Hrvatski dani sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 11. listopada na otvaranju konferencije Hrvatski dani sigurnosti. Tema ovogodišnje konferencije, koja je od 11. do 13. listopada održana u Opatiji pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, bila je domovinska sigurnost.

Ministar Krstičević na tom je događanju, koje okuplja vodeće domaće i strane stručnjake iz područja javne, privatne, korporativne i urbane sigurnosti, istaknuo važnost razvoja sustava domovinske sigurnosti: “Ponosan sam što smo nakon 15 godina donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti. Započeo je proces uspostave i razvoja sustava domovinske sigurnosti i prepoznata je potreba za uspostavom partnerstva za sigurnost kao odgovora na suvremene ugroze i rizike. Misija sustava domovinske sigurnosti je sinergijom svih dijelova sustava graditi sigurnosno okruženje. Kako smo u Domovinskom ratu, u iznimno teškim uvjetima, sinergijom svih domovinskih resursa uspjeli zaustaviti agresiju i izgraditi sposobnosti potrebne za oslobađanje okupiranih područja, tako sad uspostavom i razvojem sustava domovinske sigurnosti, svi zajedno, odnosno sinergijom sustava, moramo biti u stanju jačati nacionalnu sigurnost.”
Ministar je tom prigodom zahvalio timu Ministarstva obrane, svim stručnjacima koji su sudjelovali u izradi Strategije nacionalne sigurnosti, te posebno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na bezuvjetnoj potpori. Zahvalio je na potpori i djelatnicima drugih državnih tijela, kao i predstavnicima civilnih institucija, akademskoj zajednici te svim pojedincima koji su tijekom 2017. pridonijeli izradi Strategije nacionalne sigurnosti i razvoju sustava domovinske sigurnosti.
“Strategija je tek početak. Ona mora biti temelj za daljnju izradu sektorskih strategija, ali također i temelj za razvoj novih sposobnosti kako bismo mogli uspješno odgovoriti na suvremene ugroze i rizike. Svi zajedno moramo početi zamišljati nezamislivo, moramo se kao društvo duboko mijenjati, moramo biti bolji i brži od onih koji su nam prijetnja,” zaključio je ministar Krstičević i zahvalio na priznanju struke.

Predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti Alen Ostojić zahvalio je Vladi RH na pokroviteljstvu te ministru Krstičeviću i naglasio: “Cilj konferencije je promicanje sigurnosti, razmjena najbolje prakse, upoznavanje stručne javnosti s važnošću sigurnosti te prihvaćanje poslova sigurnosti kao važnog čimbenika u procesima upravljanja u javnim i privatnim tvrtkama, institucijama, lokalnoj upravi i samoupravi. U fokusu ovogodišnje konferencije je domovinska sigurnost.”
Predsjednik Savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i dekan Sveučilišta VERN’ Vlatko Cvrtila rekao je kako je konferencija platforma koja pomaže približavanju različitih aktera u području sigurnosti te jačanju otpornosti i fleksibilnosti cijelog društva: “Važno je naglasiti kako ovaj projekt počiva na pretpostavkama stvaranja partnerstva sa svima koji žele participirati u realizaciji različitih sigurnosnih potreba i, također, u procjenjivanju rizika, a potom i u njihovu rješavanju u sinergiji.”
Hrvatski dani sigurnosti 2017. održani su uz organizacijsko partnerstvo Zaklade Konrad Adenauer Hrvatska te uz akademskog partnera Sveučilište VERN’ iz Zagreba, a potporu je pružio i SECSA-SE Europe Corporate Security Association. Potpredsjedniku Vlade i ministru obrane tom je prigodom dodijeljena Hrvatska velika nagrada sigurnosti 2017. u kategoriji osobnog doprinosa u razvoju domovinske sigurnosti.

Irena Firšt, Foto: Josip Kopi