Provedena vježba Flying Sabre 18

Ovakvo je uvježbavanje hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona provedeno prvi put. Cilj zajedničke vježbe bio je doprinos savezništvu, kao i podizanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu provedena je od 16. do 20. srpnja vježba Flying Sabre 18, na kojoj su zajednički sudjelovali pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnici RZ-a Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (Royal Air Force – RAF). Ovakvo je uvježbavanje hrvatske i britanske eskadrile borbenih aviona provedeno prvi put. Cilj zajedničke vježbe bio je doprinos savezništvu, podizanje sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za djelovanje u međunarodnom okruženju, kao i podizanje standarda za prihvat savezničkih aviona.

Dan uvaženih gostiju vježbe održan je 19. srpnja i nazočili su mu zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić sa suradnicima, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrew Dalgleish, britanski vojni izaslanik u RH pukovnik John Anthony Carswell Kelly te predstavnici britanskog RZ-a. Brigadni general Mato Mikić naglasio je kako je zajednička vježba hrvatskog i britanskog ratnog zrakoplovstva još jedan dokaz njihove kvalitetne i dobre suradnje te kako su svi ciljevi vježbe uspješno ostvareni.

“Drago mi je čuti kako su naši piloti ostavili više nego dobar dojam na svoje britanske partnere. Ovakvim se obukama intenzivira suradnja te podiže ambicija za usvajanje novih znanja u cilju uvođenja višenamjenskog borbenog aviona u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo 2020. godine,” rekao je general Mikić i dodao: “Nakon provedene vježbe i svega viđenog, uvjeren sam kako će naši piloti, tehničari i inženjeri bez problema usvojiti novi borbeni avion F-16,” zaključio je.

Pukovnik Christian Jagodić prezentirao je glavne ciljeve vježbe, kao i njezine rezultate. Naglasio je kako je provedena vježba pokazala spremnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za tranziciju na zapadne borbene avione. “Naš je cilj očuvanje mira i uvijek moramo biti spremni reagirati na najispravniji i najučinkovitiji način. U fokusu vježbe upravo zato je bilo zajedničko planiranje letačkih operacija, međusobna koordinacija i interoperabilnost, razmjena znanja i iskustva, ali i razvijanje prijateljskih odnosa i partnerstva,” objasnio je.

Da je od hrvatskih pilota puno naučio, priznao je i zapovjednik 1. eskadrile borbenih aviona britanskog zrakoplovstva Ellis Williams. “Biti ovdje bilo je fenomenalno iskustvo. Prvi smo se put na ovaj način susreli s avionom MiG-21 i na njemu trenirali. Imali smo priliku razmijeniti iskustva s hrvatskim pilotima, koji imaju drukčije taktike i iskustva u odnosu na naše. Nosimo sa sobom veliko iskustvo. Mi imamo iskustvo od 100 godina, vi puno manje, no moram reći kako imate hrabre i vrhunske pilote od kojih smo puno naučili,” rekao je Williams. Veleposlanik Andrew Dalgleish istaknuo je kako vjeruje da će oružane snage dviju zemalja surađivati i u budućnosti te na taj način sustavno pridonositi očuvanju mira i sigurnosti.

OJI, foto: Josip Kopi / SAC Cathy Sharples (RauxAF)