Svečana dodjela beretki

Svečana dodjela beretki novopridošlim pripadnicima 2. mehanizirane bojne Pume održana je 13. srpnja u vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama nakon mjesec dana integracijske obuke

Tradicija integracijske obuke te njezine krune u svečanoj dodjeli beretki ima za cilj osvježiti temeljna i specijalistička vojnička znanja te upoznati nove generacije Puma sa specifičnostima postrojbe, njezinom povjesnicom i tradicijskim vrijednostima. Naglasio je to zamjenik zapovjednika Bojne satnik Krunoslav Slavinec nakon dodjele beretki:”Ovo iskustvo integracijske obuke ponesite kao početni primjer motivacije, spremnosti, stručnosti i borbenog duha koje je potrebno njegovati i usavršavati u postrojbi koja je nasljednica postrojbe koja je u VRO Oluja prva ušla u Knin, prva provela MPRI-DTAP program, prva ustrojila satniju za MVO, sudjelovala u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu te prva sudjelovala s jednom satnijom u UN-ovoj misiji UNDOF na Golanskoj visoravni u Siriji.”

U organizaciji i realizaciji integracijske obuke sudjeluje cijela bojna, a isplanirao ju je i proveo Dočasnički lanac potpore uz odobrenje zapovjednika Bojne bojnika Zlatka Iživkića. Instruktori u obuci mladi su skupnici koji obukom stječu praktično iskustvo vođenja pod nadzorom iskusnih dočasnika nadnarednika Dražena Želežića i narednika Damira Palfija.

Završna vježba integracijske obuke, u kojoj je sudjelovalo devet vojnika i jedna vojnikinja, uključivala je taktičke zadaće kao što su: svladavanje žičane zapreke, taktičko kretanje, reakcija na neizravnu paljbu, zbrinjavanje ranjene osobe, reakcija na NBKO, konsolidacija i reorganizacija… Najbolji polaznik integracijske obuke vojnik Leo Poljak kaže: ”Puno smo naučili, a posebno mi se svidjela taktika, kretanje te rukovanje osobnim naoružanjem. Ponosan sam što sam završio obuku te što sam proglašen najboljim.” Najbolji instruktor skupnik Antonio Gudić naglašava: “Ovo je bilo zanimljivo iskustvo koje mi je pomoglo da znanje prenesem na vojnike koji su tek došli te da u praksi usavršim stečeno znanje.”

Napisala i snimila Martina Stanković