Oluja je sve promijenila…

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježeni su 5. kolovoza svečano i dostojanstveno u Kninu, gradu na čijoj se Tvrđavi prije dvadeset četiri godine ponosno zavijorio hrvatski barjak, označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji oslobađanja domovine

Svečanosti u Kninu nazočili su najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Hrvatskog sabora Milijan Brkić i Željko Reiner, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, načelnica Stožera Zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, koja je u višednevnom posjetu RH, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, strani vojni izaslanici akreditirani u RH, pripadnici OSRH, sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.

Najviši državni i vojni dužnosnici susreli su se u Domu Hrvatske vojske s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima te predstavnicima braniteljskih udruga, nakon čega je uslijedila svečanost na središnjem kninskom trgu. Prijavak je ispred postroja ratnih zastava postrojbi Hrvatske vojske i policije Predsjednici RH predao general-bojnik Siniša Jurković. U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima, kod Spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića zajednički vijenac položili su Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Nakon polaganja zajedničkog vijenca, 12 policijskih službenika vježbenika i 12 kadeta Hrvatske vojske položilo je po crvenu ružu na Spomenik, a 24 hrvatska branitelja zapalila su svijeće, te je potom vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio molitvu za poginule branitelje.

Predsjednica Republike u prigodnom je obraćanju na središnjem kninskom trgu istaknula: “Ovdje je otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Slobodna Hrvatska. Naš barjak na Kninskoj tvrđavi naša je stvarnost. Prije 24 godine poslali smo poruku svijetu da imamo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini. To pravo spremni smo braniti pred bilo kim i bilo čim, sad i zauvijek.” – “Kao prva hrvatska predsjednica danas imam čast pokloniti se svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje. Od nas političara ne očekuju se svađe koje potiču apatiju, beznađe i podjele jer na ovom mjestu izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom. Mi smo ti koji snose tu odgovornost, svi mi, jer ovo je naša domovina, jedna i vječna i upravo ovdje citirat ću generala koji je rekao: – ‘Rat je gotov, okrenimo se budućnosti!’,” poručila je Predsjednica, zaključivši kako je naš zadatak Hrvatsku učiniti prosperitetnom zemljom u kojoj se cijeni život i svaki čovjek.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković. Naglasio je kako danas s osjećajem zajedništva, ponosa i sreće slavimo povijesni uspjeh hrvatskog naroda, u zajedničkom činu oslobađanja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora i Domovinski rat u cjelini.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je istaknuo: “Oluja je bila trenutak koji je promijenio povijest. Taj datum ima poseban značaj za sve nas jer hrvatski je narod pokazao hrabrost, odlučnost i snagu. Oslobodili smo naš teritorij i svijetu poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Dan hrvatske pobjede uvijek ćemo slaviti jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kad smo dokazali da nam nijedan cilj nije nedostižan. Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za sve žrtve Domovinskog rata. Radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih. Naša djeca moraju znati – da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila drukčija.”

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je: “Nikad u životu niste i nećete osjetiti toliko radosti i tuge u istom trenutku kao tog 5. kolovoza ’95. Hrvatski narod u tom je trenutku bio na koljenima, ali ne pred velikosrpskim agresorom, nego pred vama, hrvatskim braniteljima, vama smo se poklonili.”

“Tajne o nestalima jesu na drugoj strani obala Dunava, u arhivima onih koji su izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku. Tajne danas u Beogradu čuvaju oni koji Oluju nazivaju zločinačkom akcijom, a masovne grobnice i stratišta Hrvata iz 1991. godine mjestima neorganiziranog pokopa manjih skupina preminulih osoba,” istaknula je te poručila kako nas obvezuju naši mrtvi i nestali, da ih pronađemo i podarimo mir njihovim kostima. “Svima priznajemo pravo na žalovanje za mrtvima i istinu o nestalima, žalimo za svim žrtvama, ali i slavimo pobjedu, jer imamo što slaviti. Kao narod i država pokazali smo snagu i veličinu pobjednika,” rekla je Ljiljana Alvir te naglasila kako je hrvatski narod pobjednički narod koji nitko ne može poniziti.

Istaknula je i kako je: “Činjenica da su ’91. mnogi prognani iz svojih domova s vrećicama u rukama, kao i da su mnogi 1995. godine poslušali zov svojih vođa i s pokretnom imovinom napustili Republiku Hrvatsku. Mnogi od njih sudjelovali su u agresiji na vlastitu državu… Neki su se vratili u Hrvatsku, neki se ne vraćaju od stida, neki ne žele živjeti u državi koja nosi ime Republika Hrvatska, neki se boje odgovornosti za počinjene zločine, a neki su jednostavno pronašli bolji život. To je istina i odgovor na pitanje koje se postavlja ovih dana: ‘Gdje nestadoše toliki Srbi iz Hrvatske?'”

Na Kninskoj tvrđavi potom je zvonjava crkvenih zvona simbolično najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha Tvrđave, kao i prije 24 godine, zavijorila hrvatska zastava. Uz podsjećanje na operaciju pročitana su potom imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 241, te su ispaljena dvadeset četiri počasna plotuna.

Klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Policijska klapa “Sv. Mihovil” izvele su prigodni glazbeni program, a kninskim nebom na kraju je poletjela akrogrupa “Krila Oluje” i izvela akrobatsko-letački program. “Krila Oluje” leteći iznad Kninske tvrđave izvela su formaciju pod nazivom “missing man”, kojom su odala počast i preminulom pripadniku Hrvatske vojske skupniku Josipu Briškom.

 

Dani slave, ponosa i zajedništva

Na Kninskoj tvrđavi izjavu je dao i ministar obrane Damir Krstičević, prisjećajući se oslobađanja Knina prije 24 godine. “Osjećaj kad smo ušli u naš grad za svakog hrvatskog branitelja bio je golem. Četiri godine rata, a nakon toga tih nekoliko dana oslobađanja, dani su slave, ponosa, zajedništva. Bili smo sretni. Radili smo nešto dobro za narod, za državu. Mir, sloboda, konačno završetak rata. Te je emocije teško prenijeti. Dolazak predsjednika Tuđmana na Kninsku tvrđavu, dizanje barjaka, poljubac zastavi, to je nešto veliko što ćemo svi mi branitelji zauvijek pamtiti. Mi rat nismo željeli, napadnuti smo i branili smo se. Hvala dragom Bogu, stvorili smo vojsku i točno na današnji dan došli ovamo u Knin. Donijeli smo mir i slobodu, a najveća hvala svim hrvatskim braniteljima i sudionicima vojno-redarstvene operacije Oluja,” rekao je ministar Krstičević.

Visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem Oružanih snaga RH, MUP-a, hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi uputili su se potom s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa za domovinu koju je predvodio biskup zadarski mons. Želimir Puljić.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je nizom kulturnih i sportskih događanja. Već u rano jutro kninskim je ulicama odjekivala budnica u izvedbi Orkestra OSRH, tijekom dana održan je akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila te taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH.

U sklopu događanja odigrane su na stadionu NK Dinara Knin revijalne utakmice između Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te ekipe Ponosni sinovi, u čijem su sastavu bila djeca poginulih hrvatskih branitelja i NK Dinara, kao i veterana Dinama i Hajduka te Osijeka i Rijeke. Uoči utakmica predstavnici ekipa položili su vijenac i zapalili svijeće kod Spomenika hrvatske pobjede “Oluja 95”.

 

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt