Združeno i koordinirano djelovanje svih sastavnica

Sve sastavnice djelovale su sukladno svojim odgovornostima i ovlastima, koristeći se postojećim znanjem, sposobnostima i resursima. Sve dosadašnje poduzete mjere za borbu protiv epidemije bile su odgovarajuće te ih je potrebno nastaviti odgovorno provoditi na svim razinama, zaključak je prve ovogodišnje sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti

Foto: MORH / F. Klen

Prva ovogodišnja sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o djelovanju sustava u aktualnoj kriznoj situaciji epidemije koronavirusa te u nedavnom potresu, održana je 8. travnja pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Uz predsjednika Vlade na sjednici su bili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, savjetnik Predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i čelnici sastavnica sustava domovinske sigurnosti.

Na tematskoj sjednici Koordinacije raspravljalo se o aktualnom stanju i poduzetim mjerama i aktivnostima kojima upravlja Vlada RH, a koje su vezane za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa te o poduzetim mjerama nakon potresa koji je nedavno pogodio Zagreb i okolicu. Članovi Koordinacije izvijestili su o aktivnostima iz svojih resora. Istaknuto je da složeni događaji poput epidemije i potresa traže iscrpnu vodoravnu i okomitu dvosmjernu koordinaciju, komunikaciju i suradnju svih sastavnica domovinske sigurnosti, od zdravstva, unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, civilne zaštite, vatrogastva, vanjskih poslova i dr., s ciljem učinkovitog upravljanja krizom.

Zaključeno je da su sve sastavnice djelovale sukladno svojim odgovornostima i ovlastima, koristeći se postojećim znanjem, sposobnostima i resursima. Sve dosadašnje poduzete mjere za borbu protiv epidemije bile su odgovarajuće te ih je potrebno nastaviti odgovorno provoditi na svim razinama. Analizom trenutačne situacije s epidemijom i potresom kroz četiri faze upravljanja izvanrednim događajem ili krizom, koje uključuju prevenciju, pripravnost, odgovor i oporavak, može se zaključiti da je reakcija sustava na oba krizna događaja bila dobra i brza, iako je epidemija bila razvojni, a potres iznenadni događaj.


Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković 

 ”U cijelom ovom procesu vidjeli smo kako sustav kvalitetno funkcionira. Od Stožera civilne zaštite RH, koji je bio pravodobno osnovan i koji poduzima odgovarajuće radnje kad je riječ o mjerama za suzbijanje epidemije korona virusa, pa do munjevite reakcije svih službi na potres u Zagrebu gdje su poduzete sve mjere kako bi se prije svega osigurala sigurnost naših sugrađana,“ rekao je te dodao kako je sastanak bio prigoda i za daljnje smjernice i zadaće svima koji u ovom sudjeluju, od ministarstva obrane, unutarnjih poslova, zdravstva, obavještajnih službi, vatrogasaca, Crvenog križa, Gorske službe spašavanja i svih ostalih službi pa i predstavnika zajednice županija, gradova, općina, koje također moraju dati doprinos sveukupnim naporima na razini Republike Hrvatske. Cijenimo povjerenje koje sve službe trenutačno uživaju zahvaljujući svojem radu, trudu i požrtvovnosti, kvalitetnoj sinergiji i doprinosu brojnih stručnih službi, političkom vodstvu u ovim dvjema paralelnim krizama i siguran sam da ćemo i dalje činiti maksimalne napore kako bismo osigurali i zdravstvenu sigurnost građana te odgovorili na izazove koji su pred nama.”


Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

“Sustav domovinske sigurnosti ovoj Vladi omogućava efikasno krizno upravljanje i ono što je najvažnije, dijeljenje odnosno udruživanje svih sposobnosti sastavnica sustava domovinske sigurnosti i koordinaciju iz pozicije Vlade. Ova Vlada u kontinuitetu na strateškoj razini daje političke, sigurnosne i ekonomske smjernice Stožeru, a onda i svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti koje ih provode. Ovaj sustav uvezuje sve sastavnice, združuje i koordinira uporabu resursa i sposobnosti, a temelji se na uključivosti, povjerenju i zajedništvu svih sastavnica sustava domovinske sigurnosti. Imali smo sinergijsko, združeno i koordinirano djelovanje.“