Vojni vremeplov

PRIJE 25 GODINA

22. ožujka 1992.
Umjetnička četa položila prisegu
Pripadnici Čete hrvatskih umjetnika u sastavu Hrvatske vojske položili su svečanu prisegu  22. ožujka 1992. godine u zagrebačkoj vojarni na Borongaju. Pripadnike Čete primio je 1. travnja iste godine načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Anton Tus te im  zahvalio na podizanju borbenog morala i podršci hrvatskim braniteljima tijekom Domovinskog rata.


PRIJE 25 GODINA

24. ožujka 1992.
Republika Hrvatska u OESS-u
Republika Hrvatska punopravna je sudionica OESS-a od 24. ožujka 1992. godine. U radu OESS-a Hrvatska sudjeluje putem svoje Stalne misije pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama u Beču. Kao žrtva agresije i rata 90-ih godina, Hrvatska je često bila na dnevnom redu OESS-a kao primateljica međunarodne pomoći i zemlja koja je koristila usluge i ekspertizu Organizacije. Danas se Hrvatska navodi kao primjer zemlje koja je uspješno iskoristila OESS-ovu terensku nazočnost na dobrobit vlastitih institucija i građana.


PRIJE 25 GODINA

25. obljetnica 93. zb HRZ-a i PZO-a
Ožujak 1992.
93. zrakoplovna baza Zemunik, zrakoplovna postrojba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sa sjedištem u Zračnoj luci Zadar, Zemunik, ove godine slavi 25. obljetnicu postojanja te već tradicionalno i Dan postrojbe. Riječ je o jednoj od glavnih snaga HRZ-a, u kojoj je započelo sustavno školovanje hrvatskih vojnih pilota i razvijena sposobnost prenošenja znanja i na druge partnerske zemlje. Dan je to i za prisjećanje na stradanja hrvatskih branitelja poginulih od 18. do 23. ožujka 1993. u Škabrnji u obrani dostignutih crta u VRO Maslenica.


PRIJE 16 GODINA

Ožujak 2001.
Središte za međunarodne vojne operacije
Središte za međunarodne vojne operacije, ustrojeno 1. ožujka 2001., osim obuke, bilo je mjerodavno i za odabir, pripremu, opremanje, upućivanje i praćenje sudionika međunarodnih vojnih operacija, odnosno mirovnih misija. U ožujku 2004. godine Središte je obučilo prve međunarodne časnike i dobilo službenu verifikaciju UN-a, kao jedno od prvih triju takvih središta u svijetu. Preustrojem 2007. Središte se reorganizira i mijenja naziv u Obučno središte za MVO te ulazi u sustav Zapovjedništva za obuku i doktrinu ”Fran Krsto Frankopan“, HKoV-a.


SVIJET:
11. ožujka 1990. – Parlament Litve proglasio neovisnost od Sovjetskog Saveza, čime je ova baltička zemlja postala prva sovjetska republika koja se izdvojila iz SSSR-a.

14. ožujka 1945. – Britansko ratno zrakoplovstvo izbacilo najtežu bombu u ratu Grand Slam, tešku deset tona, na vijadukt u njemačkom gradu Bielefeldu.

17. ožujka 2003. – Sjedinjene Države objavile ultimatum Sadamu Huseinu da ima 48 sati za napuštanje Iraka ili kreće u napad. Tri dana poslije počinje operacija Iračka sloboda.

Pripremila Petra Kostanjšak