Završetak integracijske obuke Puma

U vojarni ”Našice” 13. veljače održana je svečana dodjela beretki novopridošlim pripadnicima 2. mehanizirane bojne Pume kao kruna jednomjesečne integracijske obuke za 26 vojnika i 10 vojnikinja.
Integracijsku obuku isplanirao je i proveo Dočasnički lanac potpore uz odobrenje zapovjednika Bojne pukovnika Željka Marinova. Cijela je bojna sudjelovala u potpori provedbe integracijske obuke. Instruktori u obuci bili su mladi skupnici kojima je obuka služila kao praktično iskustvo vođenja pod nadzorom iskusnih dočasnika stožernog narednika Dalibora Škvarića i narednika Saše Janjića.
Obuka je provedena u dvije faze. Prva je faza osvježavanje i podizanje temeljnih i specijalističkih vojničkih znanja stečenih na specijalističkoj obuci u Pješačkoj pukovniji ZOD-a, a završni čin bio je vježbovni prikaz integracijske obuke. Druga je faza obuke upoznavanje s povjesnicom i tradicijskim vrijednostima 2. mehanizirane bojne Pume, nositeljice slavnog imena 7. gardijske brigade koje su sažete u Kodeksu Bojne.
Završna vježba uključivala je svladavanje žičanih zapreka, reakciju na minsko-eksplozivna sredstva, zbrinjavanje ranjene osobe, prelazak opasnog područja te ostalih zadaća po specijalnostima. Nakon završne vježbe održana je ceremonija svečane dodjele beretki koje su dodjeljivali 1. dočasnici satnija svojim novim pripadnicima uz riječi ”Primi ovu beretku i nosi je s ponosom!”
Najboljem polazniku vojniku Stjepanu Štetiću te najboljoj instruktorici skupnici Patriciji Tufekčić uručene su pohvale.
Pukovnik Željko Marinov izrazio je zadovoljstvo prikazanim naglasivši: ”Iako ste samim dolaskom u postrojbu postali Pume, simboličkim činom dodjele beretki postajete u potpunosti pripadnici 2. mehanizirane bojne. Svojim trudom i zalaganjem u integracijskoj obuci te uspješnom završnom vježbom dokazali ste se kao dostojni nasljednici slavnog imena 7. gardijske brigade Puma.”
   

Martina Stanković, foto Josip Cindrić