Hrvatski vojnik i policajac naš su brend, a hrvatski branitelji naš uzor

“Čast se stječe djelima, a mi smo ih pokazali u Domovinskom ratu. Hrvatski vojnik i policajac danas su naš brend, ali hrvatski branitelji naš su uzor. Veličina hrvatskog vojnika i policajca vojnički je čista pobjeda i besprijekorno izvedena operacija,” kazao je u Kninu predstavnik hrvatskih branitelja umirovljeni general Mladen Markač

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu i 27. obljetnice VRO Oluja održano je 5. kolovoza 2022. u Kninu na stadionu NK Dinara.

Na svečanosti u čast te velike vojne pobjede okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, predstavnici grada i županije, pripadnici OSRH, sudionici operacije te mnogi drugi. U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI-ja te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položila su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića.

Crkvena zvona u 9:43 podsjetila su na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja, a na jarbolu sa samog vrha Kninske tvrđave, kao i prije 27 godina zavijorila se hrvatska zastava. Potom su uz podsjećanje na operaciju pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 244, te je ispaljeno dvadeset sedam počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima.

Predstavnik hrvatskih branitelja umirovljeni general Mladen Markač u vrlo emotivnom obraćanju istaknuo je kako nikad ne smijemo dopustiti da se žrtve Domovinskog rata zaborave kazavši: “Čast se stječe djelima, a mi smo ih pokazali u Domovinskom ratu. Hrvatski vojnik i policajac danas su naš brend, ali hrvatski branitelji naš su uzor. Veličina hrvatskog vojnika i policajca vojnički je čista pobjeda i besprijekorno izvedena operacija.” Dodao je kako se domovina branila i oslobađala domoljubljem, moralom, istinom, srcem, čestitošću i hrabrošću te kako tu istinu treba čuvati i promicati, a domoljublje i zajedništvo iz Domovinskog rata mora se prenositi na mlade naraštaje.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuvši: “Hrvatski branitelji kamen su temeljac naše slobode i demokracije. Više nego ikad potrebno je ulagati u sigurnost i zato moramo i dalje jačati naše obrambene sposobnosti, a hrvatski vojnik u središtu je naše obrambene politike.” Rekao je kako se za Hrvatsku vojsku izdvaja najviše od samostalnosti RH te kako će se dodatno ulagati u njezino jačanje i opremanje, ali i kako će Vlada RH štititi hrvatske branitelje i neće dopustiti da se u pitanje dovede pravednost, opravdanost i legitimitet Domovinskog rata. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako su pokušaji da se iskrivi povijesne činjenice o Oluji “samo daljnji odlazak u potpuno pogrešnom i krivom smjeru”, te kako se Srbija, s kojom Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, treba suočiti sa svojom ulogom u prošlosti, ali i podsjetio na nužnost pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata te obeštećenja ratnih zarobljenika.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio njegov predsjednik Gordan Jandroković koji je istaknuo kako nikad nećemo prestati iskazivati zahvalnost hrvatskim braniteljima na pobjedi u Domovinskom ratu i ostvarenoj slobodi te poručio: “Smognimo snage da zajedništvo iz Domovinskog rata prenesemo na mlade naraštaje.”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović uputivši čestitke u prigodi obljetnice istaknuo je kako se nikad ne smijemo umoriti od ponavljanja istine o Domovinskom ratu te dodao: “Hrvatska je svoj put prošla teško, nema se od čega braniti i ništa nije dobila besplatno. Neprijatelj se nije predao nego ga je razbila i porazila Hrvatska vojska. Mi smo na pravoj strani povijesti i nemamo se čega stidjeti, držimo se toga i nećemo zalutati,” poručio je Predsjednik.

Na kraju središnje svečanosti održan je prigodni program akrogrupe ”Krila Oluje”, kao i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme hrvatske vojske i policije. Visoki državni i vojni uzvanici potom su se uputili prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan. U večernjim je satima na gradskom trgu održan i svečani koncert Doris Dragović koji je izravno prenosio HRT te potom i vatromet u čast najveće vojne pobjede Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.


Zahvala pripadnicima Hrvatske vojske

Ministar obrane Mario Banožić nakon središnje svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice VRO Oluja sastao se s Provedbenim stožerom Hrvatske vojske i Ministarstva obrane. Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske koji su bili angažirani u organizaciji i sudjelovali u svečanom programu te istaknuo da je 27. obljetnica povijesne hrvatske pobjede upravo zahvaljujući njima obilježena besprijekorno i dostojanstveno. “Gledajući danas Hrvatsku vojsku koja je sudjelovala u programu svečanog obilježavanja s ponosom mogu reći kako je naša vojska izrasla uistinu u respektabilnu vojnu silu,” kazao je ministar.

OJI, Foto: Filip Klen


Svečani prijam za ratne zapovjednike

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović uoči središnje svečanosti 27. obljetnice VRO Oluja, na Kninskoj tvrđavi priredio je svečani prijam za ratne zapovjednike na kojem je uručio odlikovanja, medalje, promaknuća i pohvale pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U svojem je obraćanju istaknuo kako je oslobođenje Knina i hrvatska pobjeda devedesetih godina jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti. Obraćajući se okupljenim ratnim zapovjednicima kazao je: ”Ova generacija, vaša generacija hrvatskih vojnika i zapovjednika imat će tu čast da živi dulje od ostalih. Jedan od najvećih čovjekovih strahova, ako ne i najdublji i jedini strah, strah je od prolaznosti. I zato, sve ovo što se radi i što će se raditi i sljedećih godina otpor je zaboravu, otpor relativiziranju, otpor izjednačavanju i borba za činjenice i za istinu.“

Za osobite zasluge u promicanju ugleda Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, Red hrvatskog trolista uručio je Klapi Hrvatske ratne mornarice ”Sveti Juraj“. Zlatnu medalju izvrsnosti u izobrazbi uručio je najboljem polazniku 44. naraštaja Napredne dočasničke izobrazbe naredniku Bori Jukiću i najboljoj polaznici 27. naraštaja Izobrazbe za razvoj vođa skupnici Ivani Vučemilović-Vranjić.

Predsjednik Milanović uručio je čin brigadira pukovnicima: Anti Jukiću, Robertu Kramariću, Davoru Misiru i Jozi Stažiću. Čin pukovnice uručio je bojnici Marini Jurčić, a čin pukovnika trojici bojnika, Darku Bjelivuku, Mariju Majetiću i Mariju Preostu. Za ostvarene iznadprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su brigadir Tomislav Pavičić, brigadir Nenad Samardžić, pukovnik Bernard Bartoluci, bojnik Marko Mesić, bojnik Nenad Santini, časnički namjesnik Alen Cvetko, nadnarednik Miro Jaman i nadnarednik Mate Vlastelica.

U čin bojnika promaknut je 21 satnik, među kojima i osam satnica. U čin satnika promaknuto je 17 natporučnika, kao i četiri natporučnice u čin satnice te jedan poručnik fregate u čin poručnika bojnog broda. U čin natporučnika promaknuto je 55 poručnika (12 poručnica u čin natporučnice). Ukupno je promaknuto 105 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečani prijam na Kninskoj tvrđavi uveličali su Klapa HRM-a ”Sveti Juraj“, Policijska klapa ”Sveti Mihovil“ i Mali jazz sastav Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

OJI; Foto: Ured PRH/Marko Beljan


Svečana akademija u MORH-u

U domu Hrvatske vojske “Zvonimir” 4. kolovoza 2022. održana je svečana akademija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Čestitajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, ministar obrane Mario Banožić rekao je: “Čast mi je što mogu pohvaliti i nagraditi one koji rade na dobrobit Hrvatske vojske. Čestitam svima vama koji ste prije dvadeset i sedam godina sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Da nije bilo vas danas ne bismo živjeli u sigurnoj i cjelovitoj hrvatskoj državi. Svjedoci smo da nam sloboda nije darovana. Hrvatska je zahvaljujući vama, hrvatskim braniteljima, slobodna država,” rekao je ministar Banožić. Kazao je kako će se ulaganjima povećati i unaprijediti sposobnosti Hrvatske vojske. “Naučene lekcije iz Oluje i drugih akcija koje smo imali za vrijeme Domovinskog rata na ponos su, ne samo Hrvatskoj vojsci, nego su i lekcije iz kojih mnoge druge vojske uče kako pripremati operaciju. Na taj način čuvamo teško stečene sposobnosti iz Domovinskog rata, ali i unapređujemo postojeće. Želim da se Hrvatska vojska i dalje razvija i bude ponosna kao što je bila i za vrijeme Domovinskog rata,” poručio je ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj podsjetio je na ključnu ulogu vojno-redarstvene operacije Oluja u razvoju moderne hrvatske države. “Domovinski rat ostaje nam inspiracija, po vrijednostima i načelima koja su nas dovela do pobjede: domoljublje, hrabrost, požrtvovnost, inicijativa, inovativnost i prilagodljivost. Moramo graditi sustav jednakih mogućnosti, na načelima meritokracije, gdje, uz visoke profesionalne standarde, težnju izvrsnosti i uz visoku radnu etiku, napreduju najbolji. Od pripadnika Oružanih snaga očekuje se profesionalizam, stručnost te nesebična, lojalna i časna služba. Moramo ulagati napore i boriti se za svakog našeg pripadnika da uspije u svojim ambicijama, ostvari vojnu karijeru i bude zadovoljan i ponosan što je vojnik,” rekao je admiral Hranj.

Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga pripadnicima Hrvatske vojske uručili su promaknuća, pohvale i nagrade.

U ime nagrađenih i pohvaljenih okupljenima se obratio brigadir Davor Josip Babić: “Hvala ministru Mariju Banožiću i našim nadređenima što su prepoznali naše zalaganje i kvalitetu rada. Uručene nagrade, pohvale i promaknuća motivacija su za daljnje zalaganje i usavršavanje. Svaka poticajna mjera treba služiti kao primjer i usmjerenje drugima.” Jedan od pripadnika Hrvatske vojske, kojeg je pohvalio ministar obrane, brigadir Ante Čokolić rekao je kako je uvijek dobar osjećaj kad nadređeni prepoznaju vaš rad, ali da je posebno dobar osjećaj kad je to povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. “Bude se sjećanja na ta vremena 1995. godine kad sam i osobno sudjelovao u VRO Oluja kao pripadnik 4. gardijske brigade, kojoj sam pristupio s 19 godina,” istaknuo je brigadir Čokolić, prisjetivši se suboraca i prijatelja iz tog vremena. Pripadnica Pukovnije Vojne policije bojnica Katarina Turkalj rekla je kako je ponosna što je primila pohvalu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. “Ponosna sam što sam pohvaljena baš povodom obilježavanja 27. obljetnice naše vojno-redarstvene operacija Oluja bez koje mi danas ne bismo bili ovdje.”

OJI; Foto: Josip Kopi


Tekst:  Vesna Pintarić

Foto:   Tomislav Brandt