 16 termina obuka Airweeks. Cilj je dostizanje i održavanje sposobnosti i interoperabilnosti u skladu sa STANAG-om 3797 Joint Terminal Attack Controler – zračni kontrolor bliske zračne potpore te uvježbavanje sa zračnim snagama SAD-a u Europi zbog standardizacije postupaka. Svaka pojedinačna aktivnost trajat će pet dana.

U Hrvatskoj će u veljači i ožujku s pripadnicima OS-a SAD-a biti provedena vježba Serrated Edge 21. Cilj vježbe je zauzimanje ključnog terena padobranskim desantom, uvježbavanje procesa vojnog donošenja odluka na razini zapovjedništva bojne, provedba vježbi s gađanjem na razini desetina/vod i provedba inženjerijskog uređenja bojišta. U kolovozu će se provoditi vježba Eagle Storm, a cilj joj je provjera i uvježbavanje premještanja bojne uz provedbu gađanja, uvježbavanje napadnih i obrambenih operacija uz provedbu bojnih gađanja na razini desetina/vod. S istim ciljem provest će se vježba Rock Shock u rujnu, a u studenom i prosincu vježba Bayonet Shock.

Pripremila: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt, Mladen Čobanović