HV i sastavnice sustava domovinske sigurnosti su spremne

“Sustav domovinske sigurnosti spreman je za ovogodišnju PP sezonu, naše glavne operativne snage su spremne, a svim tim snagama zapovijedat će se iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama. To se zapovjedništvo i prošle i pretprošle godine pokazalo dobrim i vjerujem da će se pokazati dobrim i u ovogodišnjoj PP sezoni,” rekao je ministar Krstičević

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održan je 24. travnja radni sastanak sastavnica sustava domovinske sigurnosti, na kojem se razgovaralo o poduzetim aktivnostima vezanim uz ovogodišnju protupožarnu sezonu, pripremama za sjednicu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti te međuresornu vježbu Sigurnost 20.

Sastanku su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Krešo Tuškan, zapovjednici Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i županijski vatrogasni zapovjednici te pripadnici Protupožarne eskadrile.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo održanim operativnim sastankom te stanjem i planom priprema svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti uoči ovogodišnje protupožarne sezone. Najavio je međuresornu vježbu Sigurnost 2020, koja će biti provedena krajem svibnja. “Cilj vježbe je provjera svih potrebnih procesa, procedura i tehnike koji su vezani uz koordinaciju svih operativnih snaga, zatim sustave veza i komunikacije i sve ono što je potrebno napraviti da bismo dočekali spremni ovogodišnju PP sezonu. Zajedno smo zaključili da je sustav domovinske sigurnosti spreman za ovogodišnju PP sezonu, da su naše glavne operativne snage spremne i da će se svim tim snagama zapovijedati iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama. To se zapovjedništvo i prošle i pretprošle godine pokazalo dobrim i vjerujem da će se pokazati dobrim i u ovogodišnjoj PP sezoni,” rekao je ministar Krstičević. Naveo je kako statistike požara u ovom dijelu sezone pokazuju povećanje njihova broja u odnosu na sve protekle godine. Zračne snage HV-a zbog toga su u ovoj godini bile na gašenju 61 požara, što je gotovo 50 posto veći angažman u ovom dijelu sezone nego prije. Naglasio je kako se kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske pripremaju za ovu PP sezonu, a posebna je važnost korištenja novih tehnologija, njihova uvezivanja, besposadnog zrakoplovnog sustava u prevenciji požara i sl.

“Ja bih još jednom želio u ime cijele hrvatske Vlade zahvaliti svim našim pilotima i Canadaira i Air Tractora i našim zračnim snagama Hrvatske vojske. Zahvalio bih i svim vatrogascima, Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici na svemu onom što su učinili u ovom dijelu godine, na njihovu angažmanu. Oni su zaista naši heroji,” poručuje ministar obrane.

Načelnik Glavnog stožera OSRH naglasio je kako je nakon obavljene analize razine spremnosti svih sastavnica PP sezone jasno da Hrvatska vojska u tu sezonu ulazi potpuno spremna. Također je naveo kako ovogodišnja statistika pokazuje da je prva faza PP sezone 2020. u odnosu na prošlogodišnje jedna od najaktivnijih prema broju požara.

“Iako je realizacija ovogodišnje protupožarne sezone otežana zbog pandemije koronavirusa, to Hrvatsku vojsku ni sastavnice sustava domovinske sigurnosti neće spriječiti u obavljanju njihovih zadaća,” istaknuo je admiral Hranj.

Pukovnik Tomislav Vacenovski, zapovjednik i pilot 855. protupožarne eskadrile, istaknuo je kako pripreme za protupožarnu sezonu nikad ne prestaju. One traju cijelu godinu, a PP eskadrila u potpunosti je spremna za zadaće ovogodišnje protupožarne sezone.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković podsjetio je kako je sustav vatrogastva u preustroju te kako su vrlo aktivni u odgovaranju na sve vrste izazova. Uz zadaće gašenja požara, vatrogasci su intenzivno uključeni u saniranje šteta od potresa u Zagrebu, ali i u pružanje pomoći oko krize izazvane koronavirusom. Naglasio je i kako je u svim situacijama na terenu prisutno zajedništvo i suradnja koja osigurava uspješnost akcija.

U prvoj fazi ovogodišnje protupožarne sezone, do 23. travnja, zaprimljeno je 67 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažiranje protupožarnih zračnih snaga, koje su pritom ostvarile 1131 let, 155:00 sati naleta, izbacile ukupno 5953 tone vode, utrošile 124 715 litara goriva i prevezle jednu osobu. U odnosu na 2019., ove su godine zračne snage 855. protupožarne eskadrile bile angažirane u gašenju 61 požara, što je za 50 posto veći angažman u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz zračne snage, za angažman u protupožarnoj sezoni 2020. bit će spremne kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske te besposadni zrakoplovni sustav Orbiter III, koji je prošle godine imao značajnu ulogu u ranom otkrivanju požara.

Lada Puljizević, Foto: Josip Kopi