Ispraćaj 6. HRVCON-a u Afganistan

“Naše sudjelovanje potvrđuje nas kao odgovornog i punopravnog međunarodnog saveznika i pridonosi jačanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na zagrebačkom Plesu 3. je ožujka održana svečanost ispraćaja 6. HRVCON-a u područje NATO-ove misije potpore miru Odlučna potpora u Islamskoj Republici Afganistan. U kontingentu je 91 pripadnik OSRH (od kojih su četiri žene) te 22 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja i to: 17 pripadnika Vojske Crne Gore, dva pripadnika OS-a Albanije, dva pripadnika OS-a Bosne i Hercegovine te jednog pripadnika Armije Makedonije.
Svečanosti ispraćaja nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanici Albanije i SAD-a, članovi obitelji pripadnika kontingenta i brojni drugi.
Nakon prijavka koji je Predsjednici predao brigadir Dražen Čovran, zapovjednik 6. HRVCON-a, ona je u svojem obraćanju istaknula važnost dugogodišnjeg i kontinuiranog sudjelovanja pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u međunarodnim misijama mira. “Naše sudjelovanje potvrđuje nas kao odgovornog i punopravnog međunarodnog saveznika i pridonosi jačanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske,” rekla je Predsjednica naglasivši kako se zbog promjena nastalih u međunarodnom sigurnosnom okruženju, Hrvatska danas brani i u Afganistanu. 
Ističući vjeru kako će pripadnici ovog, kao i svih prijašnjih kontingenata OSRH u misiji Odlučna potpora i operaciji ISAF dati svoj vidljiv doprinos izgradnji mira i institucija Islamske Republike Afganistan, ministar Krstičević podsjetio je kako su pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske brend, a njihov angažman prate brojne pohvale visokih dužnosnika misije i državnih dužnosnika zbog iskazane profesionalnosti i sposobnosti. “Vjerujem kako ćete i nadalje, baš poput svih vaših prethodnika, svoje zadaće obavljati profesionalno, fokusirano, pokazujući svoju sposobnost i vjerodostojnost, prema saveznicima i prema stanovnicima Afganistana. Znam da ćete pokazati i onu prepoznatljivu hrvatsku crtu, humanost i razumijevanje za ljude i njihove običaje. Pronosite u Afganistanu duh pobjedničke Hrvatske vojske i budite u punom smislu predstavnici jedine nam domovine, Hrvatske,” rekao je ministar obraćajući se pripadnicima 6. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora.
General Mirko Šundov u svojem je obraćanju istaknuo kako je svaki dosadašnji kontingent ostavio u Afganistanu pozitivan trag te je izrazio vjeru da će tako i 6. HRVCON. Brigadir Dražen Čovran naglasio je kako su svi pripadnici kontingenta odabrani kao najkvalitetniji kandidati, prošli su zahtjevnu pripremu i obuku te svi zajedno rade kao dobar tim. “Tražim od vas da odgovorno i profesionalno obavljate svoje zadaće te da u Afganistanu ponosno nosite hrvatsku odoru i nacionalna obilježja”” rekao je brigadir Čovran pred postrojenim pripadnicima 6. HRVCON-a, prije njihova polaska u Afganistan. 


Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u okviru misije Odlučna potpora bit će angažirani u timovima koji savjetuju Afganistanske nacionalne obrambene sigurnosne snage (ANDSF), snagama za zaštitu savjetničkih timova te na stožernim dužnostima u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (TAAC-N) i NATO-ovu zapovjedništvu u Kabulu.


Lada Puljizević, Snimio Josip Kopi