Isporuka moderniziranog SVLR-a

(Foto: Lockheed Martin / Evan Wheatley)

Pentagonov glavni dobavljač oružnih sustava, tvrtka Lockheed Martin, sredinom srpnja isporučila je Američkoj kopnenoj vojsci prvi nadograđeni samohodni višecijevni lanser raketa M270A2 tijekom ceremonije u Centru izvrsnosti Precision Fires u Camdenu, Arkansas.
Lockheed Martin, u partnerstvu s postrojenjem Američke vojske Red River Army Depot, modernizira M270 potpuno novim motorom vozila od 600 KS, poboljšanom oklopnom kabinom i zajedničkim sustavom upravljanja paljbom. Ta nadogradnja osigurava kompatibilnost s budućim streljivom kao što je GMLRS produljenog dometa i Precision Strike Missile (PrSM). Potpuna obnova i modernizacija osigurava da lanser serije M270 ostane visokoučinkovit i pouzdan te da do 2050. služi američkoj i vojskama partnerskih zemalja.
M270A2 namijenjen je za združene operacije u svim domenama ratovanja, a može se prevoziti transportnim zrakoplovima C-17 i C-5. Lanser i njegovo streljivo dizajnirani su kako bi vojnicima omogućili potporu u združenoj borbi djelovanjem protiv neprijateljskog topništva, protuzračne obrane, kamiona, lakih oklopnih vozila i transportera na udaljenostima većim u odnosu na prijašnje inačice.
Poboljšani M270A2 može djelovati i napustiti paljbeni položaj puno brže, čime se drastično smanjuje sposobnost protivnika za lociranje sustava. Prvi SVLR-i M270 počeli su djelovati u Američkoj vojsci 1983. godine.
M270 i dalje udovoljava, pa i premašuje taktičko-tehničke zahtjeve brojnih vojski svijeta. Za njim i dalje vlada velika potražnja, što dokazuju nedavni ugovori o proizvodnji lansera koji uključuju međunarodne narudžbe za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ivan Galović