Indijska premijera ruskog sustava MANPADS

Tijekom međunarodnog velesajma vojne industrije DEFEXPO INDIA 2016 održanog od 28. do 31. ožujka u indijskom gradu Goi organizirana je svjetska premijera novog ruskog MANPADS (man-portable air-defense systems) sustava zadnje generacije. Riječ je o protuzrakoplovnom sustavu 9K333 Verba (hrv. Vrba) ruskog KBM-a koji je ponuđen Indiji na njezinu natječaju za nabavu novog VSHORAD (Very Short Range Air Defence) sustava.
9K333 Verba generacijski je nasljednik ruskog MANPADS sustava 9K338 Igla-S i njegov je razvoj završen 2012. godine. Tvrtka KBM sklopila je 2013. s ruskim ministarstvom obrane ugovor za pokretanje inicijalne proizvodnje, a tijekom 2014. počinje isporuka prvih sustava i to ruskim postrojbama motoriziranog pješaštva odnosno zračnodesantnim postrojbama. Domaću, rusku premijeru 9K333 Verba imao je krajem proljeća 2015. na izložbi vojne industrije Army-2015.

(Foto: KBM)

U odnosu na prethodnika 9K338 Igla-S, sustav 9K333 Verba ima nekoliko poboljšanja. Novi raketni motor donosi bolja kinematička svojstva u zraku, uz veće brzine i veći domet. Može presretati širok spektar besposadnih sustava, zrakoplova i krstarećih projektila koji se kreću brzinom od 500 m/s, a zahvaća ciljeve na udaljenostima od 500 m do 6500 m, odnosno u rasponu visina od 10 m do 4500 m. Multispektralni optički senzorski pretraživač ciljeva radi u trima spektrima (ultraljubičasti, bliski infracrveni, srednji infracrveni) te ima deseterostruko bolju otpornost na razna ometanja odnosno bolje filtrira razne mamce od pravog cilja. Posebnost je i integrirani automatizirani sustav za upravljanje paljbom koji Verbi omogućuje umreženost s drugim lanserima, zemaljskim radarskim sustavima i avionima za zračni nadzor i zapovijedanje. Na taj način moguće je praćenje više ciljeva u zraku, odabir optimalnog lansera za napad na ciljeve u zraku, a operateru se skraćuje vrijeme potrebno za reakciju. Masa cijelog sustava 9K333 Verba iznosi 17 kg, a visokoeksplozivne bojne glave 1,5 kg.

Igor SKENDEROVIĆ