Isporuka modificiranog LCS-a

(Foto: US Navy / Petty Officer 2nd Class Griffin)

Brodogradilište Fincantieri Marinette Marine isporučilo je 20. rujna Američkoj ratnoj mornarici novoizgrađeni ratni brod za priobalnu borbu (Littoral Combat Ship – LCS). USS Cooperstown (LCS 23) dvanaesto je plovilo klase Freedom koja, za razliku od trimaranske klase LCS-a Independence, zadržava klasični oblik trupa. 

Program LCS nastavlja se unatoč problemima. Prvi LCS istoimene klase, USS Freedom, povučen je u rujnu 2021. nakon samo 13 godina iz operativne uporabe. Jednaku su sudbinu doživjela dva trimaranska LCS-a – USS Independence i USS Coronado – a sve njih slijedit će i drugi brodovi. Platforme su tijekom operativne uporabe pokazale mnoge nedostatke. To se posebno odnosi na klasu Freedom. Glavni razlog za povlačenje nekih od plovila (vjerojatno njih devet) iz operativne uporabe u tome je što se neće moći opremiti paketom sustava za protupodmorničko ratovanje. Ipak, na novom brodu USS Cooperstown, kao i na prethodnom USS Minneapolis-Saint Paul (na fotografiji u luci u Baltimoreu), koji je u operativnoj uporabi od svibnja ove godine, primijenjena su nova rješenja koja će klasu učiniti sposobnijom za različite zadaće. U brodogradilištu Fincantieri Marinette Marine trenutačno se grade još četiri broda poboljšane klase Freedom: USS Marinette (LCS 25) bit će isporučen početkom iduće godine, a slijedit će ga USS Nantucket (LCS 27), USS Beloit (LCS 29) i USS Cleveland (LCS 31), definitivno zadnji u klasi.

Prema priopćenju Američke ratne mornarice, LCS-i su brze, pokretljive i na misiju fokusirane platforme koje mogu svladavati prijetnje tipične za XXI. stoljeće, primjerice mine ili skupine malih plovila. Sposobni su za pružanje potpore u zadaćama prednje prisutnosti, pomorske sigurnosti, nadzora mora i odvraćanja.

Domagoj Vlahović