Humanitarna akcija u Kabulu

 

U institutu “Indira Gandhi Institute for Child Health” u Kabulu, koji se sastoji od bolnice i vrtića, djeca se liječe u iznimno teškim uvjetima. Američki vojnici koji su u blizini izvršavali zadaće pokrenuli su inicijativu za prikupljanje igračaka, odjeće i drugih potrepština. U humanitarnoj akciji pridružio im se i drugi hrvatski kontingent koji se trenutačno nalazi u Afganistanu, a posebno aktivno časnički namjesnik Dražen Klanjec. Prikupljeno je više od 1500 igračaka koje su 17. ožujka podijeljene djeci.
Kako je sve počelo saznajemo iz priče narednika Thiena Chaiketa, pripadnika pričuvnog sastava američke vojske, koji je obavljao zadaće u Nacionalnoj vojnoj bolnici kad mu se približio afganistanski dječak upitavši za liječnika. Od afganistanskih liječnica saznaje da se u blizini nalazi vrtić i dječja bolnica. Dječja bolnica “Indira Gandhi” osnovana je 1966. godine uz pomoć indijske vlade. Najveća je dječja bolnica u Afganistanu s više od 350 kreveta te više od 150 liječnika i medicinskog osoblja. Bolesna djeca putuju i po nekoliko dana iz cijelog Afganistana kako bi stigla do te bolnice. Najviše je djece zimi i ljeti pa mali bolesnici često moraju dijeliti krevetiće. “Mnoga od te djece nisu nikad u životu vidjela igračku,” govori narednik Chaiket koji je nakon susreta s bolesnim dječakom pokrenuo prikupljanje igračaka. Vojnici smješteni u kabulskoj bazi “New Kabul Compound” prikupljali su igračke, dječju odjeću i pokrivače… Cilj im je bio prikupiti 600 igračaka za dva mjeseca, do završetka misije, no na dan kad su dijelili igračke imali su ih više od 1500. Osim sreće, na dječjim su licima vidjeli i nadu i sigurnost koju im donose vojnici koalicijskih snaga.
 “Hvala vam, donijeli ste sreću našoj djeci,” rekao je voditelj Onkološkog odjela dr. Shiraz Mubarak. Narednik Chaiket istaknuo je kako su im sretna dječja lica najveća nagrada za ono što su učinili. Jedno je sigurno: poslije 17. ožujka mnoga bolesna afganistanska djeca sanjaju pod toplim dekama i smješkaju se svojim prvim plišanim igračkama.