Integracijska obuka novih Puma

Osam pripadnika 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume dva se tjedna u vojarni “7. gardijske brigade Puma” u Varaždinu razvijalo na psihološkom, taktičkom i motoričkom planu s ciljem što učinkovitije integracije u postrojbu

U vojarni “7. gardijske brigade Puma” u Varaždinu protekla su dva tjedna pripadnici 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade proveli integracijsku obuku novih vojnika i dočasnika.

Osam se pripadnika dva tjedna razvijalo na psihološkom, taktičkom i motoričkom planu s ciljem što učinkovitije integracije u postrojbu.

Sve je počelo predavanjem o povijesti i ratnom putu slavne 7. gardijske brigade Puma, koje su održali predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Robert Puja, član Udruge Mirko Bočkaj te njezin tajnik Jurica Šare.

Mladim vojnicima i dočasnicima predstavljena je povijest Puma te njihov utjecaj na tijek Domovinskog rata i stvaranje moderne i neovisne Republike Hrvatske. U parku 7. gardijske brigade u Varaždinu odali su počast svim poginulim i nestalim braniteljima, a nakon toga ih je s poviješću Varaždina upoznao prvi dočasnik Bojne časnički namjesnik Dalibor Škvarić.

 Usavršavanje znanja

Glavnina integracijske obuke temelji se na obuci vozača BVP-a M-80A te obuci ciljača operatera koju je provodio instruktor skupnik Mateo Pejin. Polaznici su na obuci usavršili temeljne vojničke vještine poput rukovanja osobnim naoružanjem. Imali su priliku uvježbati i specijalističke zadaće na samom borbenom vozilu, primjerice, pripremu vozila prije upotrebe, zamjenu članka gusjenice i dr.

“Polaznici su već sa specijalističke obuke došli s velikim znanjem koje su ovom prilikom uz vrlo visoku motivaciju usavršili te podignuli na novu, višu razinu. Pokazali su iznimnu zainteresiranost za zadaće i izazove koji su pred njima, dokazavši se tako pravim odabirom za dužnost koju će obavljati,” rekao je skupnik Pejin.

Visoku psihofizičku spremnost pokazali su na osam kilometara dugoj commando hodnji po Dravskom nasipu u neposrednoj blizini vojarne. Usto, na satovima borilačkih vještina pod budnim okom stožernog narednika Marija Sladoljeva pokazali su i zavidnu motoričku sposobnost.

 Uručenje beretki

Kao kruna integracijske obuke, u vojarni su 2ō. siječnja novim pripadnicima 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume svečano uručene beretke

“Obuka je bila izazovna i zahtjevna, ali usprkos svemu, potrudili smo se zadaće izvršiti točno i na vrijeme. Tijekom obuke nadogradili smo postojeće znanje zahvaljujući stručnom instruktoru, koji nam je nesebično prenio svoja iskustva. Osjećam izniman ponos i čast što sam dobio priliku biti pripadnik postrojbe koja je sljednica 7. gardijske brigade Puma. U daljnjem radu dat ću maksimum kao doprinos boljitku ove postrojbe te sigurnosti jedine nam domovine Hrvatske,” zaključio je najbolji polaznik obuke vojnik Stanko Kovačić.

Kao kruna integracijske obuke, u vojarni su 28. siječnja novim pripadnicima 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume svečano uručene beretke. Prvi dočasnik časnički namjesnik Dalibor Škvarić uručio im ih je uz poruku: “Primi ovu beretku i nosi je s ponosom!”

Potvrdnice o uspješno završenoj obuci uručio im je zapovjednik 2. oklopno-mehanizirane bojne Pume bojnik Krunoslav Slavinec u prisutnosti uzvanika iz Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma te pripadnika Bojne.

Tekst: Dino Varošanec

Foto: Josip Cindrić / Dino Varošanec