Nova indijska plovila

(Foto: Government of India)

Indijska mornarica je, prema navodima brojnih portala, službeno uvela u operativnu uporabu brod nazvan INS Dhruv, poznatiji pod oznakom VC-11184 Ocean Surveillance Ship (OSS). Temeljna mu je zadaća praćenje nuklearnih projektila, a gradnju je 2014. počeo domaći brodograditelj Hindustan Shipyard Limited (HSL) u vlasništvu Ministarstva obrane. Planirana financijska sredstva za projekt iznosila su 105 milijuna dolara, no ona su više no udvostručena i dosegla su 230 milijuna. Primopredaja plovila izvršena je tajno u listopadu prošle godine po okončanju svih ispitivanja.
OSS navodno sadrži akustičnu opremu, uređaje za podvodno prisluškivanje i drugu opremu namijenjenu navigaciji, komunikaciji, zapovijedanju i nadzoru. No, zbog velike tajnosti programa nisu poznate službene tehničke specifikacije, sposobnosti i mogućnosti samog plovila.
Prema najčešće objavljivanim procjenama, duljina plovila preko svega iznosi 175 m, širina 22 m, gaz 6 m, a istisnina je veća od 10 000 t. Brod je navodno opremljen primarnim X-band i sekundarnim S-band AESA radarima. Ima dugu otvorenu palubu namijenjenu ugradnji višestrukih antena za praćenje projektila. Ostale neslužbene informacije navode da brod pokreću dva uvozna motora u kombiniranoj dizelskoj i dizelskoj (CODAD) konfiguraciji snage 9000 kW te tri pomoćna generatora od 1200 kW, što omogućuje najveću brzinu od 21 čvora. Dhruv je opremljen letačkom palubom i hangarom namijenjenim helikopterima HAL Chetak ili HAL Dhruv ALH.
Indijska ratna mornarica uvela je u operativnu uporabu još jedno važno plovilo: treću jurišnu dizelsko-električnu podmornicu klase Kalvari (izvorno francuski projekt Scorpène). Karanj je postao operativan u brodogradilištu Naval Dockyard Mumbai. Spomenuta podmornica dio je programa mornarice za nabavu šest plovila navedene klase vrijednog 3,33 milijarde dolara i dogovorenog krajem 2005. s francuskom zajednicom ponuditelja na čelu s brodograđevnom tvrtkom Naval Group.
Karanj je prva podmornica u klasi za koju je obuka posade u potpunosti provedena pod vodstvom indijskih stručnjaka. Prethodila joj je Kalvari, koja je ušla u uporabu u prosincu 2017., te Khanderi, koja je u uporabi od rujna 2019. godine. Četvrta i peta podmornica – Vela i Vagir – trenutačno su u različitim fazama pokusnih plovidbi, dok je šesta u poodmakloj fazi završnog opremanja.
Prvotno je bilo predviđeno da podmornice budu opremljene torpedima WASS Black Shark, ali dogovor o njihovoj nabavi 2016. je otkazan. Vjeruje se da će u zamjenu dobiti starije torpede serije SUT njemačke proizvodnje, koji se već rabe na podmornicama klase Shishumar.

Maja PTIĆ GRŽELJ