Vježba Sigurnost 19 je sustav domovinske sigurnosti na djelu

“Sustav domovinske sigurnosti brend je ove Vlade,” rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te podsjetio još jednom kako je misija Hrvatske vojske, ali i ostalih sastavnica sustava domovinske sigurnosti, pravodobno i učinkovito pružanje pomoći građanima

Međuresorna vježba Sigurnost 19, koja je 21. svibnja provedena u splitskim Divuljama, na najbolji je način prikazala snagu, spremnost i koordiniranost vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga te njihove tehnike u izvršavanju zadaća tijekom nadolazeće ljetne požarne sezone. Vježbi su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, članovi Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i drugi visoki dužnosnici.

Provedena vježba ujedno je bila i druga ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, čiji je predsjednik ministar Krstičević. Ministarstvo obrane tom je prigodom s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisalo Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga Republike Hrvatske, a s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Hrvatske gorske službe spašavanja.

U Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama predstavljen je novi besposadni sustav Orbiter 3, koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti. Orbiter 3 tako može pomoći u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja s velikih udaljenosti, kao i u nadzoru plovnih i cestovnih putova. Učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice, a njim će upravljati Hrvatska vojska.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo provedenom vježbom te zahvalio svim njezinim sudionicima i dionicima u borbi protiv požara na zalaganju i naporima. “Ovo je bila impresivna vježba, koja je pokazala kako sustav domovinske sigurnosti te sinergija svih dionika može djelovati u kriznim situacijama,” rekao je Andrej Plenković te naglasio kako će se u mandatu ove Vlade status Hrvatske vatrogasne zajednice podignuti na razinu središnjeg državnog ureda. Istaknuvši kako je vježba Sigurnost 19 pokazala koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, što je temelj sustava domovinske sigurnosti, ministar Krstičević naglasio je izvrsnu suradnju sastavnica sustava domovinske sigurnosti, koja se dokazala na terenu. “Vježba Sigurnost 19 pokazala je združeno djelovanje vatrogasaca, Hrvatske vojske, hrvatske policije, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih sastavnica sustava, a taj koncept objedinjavanja i dijeljenja resursa, koji smo vidjeli i na današnjoj vježbi, temelj je sustava domovinske sigurnosti. Vježba Sigurnost 19 sustav je domovinske sigurnosti na djelu. Sustav domovinske sigurnosti brend je ove Vlade,” naglasio je ministar Krstičević te podsjetio još jednom kako je misija Hrvatske vojske, ali i ostalih sastavnica sustava domovinske sigurnosti, pravodobno i učinkovito pružanje pomoći građanima.

Ministar Božinović naglasio je kako sustav postaje sve koherentniji i učinkovitiji i sve više se obraća pozornost na prevenciju. Glavni vatrogasni zapovjednik predstavio je vježbu Sigurnost 19 i izrazio zadovoljstvo cjelokupnim sustavom, integracijom svih slika i kamera s terena, s pet lokacija. “Koordinacija svih sastavnica sustava bila je na vrlo visokoj razini,” rekao je Slavko Tucaković.

Sigurnost 19 vježba je čiji je nositelj Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik, dok je Hrvatska vojska sudjelovala sa svojim zračnim, pomorskim i kopnenim snagama, koje su uključivale: četiri Canadaira, dva Air Tractora, dva transportna helikoptera Mi-8; dva broda HRM-a (DBM i DJB) te gumene brodice; dva protupožarna voda Hrvatske kopnene vojske i tim za traganje i spašavanje ZSS-a te SOD s besposadnim sustavom Orbiter 3. Vježba se u realnom vremenu provodila na udaljenim lokacijama u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gosti i uzvanici mogli su intervencije koordiniranih snaga u simulaciji požara na otvorenom (Gračac, otok Brač, NP “Krka”) te spašavanju stradalih u prometnoj nesreći (ulaz u tunel Sv. Ilija) pratiti u realnom vremenu na ekranu postavljenom u Divuljama. Predstavljeni su besposadni sustav Orbiter 3, uvođenje novih metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima Hrvatske ratne mornarice, korištenje zračnih snaga za gašenje te spašavanje ugroženih vatrogasaca, dok je na taktičko-tehničkom zboru prikazana oprema koju će vatrogasci i druge službe koristiti u protupožarnoj sezoni. Vježba Sigurnost 19 na taj je način bila provjera nadležnosti tijela sustava domovinske sigurnosti koje proizlaze iz zakona kojima su tijela osnovana, provjera komunikacije i koordinacije unutar vatrogasnog sustava i među tijelima sustava domovinske sigurnosti, provjera komunikacijsko-informacijskog sustava za potrebe rada Operativnog vatrogasnog zapovjedništva Republike Hrvatske (OVZ RH).

Vježba je provedena sukladno točki 33.b Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godini, prema Godišnjem planu rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu. Međuresorna, kompleksna vježba Sigurnost 19 pokazala je uvježbanost, koordinaciju i učinkovitost svih dijelova sustava, kao i potencijale novih kapaciteta koji će se koristiti u protupožarnoj sezoni, a najveći angažman u njezinu organiziranju imala je Hrvatska vatrogasna zajednica. Uz povećan broj vatrogasnih intervencija zadnjih tjedana zbog nevremena i poplava, ova je godina od svojeg početka obilježena i velikim brojem vatrogasnih intervencija zbog požara, što je najava zahtjevne protupožarne sezone. 

Lada Puljizević

Snimio Josip Kopi