Hrvatski mornari nastavljaju slavnu tradiciju svojih predaka

Najveća su vrijednost i ključ Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice ljudi, njihova motiviranost, stručnost, sposobnost i domoljublje,… istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević

Središnja svečanost obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice održana je 14. rujna u Pločama, a događaju su u gradskoj luci nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik Ivan Vukić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, pomoćnici i savjetnici ministra i zapovjednici grana i postrojbi OSRH, zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i drugi uzvanici.

Nakon pregleda svečanog postroja čestitke na obljetnici mornarima je uputila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Istaknula je kako Hrvatska ratna mornarica ponosno nastavlja dugu tradiciju hrvatskog pomorstva te kako su Hrvati cijelu svoju povijest polagali u razvoj mornarice, a na našem moru branili su se odavna hrvatski interesi. Predsjednica je podsjetila zatim na slavne dane 1991., kad su pripadnici HRM-a pokazali hrabrost i neslomljiv duh te je osobitu zahvalu uputila hrvatskim braniteljima, pripadnicima HRM-a koji su za hrvatsku slobodu položili svoje živote. Podsjetila je također kako su obrambene vojne operacije vođene na tom prostoru tijekom rujna 1991. potvrdile odlučnost tadašnjeg vodstva da ne dopusti okupaciju hrvatskog priobalja i otoka i pomogle u naoružavanju i obrani ostalih hrvatskih područja te istaknula kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj stvaranja hrvatske države. Govoreći o izgradnji sustava domovinske sigurnosti, Predsjednica je istaknula kako je to ulaganje u našu sigurnu budućnost. Rekla je kako će Hrvatska biti i dalje snažno posvećena međunarodnoj suradnji na Sredozemlju, nastavljajući pridonositi svojim sudjelovanjem u operacijama i misijama na moru pod okriljem NATO-a, UN-a i EU-a.

Ministar obrane Damir Krstičević uputio je pripadnicima HRM-a čestitke na obljetnici u ime predsjednika Vlade, ističući posebno zadovoljstvo što nakon Sinja i Vukovara hrvatski vojnik ponovno živi i radi u Pločama, u vojarni koja od danas nosi ime po slavnoj 116. brigadi Hrvatske vojske. Istaknuo je kako će sve vojarne, sva vježbališta i dvorane nositi imena po onima koji su nas svojim domoljubljem i primjerom vodili do pobjeda, jer Domovinski rat temelj je Hrvatske, a naša je obveza čuvati uspomenu na njih. Ministar je naglasio i dobru povezanost i sinergiju lokalne zajednice i naroda s vojskom u Pločama. Istaknuo je kako hrvatski vojnik proizlazi iz naroda i njemu služi te tom prigodom podsjetio kako je vojska, među ostalim, pomogla u uređenju gradske plaže u Pločama dajući doprinos razvoju tog grada.

Govoreći o Hrvatskoj ratnoj mornarici, istaknuo je kako su u proračunu Ministarstva obrane osigurana financijska sredstva za modernizaciju raketnih topovnjača, a nabavljena su i druga moderna sredstva čime se jačaju njezine sposobnosti. Istaknuo je kako su ipak najveća vrijednost i ključ Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice ljudi, njihova motiviranost, stručnost, sposobnost i domoljublje. Rekao je i kako je bitan segment razvoja Hrvatske ratne mornarice novi studij Vojno pomorstvo, organiziran u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, koji će biti rasadnik nove generacije pomorskih časnika. Ministar je podsjetio i kako je početkom rujna ispraćena raketna topovnjača “Vukovar” u misiju potpore miru Sea Guardian. To je prvi put da brod Hrvatske ratne mornarice sudjeluje u NATO-ovoj operaciji potpore miru, što pokazuje čvrstu predanost Republike Hrvatske zajedničkim naporima saveznika u osiguranju sigurnosti na moru. Ministar Krstičević na kraju je rekao kako sve spomenuto pokazuje koliko je znanja uloženo u daljnju izgradnju i jačanje Hrvatske ratne mornarice, koja je izrasla u relevantnu snagu sposobnu odgovoriti na sve zadaće koje se pred nju postave. Pozvao je pripadnike HRM-a da i nadalje najljepšim morem na svijetu ponosno pronose hrvatsku trobojnicu.

Čestitke na obljetnici uputio je i general zbora Mirko Šundov, koji se s posebnim pijetetom prisjetio svih poginulih, preminulih i nestalih branitelja. Osvrnuo se i na dugu povijest i višestoljetnu tradiciju Hrvatske ratne mornarice, bez koje povijest hrvatskog naroda ne bi bila cjelovita, ali i na događaje iz nedavne prošlosti i prvih brodova koji su ušli u sastav Hrvatske ratne mornarice, otetih i zarobljenih Jugoslavenskoj ratnoj mornarici iz brodogradilišta Greben na Korčuli. “Tijekom Domovinskog rata Hrvatska ratna mornarica istaknula se u brojnim akcijama,” naglasio je general Šundov, “od boja u Splitskom kanalu 14. i 15. studenog 1991., preko sudjelovanja u svim operacijama izvođenim u zahvatu obalnog ruba (oslobađanje južnog Jadrana i operacija Maslenica) do konačnog oslobađanja RH u operacijama Bljesak i Oluja.” Posebno je istaknuo značaj i ulogu Odreda mornaričkog pješaštva i topničkih bitnica s naših otoka i obale tijekom operacije Maslenica.

“Hrvatska se može ponositi svojom pomorskom tradicijom, svojom brodogradnjom koja je stvorila najzahtjevnija plovila poput fregata, topovnjača, ophodnih brodova, podmornica, ali najviše se može ponositi svojim ljudima. Upravo ste vi oni koji nastavljaju slavnu tradiciju svojih predaka,” naglasio je general Šundov. “Danas kad se svijet suočava s novim krizama i sigurnosnim izazovima i rizicima, pripadnici Hrvatske ratne mornarice usvojili su kroz sustav izobrazbe i obuke nova znanja i vještine i uspješno se prilagodili novim zadaćama i novim potrebama,” rekao je načelnik. Istaknuo je kako sudjelovanjem u EU-ovoj operaciji Atalanta s AVPD timom i stožernim osobljem, sudjelovanjem u operaciji EU NAVFOR MED Sophia te od početka rujna u NATO-ovoj operaciji potpore miru Sea Guardian na Sredozemlju dokazuju spremnost mornara u očuvanju svjetskog mira. Načelnik je rekao kako su pred HRM-om novi izazovi, ali i izrazio uvjerenje da će se svim izazovima uspješno suprotstaviti svojim vještinama, znanjem i profesionalnošću.

Komodor Ivo Raffanelli, uputivši pripadnicima HRM-a čestitke na obljetnici, podsjetio je na vrijeme ustrojavanja mornarice u teškim vremenima Domovinskog rata, posebno u Pločama i dolini Neretve, gdje su 14. rujna 1991. hrvatski branitelji proveli akciju Zelena tabla – Male Bare u kojoj je oslobođena prva neprijateljska vojarna u Domovinskom ratu i vraćene velike količine naoružanja i vojne opreme. Rekao je kako su pomorske i mornaričko-desantne snage HRM-a tijekom Domovinskog rata dale svoj doprinos snagama Hrvatske vojske u provedbi operacija oslobađanja krajnjeg juga, Maslenica, Bljesak i Oluja, pa i prilikom djelovanja u Slavoniji, sve do konačnog oslobođenja Republike Hrvatske 1995. godine.

“Završetkom Domovinskog rata, u cilju što kvalitetnije provedbe zadaća, Hrvatska ratna mornarica pripremala se za buduće misije i zadaće, a sustav obuke i izobrazbe mornaričkog osoblja stalno se prilagođavao novim sigurnosnim izazovima. Danas u međunarodnim mirovnim misijama, operacijama i vojnim vježbama u kojima sudjeluje širom svijeta, HRM dokazuje svoju izvrsnost,” rekao je komodor Raffanelli. Istaknuo je i niz poduzetih aktivnosti vezanih uz uvjete života i rada pripadnika HRM-a, poput uvođenja integrirane tehničke zaštite vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, a uskoro to počinje i u vojnoskladišnom kompleksu “Tatinje” i u raketnoj bazi “Žrnovnica”; projekte izgradnje tehničke radionice u vojarni “Vargarola”; smještajnih kapaciteta u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu i vojarni “116. brigade Hrvatske vojske” u Pločama.

Na kraju obraćanja zapovjednik HRM-a istaknuo je kako nijedno od postignuća ne bi bilo izvedivo bez onog što je najvrednije u HRM-u, a to su ljudi, te će se i nadalje ulagati u njihovu obuku, usavršavanje i vježbe, a uz vojničke zadaće, HRM će i nadalje biti aktivan i u zajednici, prije svega u akcijama zaštite i čišćenja okoliša, posebno jadranskog podmorja. Na svečanosti su ujedno uručene i odluke o promaknućima, pohvalama i nagradama te pehar pobjedniku regate kutera, pomorskoj bazi “Split”. Dan uoči središnje svečanosti izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i njezin savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i izaslanstvo HRM-a na čelu sa zapovjednikom komodorom Ivom Raffanellijem položili su vijenac u more za sve poginule hrvatske mornare. Vijenac je položen i svijeće upaljene i na gradskom trgu, kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, a u crkvi Kraljice Neba i Zemlje vojni ordinarij mons. Jure Bogdan predvodio je misu za poginule branitelje. Za građane je u večernjim satima održan koncert Mi smo hrvatski mornari u izvođenju Klape “Sveti Juraj”, Orkestra HRM-a i Mješovitog pjevačkog zbora HRM-a, a tijekom dana brodovi HRM-a na vezu u pločanskoj luci bili su otvoreni za obilazak.

Vesna Pintarić, snimio Tomislav Brandt