I preko granica mogućeg za spas unesrećenih…

Letačka posada HRZ-a sudjelovala je s HGSS-om 30. travnja 2019. u iznimno zahtjevnom pothvatu spašavanja unesrećenog ribara s plovila koje se nalazilo u akvatoriju otoka Jabuke, oko 70 km udaljenom od otoka Visa. Za tu su akciju nagrađeni Plavom vrpcom Vjesnika

Letačka posada 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i tim Hrvatske gorske službe spašavanja dobitnici su ovogodišnjeg momčadskog priznanja Plava vrpca Vjesnika, koje im je uručeno 2. prosinca na svečanosti održanoj u Splitu.

To vrijedno priznanje dodijeljeno im je za sudjelovanje u iznimnom pothvatu spašavanja unesrećenog ribara 30. travnja ove godine s plovila koje se nalazilo u akvatoriju otoka Jabuke, oko 70 km udaljenom od otoka Visa. Akcija je uspješno okončana te je unesrećeni član posade prevezen u Klinički bolnički centar Split. Bila je to ujedno i prva akcija u kojoj je letačka posada HRZ-a unesrećenog spašavala s plovila veličine dvadesetak metara. Prije toga, jednom je bila uključena u spašavanje unesrećenog s kruzera.

U jedinstvenoj akciji potrage i spašavanja, koja je trajala nepuna dva sata, posadu su činili kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Sjećajući se akcije, satnik Furčić rekao je kako je za njega i cijelu posadu to zasigurno bilo jedno od najzahtjevnijih spašavanja u dosadašnjoj karijeri. Odvijalo se na otvorenom moru, bez orijentira te po jakom vjetru i valovima od tri metra.

Satnik Davor Furčić

 

“Odmah smo znali da će biti velikih problema prilikom spašavanja jer je plovilo bilo manje od helikoptera, i to uz nepovoljne vremenske uvjete. Isto tako, znali smo da je transport helikopterom jedini spas za unesrećenog ribara jer bi brodom putovao satima. Kad smo došli do koćarice, gotovo sat vremena samo smo letjeli iznad nje jer se nikako nismo mogli pozicionirati da se spasilac sigurno spusti do unesrećenog,” rekao nam je satnik Furčić. Nakon što je kapetan okrenuo helikopter u netipičan položaj, u tom trenutku jedini mogući za spuštanje spasioca, tehničar letač izvršio je možda i najkritičniji dio zadaće.

“Kolega je imao veliku odgovornost: spustiti košaru sa spasiocem na koćaricu i paziti da se pritom košara ne zaplete za koćaricu, odnosno da ne usidri helikopter. Prilikom spašavanja primijenili smo sva znanja i dosadašnja iskustva,” kaže satnik Furčić. Ističe kako je letačka posada, zajedno s timom HGSS-a, i tom akcijom pokazala da će spasioci, koliko god unesrećeni bio visoko na planini ili daleko na moru, gurnuti helikopter i preko granica mogućeg kako bi uspješno proveli spašavanje.

“Zajedno s kolegama iz HGSS-a uspjeli smo spasiti ljudski život i time potvrdili spremnost djelovanja u najzahtjevnijim uvjetima. S ponosom nosimo ovu vrpcu i plaketu jer promiču hrabrost, čovječnost i srčanost, a to su vrijednosti Hrvatske vojske, koja je i ovim činom potvrdila kako je uvijek u službi hrvatskog naroda,” poručio je satnik Furčić. Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u dnevniku Vjesnik. Prestankom postojanja Vjesnika 2012. godine, dodjelu Plave vrpce Vjesnika preuzeo je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Marinko Karačić, Martina Butorac

Foto: Marijana Smokvina / Sindikat pomoraca Hrvatske, Marinko Karačić