Naš je cilj poboljšati život i rad naših pripadnika

Tijekom posjeta pripadnicima OSRH koji su smješteni u petrinjskoj vojarni, ministar obrane Damir Krstičević naglasio je vrijednost spoja iskustva i mladosti, kao i važnost čuvanja sjećanja na Domovinski rat, koji je temelj suvremene hrvatske države. Tom prigodom dodao je kako je vrijeme da našem vojniku, dočasniku i časniku vratimo dostojanstvo te poboljšamo uvjete života i rada…

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je 3. ožujka Gardijsku mehaniziranu brigadu (GMBR) u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. Ministra obrane i izaslanstvo u kojem su bili načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović sa suradnicima dočekali su načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika GMBR-a brigadir Željko Nakić, zapovjednik 1. motorizirane bojne Tigrovi bojnik Mario Mlinarić i zapovjednik 2. motorizirane bojne Gromovi bojnik Roman Kelnerić.
Izaslanstvo predvođeno ministrom Krstičevićem položilo je cvijeće i zapalilo svijeće kod kapelice sv. Ilije proroka u spomen na poginule pripadnike GMBR-a, a potom je održana prezentacija o kompleksu vojarne “Pukovnik Predrag Matanović”, postrojbama koje su u njoj smještene te mogućnostima koje pružaju strelište, vježbalište i vojno-skladišni kompleks “Brdo”.
U vojarni koja nosi ime jednog od junaka Domovinskog rata pukovnika Predraga Matanovića, ministar se pobliže upoznao sa životom i radom hrvatskog vojnika. Tom je prigodom naglasio vrijednost spoja iskustva i mladosti, kao i važnost čuvanja sjećanja na Domovinski rat koji je temelj suvremene hrvatske države te istaknuo kako su ljudi naša najveća vrijednost, oni koji stvaraju prevagu. “Poslije godina devastacije obrambenog proračuna, ova je Vlada zaustavila njegov daljnji pad. Vrijeme je da našem vojniku, dočasniku i časniku vratimo dostojanstvo. Naš je cilj raditi na poboljšanju života i rada naših pripadnika,” rekao je ministar Krstičević te najavio vraćanje postrojbi hrvatske vojske u herojski Vukovar i u Sinj.
General Šundov u svojem je obraćanju pohvalio obje bojne, Tigrove i Gromove, za uspješno i dosljedno provođenje obučnih i vježbovnih aktivnosti te naglasio važnost podizanja standarda u održavanju tehnike. “Moramo podizati standarde u svim područjima, od infrastrukture i opremanja do personalnog dijela, a sredstva koja su nam dodijeljena moraju se koristiti na najbolji mogući način,” rekao je načelnik GS OSRH naglasivši važnost prepoznavanja i određivanja prioriteta u djelovanju Oružanih snaga.
Izaslanstvo MORH-a i OSRH obišlo je tijekom boravka u petrinjskoj vojarni nastavne i obučne objekte (simulator za obuku pješačkim naoružanjem (SATTS), simulator za vozače BOV-a Patria, tehničke radionice i prališta za BOV-ove Patria, hangare za njihov smještaj), kao i stare, privremene te nove objekte za smještaj pripadnika Tigrova i Gromova te vojno-skladišni kompleks “Brdo”.


Vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji prostire se na oko 320 hektara i vojna je nekretnina od strateškog značaja za Oružane snage RH. Sastoji se od vježbališnog kompleksa, skladišta, poligona, vojarne i skladišta UbS-a. U vojarni su smješteni pripadnici Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, 1. i 2. motorizirana bojna Tigrovi i Gromovi, 1. bojna logističke pukovnije, Opslužništvo Vojarne i drugi. Radovi u sklopu investicijskog projekta modernizacije postojećih objekata u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” provode se u cilju kontinuiranog podizanja standarda rada, smještaja i obuke pripadnika Oružanih snaga RH i obuhvaćaju izgradnju smještajnih, zapovjednih, nastavnih, skladišnih i obučnih objekata, izgradnju i rekonstrukciju prometne i komunalne infrastrukture te modernizaciju postojećih objekata.


Lada Puljizević, Foto: Josip Kopi