Ispraćaj 3. HRVCON-a u misiju Odlučna potpora

Svečani ispraćaj 3. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru Odlučna potpora održan je 1. rujna u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na zagrebačkom Plesu.
Pripadnike kontingenta ispratili su načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Dragutin Repinc, zapovjednici grana OSRH, načelnici uprava GS OSRH, predstavnici Diplomatskog zbora i drugi visoki gosti.
General Lovrić zaželio je pripadnicima 3. hrvatskog kontingenta sretan put i puno uspjeha u provedbi svih zadaća te poručio kako je sudjelovanje u misiji prigoda za stjecanje novih iskustava i znanja putem suradnje sa saveznicima i partnerima. “Međunarodna vojna operacija ISAF i misija potpore miru Odlučna potpora pružile su sigurnost napaćenom narodu Afganistana, vratile nadu u bolje sutra i to je njihov najvažniji rezultat,” rekao je general Lovrić.
Brigadir Mijo Haršanji istaknuo je da je ponosan što je zapovjednik 3. kontingenta jer u postroju stoje pravi profesionalci koji su prošli zahtjevnu obuku i pripreme: “Od svih pripadnika kontingenta očekujem strogo poštivanje sigurnosnih procedura i postupaka kako bi mogli uspješno provesti sve svoje zadaće, a rizike svesti na minimum.”
U sastavu 3. hrvatskog kontingenta je 77 pripadnika OSRH, 17 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika Oružanih snaga Albanije, dva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te jedan pripadnik Armije Makedonije.
Završetkom operacije ISAF krajem 2014., članice NATO saveza zajedno su s partnerskim zemljama nastavile doprinos u Afganistanu pružati kroz misiju potpore miru Odlučna potpora koja je započela 1. siječnja 2015. godine.
Od početka angažmana pripadnika OSRH u operaciji potpore miru ISAF, odnosno misiji Odlučna potpora, od 2003. do danas u njima su sudjelovala 4634 pripadnika OSRH, među kojima i 166 žena.

OJI, foto: M Sever