Operativnost petog LCS-a

Američka ratna mornarica uvela je 21. studenog u operativnu uporabu treći ratni brod za priobalnu borbu (Littoral Combat Ship – LCS), poludeplasmanske inačice klase Freedom imena ”Milwaukee” (LCS 5). Službena svečanost održana je upravo u istoimenom gradu Milwaukeeu. Plovidbom duž istočne obale SAD-a i dolaskom u matičnu luku San Diego pridružit će se sestrinskim brodovima ”Freedom” (LSC 1) i ”Fort Worth” (LCS 3). Primopredaja plovila američkoj ratnoj mornarici održana je u listopadu ove godine a brod je izgrađen prema nacrtima tvrtke Lockheed Martin u brodogradilištu Marinette Marine u Wisconsinu, SAD.

Trenutačno se u brodogradilištu Marinette Marine u različitim fazama gradnje nalazi čak sedam LCS brodova. ”Detroit” (LCS 7) je porinut u listopadu 2014. i priprema se za brodograđevne pokusne plovidbe. ”Little Rock” (LCS 9) je porinut i započinje ispitivanja na vezu, a pokusna se plovidba planira u drugom kvartalu 2016. ”Sioux City” (LCS 11) spreman je za izlazak iz konačne montaže i trenutačno se dogovara točan datum porinuća koji će uslijediti u sljedeća dva mjeseca. Wichita (LCS 13), Billings (LCS 15) i Indianapolis (LCS 17) nalaze se u različitim fazama gradnje pri čemu je nedavno položena kobilica broda Billings. (Foto: Lockheed Martin).

Za potrebe američke ratne mornarice brodogradilište Marinette Marine gradi poludeplasmanske inačice plovila klase Freedom, odnosno čelična jednotrupna borbena plovila, operativno namijenjena djelovanju u plitkim priobalnim vodama. Postoje i trimaranske inačice LCS-a. Talijanska je brodograđevna grupacija Fincantieri dokapitalizirala i modernizirala brodogradilište Marinette Marine zahvaljujući iznosu od 73,5 milijuna dolara. Time je stvorila moderno brodogradilište i povećala kapacitet proizvodnje na istodobnu gradnju čak šest plovila veličine LCS-a, a u konačnici omogućena je dostava čak dva LCS-a godišnje.

Maja PTIĆ GRŽELJ