Hrvatski vojnici savršeno su integrirani, pouzdani i profesionalni

Razgovor – brigadir Andrea Bertazzo, zapovjednik Regionalnog zapovjedništva Zapad operacije KFOR

Hrvatski vojnici vrlo su predani mandatu KFOR-a. Savršeno su integrirani u Regionalno zapovjedništvo Zapad i svaki dan pokazuju svoju pouzdanost te profesionalizam kojim usklađeno djeluju zajedno s drugim vojnicima…

. Bilo je to netom uoči ceremonije obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Italije, pa iako smo malo poremetili protokol, zapovjednik  je pokazao iznimnu susretljivost, razumijevanje i vojničku profesionalnost. Uostalom zapovijedati multinacionalnim sastavom koji čini devet nacija i više od tisuću vojnika može se, kako ističe u našem razgovoru, uz maksimalno poštovanje drugih, ponajprije treba biti čovjek, a tek potom vojnik i djelovati u skladu s motom Zapovjedništva: Različite odore – iste vrijednosti.

Inače Zapovjedništvo čine tri multinacionalna elementa: kinetička bojna, nekinetička bojna i skupina za logističku potporu. Kinetička bojna, u kojoj se nalazi i naša Motorizirana pješačka satnija, predstavlja manevarsku komponentu zapovjedništva  i namijenjena je za potporu lokalnim i međunarodnim organizacijama u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije na Kosovu. Kinetička bojna također pruža sigurnost u samostanu Visoki Dečani kao “snage prvog odgovora”. Većina postrojbi kinetičke komponente ovog zapovjedništva, u kojem je i naša Motorizirana pješačka satnija, dolazi iz OS-a Italije, Austrije, Moldavije i Slovenije. 

Bili ste na Kosovu u počecima uspostave operacije i imate i osobnih iskustava iz tog razdoblja, možete li ih usporediti s današnjim…

Na Kosovu sam bio 2000. godine u činu poručnika i moja postrojba na razini bojne bila je raspoređena u selu Goraždevac koje nastanjuju građani srpske nacionalnosti. Tadašnje su mi aktivnosti bile fokusirane na ophodnje područjem koje su se provodile 24 sata dnevno, kao i uvježbavanje u svrhu održavanja operativne učinkovitosti. Uspoređujući iskustva, današnja je situacija puno drukčija. U kontekstu opće sigurnosti, selo je danas zaštićeno, a istodobno je razvijena cestovna mreža što je odlučujuće za slobodu kretanja. Samo zamislite da je nekad to selo štitila bojna, a danas je ondje LMT tim (Liaison Monitoring Team) koji održava povremene sastanke s predstavnicima tamošnje zajednice.

Kakvu ulogu i zadaće imaju snage KFOR-a u smirivanju situacije posebno u području koje pokriva RC West kojim zapovijedate?

Pozdravljamo sporazum o smirivanju tenzija i putu prema naprijed na sjeveru Kosova koji su zaključili Beograd i Priština. Misija KFOR koju vodi NATO imala je ključnu ulogu u osiguranju njegove učinkovite implementacije, u skladu s mandatom UN-a da se omogući sigurno okružje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Određene postrojbe KFOR-a uspostavile su privremenu snažnu i pokretljivu nazočnost u području, s raspoređivanjem ophodnji i promatračkih točki na glavnim prometnicama na kojima su bile prepreke. Proveli smo sve aktivnosti u skladu s postignutim sporazumom i našim mandatom.

U operaciji KFOR u okviru RC West, u sastavu Multinacionalne bojne prvi se put nalazi i cijela satnija iz sastava Hrvatske vojske. Kako biste ocijenili njihovo sudjelovanje i doprinos operaciji?

Hrvatski vojnici vrlo su predani mandatu KFOR-a. Savršeno su integrirani u Regionalno zapovjedništvo Zapad i svaki dan pokazuju svoju pouzdanost te profesionalizam kojima usklađeno djeluju zajedno s drugim vojnicima iz osam zemalja: Austrije, Italije, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Poljske, Slovenije, Švicarske i Turske. Hrvatski vojnici integrirani su u manevarsku bojnu, vrše ophodnje po zapadnom području Kosova, kao i nadzor oko manastira Dečani u smjenama (rotacijama) s drugim nacionalnim kontingentima.

Kako lokalno stanovništvo gleda na prisutnost snaga KFOR-a na području u zoni vaše odgovornosti?

Lokalno stanovništvo duboko poštuje rad KFOR-a. To se, primjerice, vidi kad se pozdravljaju vozila s pripadnicima našeg zapovjedništva koja prolaze lokalnim putovima ili tijekom sastanaka koje imam s predstavnicima lokalnih institucija poput gradonačelnika ili čelnika religijskih zajednica. Potonji kontinuirano izražavaju svoje poštovanje i zahvalnost za naše nadzorne aktivnosti u području. Razvoj projekata civilno-vojne suradnje (CIMIC) također uvelike pomaže stanovništvu, a posljedično mišljenju kosovskih ljudi o KFOR-u.  

Vesna Pintarić

Foto:  PAO RC West