Međunarodni aeromiting u Varaždinu

Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovali su na ovogodišnjem Croatian International Air Show Varaždin. Ministarstvo obrane bilo je prvi put jedan od glavnih suorganizatora. U programu je sudjelovalo više od pedeset letjelica iz 11 zemalja svijeta, a posjetitelji su imali priliku isprobati i MORH-ov simulator letenja MiG-a 21

Svečano otvorenje aeromitinga u Varaždinu odvijalo se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović. Nazočili su izaslanik Predsjednice i saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakop, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok te mnoštvo zaljubljenika u zrakoplovstvo. Anđelko Stričak čestitao je organizatorima na još jednom sjajnom događanju i kazao kako je Varaždin poznat upravo po pozitivnim emocijama koje su se i danas mogle osjetiti. “Varaždin je oduvijek bio rasadnik vrhunskih letačkih kadrova. Nadam se da će 2020. godine F-16 Barak također zaparati varaždinskim nebom,” kazao je Striček.

Zdravko Jakop istaknuo je kako je riječ o veličanstvenoj manifestaciji i da je ponosan što upravo ove godine Ministarstvo obrane RH sudjeluje kao suorganizator. “Drago mi je što imamo priliku promovirati ovaj predivan kraj i prezentirati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo te sve njegove sposobnosti,” kazao je Jakop i dodao kako je posebna čast što u manifestaciji sudjeluje i britansko ratno zrakoplovstvo s avionom Eurofighter Typhoon.

Naime, program ovogodišnjeg varaždinskog aeromitinga započeo je preletom aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a posebno oduševljenje izazvala je akrobatska skupina “Krila Oluje” koja je nastupila u završnici manifestacije.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo svojim je Canadairom CL-415 i Air Tractorom AT-802A Fire Boss izvelo pokaznu točku gašenja požara, dok su dva helikoptera Kiowa Warrior te Mi-8 prikazali akciju spašavanja pilota nakon obaranja iz neprijateljskog okruženja.

Na manifestaciji je također sudjelovalo i Ratno zrakoplovstvo Ujedinjenog Kraljevstva, austrijske  i španjolske zračne snage koje su preletom aviona F-18 izazvale veliko oduševljenje gledatelja.

Jelena Jakšić, foto: Josip Kopi/Igor Skenderović