HRZ s avionima MiG-21 na vježbi Astral Knight 19

Eskadrila borbenih aviona 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva započela je 3. lipnja sudjelovanje s avionima MiG-21 na multinacionalnoj združenoj vojnoj vježbi Astral Knight 2019. Riječ je o vježbi koja se provodi u organizaciji Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi s najvećim opsegom provedbe od 3. do 6. lipnja 2019., a težišno se odvija u zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji te na području Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

U zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Italije, Slovenije i Hrvatske sudjelovat će oko 40 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske. Združenim djelovanjem uvježbavat će se prije svega zračne i raketne obrambene operacije, a obuka uključuje i kombinaciju stvarnih letačkih operacija i scenarija razrađenih uz pomoć računala. Za provedbu ove vježbe Eskadrila borbenih aviona prebazirala je dio snaga u vojarnu ”Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, odakle će provoditi sva polijetanja za dodijeljene misije.

Zapovjednik Eskadrile pukovnik Christian Jagodić kazao je kako su proveli sve pripreme i spremno dočekuju početak vježbe. ”Sudjelovanje na vježbi ovakve veličine i značaja provjera je, potvrda i jačanje naših sposobnosti. Ovog puta zajedno djelujemo sa saveznicima i partnerima i to je za nas izazov koji otvara prostor za usvajanje novih znanja i vještina kao i za jačanje spremnosti i interoperabilnosti te je važno iskustvo za borbene pilote. Želimo na najbolji način predstaviti Republiku Hrvatsku te dati puni doprinos uspješnoj provedbi vježbe,” naglasio je pukovnik Jagodić.

Tekst i foto: HRZ/Marinko Karačić