Imenovanje Vojno-skladišnog kompleksa ”Skupnik Marko Odžak“

”Moja obveza kao ministra obrane i cijele Vlade jest daljnji razvoj i jačanje Hrvatske vojske, kako više nitko ne bi usmjerio bilo kakvo naoružanje prema našoj domovini. Uvjeren sam kako ćemo u ovom mandatu nastaviti politiku kontinuiteta iz mandata prošle Vlade te kako ćemo uspjeti u svim zacrtanim projektima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske koji su pred nama,” kazao je ministar Banožić te najavio nastavak procesa preimenovanja vojnih poligona, vježbališta i ostale vojne infrastrukture imenima zaslužnih i hrabrih hrvatskih branitelja…

U Trbounju nedaleko od Drniša 1. rujna 2020. održana je svečanost imenovanja Vojno-skladišnog kompleksa imenom skupnika Marka Odžaka, pirotehničara i hrvatskog branitelja koji je obavljajući pirotehničarske zadaće smrtno stradao u srpnju 2013. u Pađenima. Uz članove obitelji pokojnog skupnika Odžaka, događaju su nazočili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera HV-a admiral Robert Hranj, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, zapovjednik ZzP-a general-pukovnik Mladen Fuzul i drugi.

Ministar Banožić prisjetio se vojnog i životnog puta skupnika Odžaka koji se 1991. uključio u obranu zemlje, prvo kao policijski službenik, a zatim kao hrvatski vojnik. Izrazivši zahvalnost pokojnom Marku Odžaku i njegovoj obitelji na svemu što su učinili za Hrvatsku, ministar je naglasio kako on može i treba biti uzor današnjim i budućim generacijama hrvatskih vojnika. Najavio je također nastavak procesa preimenovanja vojnih poligona, vježbališta i ostale vojne infrastrukture imenima zaslužnih i hrabrih hrvatskih branitelja.”Moja obveza kao ministra obrane i cijele Vlade jest daljnji razvoj i jačanje Hrvatske vojske, kako više nitko ne bi usmjerio bilo kakvo naoružanje prema našoj domovini. Uvjeren sam kako ćemo u ovom mandatu nastaviti politiku kontinuiteta iz mandata prošle Vlade te kako ćemo uspjeti u svim zacrtanim projektima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske koji su pred nama,” zaključio je na kraju ministar Banožić.

Admiral Robert Hranj naglasio je kako je Vojno-skladišni kompleks ”Skupnik Marko Odžak“ u Trbounju jedna od perspektivnih vojarni, a skladištenje ubojitih sredstava iznimno je složen, odgovoran posao u kojem su nezamjenjivi stručni obučeni i motivirani djelatnici i pirotehničari. ”Današnjim imenovanjem Vojno-skladišnog kompleksa imenom skupnika Marka Odžaka, koji je bio profesionalan, iskusan i uvježban pirotehničar i koji je stradao obavljajući svoju zadaću u Pađenima, želimo odati počast njemu, ali i svim njegovim kolegama pirotehničarima koji su stradali prilikom raščišćavanja naše domovine od eksplozivnih sredstava,” istaknuo je admiral Hranj. Obitelj skupnika Marka Odžaka otkrila je natpisnu ploču na ulazu u Vojno-skladišni kompleks. Ministar Banožić, admiral Hranj i ostali obišli su skladišne objekte u kompleksu.

Lada Puljizević; Foto Mladen Čobanović