Sigurnost 18

Međuresorna vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Na području triju dalmatinskih županija od 15. do 17. svibnja održana je međuresorna vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Terenski dio vježbe trajao je 36 sati, na kojoj je, uz razrađeni scenarij proveden prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle je uslijedio odgovor na krizu. Glavni cilj vježbe bio je provjera sposobnosti svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na krizu velikih razmjera te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi ovogodišnje protupožarne sezone…

Zbog dugog i sušnog ljeta izbilo je više šumskih požara na jadranskoj obali od Istre do Konavala. Sve planirane protupožarne i vatrogasne snage angažirane su i sudjeluju u gašenju požara. Republika Hrvatska šalje poziv za pomoć u gašenju požara Republici Slovačkoj koja pozitivno odgovora na poziv te slovački modul za gašenje šumskih požara dolazi u tzv. stožer za upravljanje krizom, Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u Divuljama. Ondje ih dočekaju predstavnici svih sastavnica domovinske sigurnosti, od glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, vatrogasnih zajednica, hrvatske vojske i policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatskog Crvenog križa, Hrvatske gorske službe za spašavanje i civilne zaštite, kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje i donijeli odluku o upućivanju dodatnih snaga na gašenje požara. U večernjim satima Županijski vatrogasni centri Zadar, Split i Šibenik zaprimaju više dojava o novim šumskim požarima koji su tijekom noći uspješno sanirani.
Drugog dana u jutarnjim satima Protupožarne namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (PP NOS OSRH) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe ukrcavaju se na brod Hrvatske ratne mornarice u gradskoj luci Split i kreću prema otoku Mljetu, gdje je izbio novi požar.

Vježba “Sigurnost 18” – Operativni centar Divulje

Nedugo nakon izbijanja požara na Mljetu, Županijski vatrogasni operativni centar Zadar zaprima dojavu o novom požaru na otvorenom prostoru u blizini industrijske zone u općini Stankovci te se u mjestu Crljenik kod Stankovaca osniva općinski stožer, a kasnije i županijski stožer. Uskoro dolazi i Hrvatski Crveni križ koji ondje podiže kamp i brine oko logistike za operativne snage i za zbrinjavanje. Požar je ušao u industrijsku zonu i zahvatio vojno skladište opasnih tvari te se zatvaraju prometnice kojima prijeti požar i isključuje dalekovod. Angažiran je i daljinski upravljan stroj za gašenje i izvlačenje preostalih opasnih tvari kako bi se ublažile posljedice nesreće.
U međuvremenu stiže nova dojava o izbijanju požara na području Pristega kod Stankovaca u kojemu je potrebno združeno djelovanje vatrogasaca, kopnenih i zračnih snaga Hrvatske vojske, interventnih postrojbi, hitne medicinske pomoći i drugih hitnih službi.
Tijekom dana aktivirani su požari na još nekoliko lokacija na području srednje Dalmacije i to kod Knina, na otoku Čiovu te u Muću, gdje se dogodila prometna nesreća kombi vozila i autocisterne koja prevozi amonijak. Osim toga, dogodila se i željeznička nesreća s putničkim vlakom te se traga za izgubljenim turistom.

Vježba “Sigurnost 18” – Operativni centar Divulje

Nakon velikih napora svih sastavnica domovinske sigurnosti te pomoći slovačkih kolega svi su požari uspješno stavljeni pod kontrolu.
Gašenje navedenih požara, obrana vojnog skladišta, željeznička nesreća s većim brojem ozlijeđenih putnika, traganje i spašavanje izgubljenih stranih turista, prometna nesreća, krizno komuniciranje i obavješćivanje te međunarodna suradnja, samo su dio scenarija terenskog dijela međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti Sigurnost 18, održane od 15. do 17. svibnja 2018. na području triju dalmatinskih županija, Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske.
Vježba Sigurnost 18 jedna je od 15 dogovorenih mjera na okruglom stolu o poboljšanju aktivnosti i koordinacije za nadolazeću protupožarnu sezonu temeljem uočenih nedostataka i sveobuhvatne analize prošlogodišnje protupožarne sezone koja je ocijenjena kao najteža u povijesti od osamostaljenja Republike Hrvatske. Vježba je provedena u dva dijela, simulacijski dio na strateškoj razini i terenski dio na zemljištu.
Simulacijski dio vježbe održan je 11. svibnja 2018. godine u Simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu. Terenski je dio vježbe održan na području srednje Dalmacije u trajanju od 36 sati, na kojoj je, uz razrađeni scenarij proveden prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle je uslijedio odgovor na krizu.

Vježba “Sigurnost 18” – Operativni centar Divulje

Nositelj vježbe bila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), a organizirana je u suradnji s ministarstvima obrane i unutarnjih poslova. Glavni cilj vježbe bio je provjera sposobnosti svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti u odgovoru na krizu velikih razmjera i različite ugroze za stanovništvo i turiste na terenu te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi ovogodišnje protupožarne sezone, u kojoj će Hrvatska vojska sudjelovati sa zračnim, pomorskim i kopnenim snagama te prvi put i s besposadnim letjelicama.
Uz djelatnike DUZS-a, MORH-a i MUP-a te pripadnike Hrvatske vojske, u provedbi vježbe na terenu sudjelovali su i djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja, pripadnici vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Karlovačke županije te Civilne zaštite, kao i drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti.
Prikazu terenskog dijela vježbe nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Drago Matanović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH te predstavnici lokalne i područne samouprave i županijski vatrogasni zapovjednici.
Za promatrače i predstavnike medija 15. svibnja u Društvenom domu u Stankovcima održan je brifing o vježbi, nakon kojeg su se uputili u Pristeg kod Stankovaca. Ondje su imali priliku pratiti pokazni dio vježbe gašenja požara na otvorenom prostoru i steći još bolji uvid tko sve i kako pomaže u slučaju izbijanja požara. Među promatračima tog dijela vježbe bila je i ministrica unutarnjih poslova Republike Slovačke Denisa Sakova, s obzirom na to da je u vježbi sudjelovao i slovački modul za gašenje požara koji je bio angažiran zajedno s hrvatskim snagama na gašenju požara u Muću, jednoj od nekoliko vježbovnih lokacija. U gašenju požara u Pristegu, uz protupožarne snage na kopnu, sudjelovali su i protupožarni zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802 te helikopter Mi-8.
Nakon prikaza gašenja šumskog požara ministar Krstičević čestitao je svima koji su sudjelovali u vježbi naglasivši kako su koordinacija i partnerstvo svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti potrebni kako bi se mogli boriti sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama. “Združili smo sve sposobnosti i vidjeli moć države na djelu. Ovo je sustav domovinske sigurnosti, profesionalan i odgovoran. Teško se boriti protiv prirode, ali sustav je učinkovitiji i operativniji za ovu protupožarnu sezonu. Mi smo spremni!“ poručio je ministar Krstičević.
Zadovoljstvo međuresornom vježbom i djelovanjem svih snaga u sustavu domovinske sigurnosti izrazili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.
Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Krešo Tuškan također je izrazio zadovoljstvo provedbom vježbe naglasivši kako su Oružane snage RH u vježbi sudjelovale sa zračnim snagama i to s četirima avionima Canadair CL-415, trima avionima Air Tractor AT-802 A Fire Boss, dvama transportnim helikopterima Mi-8 MTV-1 te s kopnenim snagama s dvama protupožarnim vodovima te s jednim desantnim brodom, minopolagačem iz sastava HRM-a i jednim timom besposadnih letjelica te sedam pripadnika OSRH koji su bili smješteni ovdje u OVZ-u u Divuljama.
Nastavak prikaza vježbe odnosno prijenosa slike s vježbovne lokacije u Kistanjama u realnom vremenu, održan je u OVZ-u u Divuljama, gdje su promatrači mogli vidjeti spašavanje i zbrinjavanje unesrećenih osoba iz vlaka nakon željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu.
Nakon vježbe promatrači su jednoglasno zaključili: ”Sve sastavnice domovinske sigurnosti spremne su za nadolazeću protupožarnu sezonu!“


Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević:
“Združili smo sve sposobnosti i vidjeli moć države na djelu. Ovo je sustav domovinske sigurnosti, profesionalan i odgovoran. Teško se boriti protiv prirode, ali sustav je učinkovitiji i operativniji za ovu protupožarnu sezonu. Mi smo spremni!“


Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Krešo Tuškan:
”U operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama Hrvatska vojska ima tzv. mali združeni tim koji čini sedam pripadnika, na čelu sa zapovjednikom. U timu su predstavnici svih komponenti Oružanih snaga koji sudjeluju u zadaći, od kopnenih, pomorskih i zračnih snaga. Njegova je zadaća prikupiti informacije i upoznati glavnog vatrogasnog zapovjednika s resursima s kojima u tom trenutku OSRH raspolaže, koordinirati djelovanje i provesti zadaće sukladno planovima.


Ivana Valentić Mikšik
Foto: Josip Kopi