Isporuka vozila Ajax

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je 18. rujna da je tvrtka General Dynamics predala prva dva oklopljena vozila tipa Ares iz programa Ajax. Ministrica obrane Harriet Baldwin u Walesu je nazočila završnoj fazi testiranja prije isporuke.
Program je vrijedan 4,5 milijarde funti, a testirana vozila proizvedena su u tvornici u Merthyr Tydifillu, Wales. Vozila će prije konačne primopredaje Britanskoj kopnenoj vojsci proći primopredajna ispitivanja.

(Foto: General Dynamics)

Šest inačica programa Ajax: Athena, Ajax, Ares, Apollo, Atlas i Argus bit će u uporabi od 2020., pokrivajući puni spektar srednje oklopljenih vozila i njihovih sposobnosti.
Spektar različitih inačica Ajaxa činit će osnovu modernizacije borbenog dijela Britanske kopnene vojske, omogućujući umreženo ratovanje i puni spektar operacija. Namijenjeni su za sudjelovanje u združenim i multinacionalnim postrojbama u operativnom okruženju budućnosti.
Tijekom sajma DSEI najavljen je i početak testiranja bojnim gađanjem na Ajaxu, uključujući testiranje topa CT40, strojnica s vanjskim punjenjem i bacača dimnih granata.

Marko ŠKOVRLJ