Korvete i druga buduća indijska plovila

(Foto: Indian Navy / Facebook)

Ministarstvo obrane Indije objavilo je četiri zahtjeva za ponude (RFP) za nabavu različitih vrsta plovila za potrebe RM-a i Obalne straže. Ukupna vrijednost spomenutih nabava iznosi oko 2,2 milijarde dolara i dio su plana modernizacije oružanih snaga.
Zahtjev za šest plovila NGMV (Next Generation Missile Vessels), zapravo korveta naoružanih protubrodskim projektilima odnosno projektilima za djelovanje po kopnenim ciljevima, upućen je na sedam brodogradilišta. Zahtjevi za osam brzih ophodnih plovila FPV (Fast Patrol Vessel) i 12 lebdjelica ACV (Air Cushion Vehicles), kao i osam barži namijenjenih prijevozu streljiva, poslani su indijskim brodogradilištima koja su ušla u uži izbor. Natječaj za lebdjelice uključuje i inicijalni zahtjev za nabavu šest lebdjelica za potrebe indijskog KoV-a. Osim široke vojne i sigurnosne primjene, lebdjelice imaju znatan potencijal u civilnom transportu, operacijama odgovora na prirodne i humanitarne katastrofe, ali i u turizmu. Kako u Indiji ne postoje relevantne tehnologije za dizajn i gradnju te vrste plovila po pristupačnoj cijeni, natječaj uključuje mogućnost zajedničkog razvoja dizajna sa stranim tvrtkama. Ministarstvo obrane priopćilo je da će, osim navedenih, u idućih nekoliko mjeseci vjerojatno biti izdano još zahtjeva za ponude za više projekata vojnih plovila.
Osim toga, prošlog je mjeseca izdalo i zahtjev za iskazivanje interesa (EOI), vezano uz potencijalne partnere za projekt podmornice P-75(I). Prema projektu, za koji se očekuje da će stajati 6,4 milijarde dolara, Indija planira izgraditi ukupno šest podmornica na konvencionalni pogon. Ta će plovila biti dizajnirana i izgrađena u domaćim brodogradilištima.

Maja PTIĆ GRŽELJ