Istaknuli se kao primjerni, odgovorni i profesionalni

 

Vojnik Ivan PARAMAN i desetnik Damir HALEUŠ – najbolji  vojnik i dočasnik mjeseca travnja

Četvrti ovogodišnji par laureata u izboru za najboljeg vojnika i dočasnika mjeseca pripadnici su postrojbi OSRH koje su ustrojene nedavno, ali korijeni iz kojih su nastale dopuštaju nam da ih nazovemo elitnim. Sigurno je da su vojnik Ivan Paraman (Zapovjedništvo specijalnih snaga) i desetnik Damir Haleuš (Središnjica obavještajnog djelovanja)  itekako opravdali mjesto u toj eliti.
Vojnik Ivan Paraman je nedavno završio Izobrazbu za razvoj vođa (IRV) u Dočasničkoj školi i stekao temeljni uvjet za dočasnički čin. Bio je najbolji u naraštaju, čime je i zaslužio pismenu pohvalu zapovjednika Dočasničke škole i naslov najvojnika travnja. “Tijekom izobrazbe aktivno je  sudjelovao na nastavi i pokazao veliku motiviranost i zalaganje, odgovornost i samostalnost u realizaciji svih zadaća koje je izvršavao krajnje profesionalno, točno i na vrijeme. Svojim znanjem i vještinama pomagao je ostalim polaznicima u učenju, razumijevanju i realizaciji postavljenih im zadaća odričući se vlastitog slobodnog vremena. Pokazao je izražene sposobnosti vođenja i zapovijedanja, kao i organizacijske sposobnosti. Prihvaćao je  odgovornost i izvrsno se nosio s njom. Odluke koje je trebao donijeti, bile su odgovarajuće i pravodobne. Pokazao je vrlo uzorno vladanje, znanje i izvrsnu  psihofizičku spremu. Uvijek se isticao kao primjer, čime je nametnuo visoke standarde ostalim polaznicima. Riječ je o iznimno stručnom i kvalitetnom vojniku. Osposobljen je za obnašanje dužnosti vođe tima,” stoji, između ostaloga, u obrazloženju njegove nominacije. Dakle, Paraman je na izobrazbi, a i inače, pokazao da je pravi primjer hrvatskog specijalca, na kojeg će se zbog njegove mladosti (28) Oružane snage moći oslanjati još niz godina. Ubuduće i u novoj ulozi, kao vođe vojnika. Uoči primanja priznanja koje mu je, kao i Haleušu, u prostorijama Glavnog stožera OSRH dodijelio načelnik general zbora Drago Lovrić, Paraman je za Hrvatski vojnik dao kratku izjavu. “Uspjeh je posljedica i onoga što sam kao pripadnik ZSS-a donio sa sobom na izobrazbu na kojoj je bilo mnogo drugih jednako spremnih, obučenih, motiviranih polaznika, no presudile su nijanse. Priznanje za vojnika mjeseca, a posebno završetak IRV-a  veliki je korak u mojoj karijeri, sada će sve ići novim slijedom, ali uz daljnji rad i školovanje.”
S druge strane, desetnik Damir Haleuš jedan je od onih dočasnika koji, unatoč nemjerljivom  iskustvu (devetnaest godina) u OSRH i gotovo pa rutinskim velikim vojničkim sposobnostima, i danas zadržavaju visoku razinu motivacije. A njegove su se kvalitete jednog travanjskog dana u Nacionalnom parku Paklenica pokazale u punoj mjeri. Ondje je desetnik kao instruktor bio uključen u provedbu napredne specijalističke obuke iz alpinizma. Tijekom obuke, u primjeni tehnika penjanja smjerova na stijeni s velikim usponom, našao se u vrlo složenoj i za život opasnoj situaciji. Naime, na penjačkom smjeru na visini od 60 m relativne visine dio stijene (oko 300 kg) odlomio se i prijetio da će pasti. Haleuš je na vrijeme uočio neposrednu opasnost za sebe i ostale pripadnike tima koji su se penjali za njim. Reagirao je profesionalno, ali prije svega hrabro i ljudski svjesno se izloživši neposrednoj opasnosti. Primio je stijenu i svojim tijelom zaustavio njezino daljnje kretanje, u suprotnom bi nezaustavljivo krenula i pala. Uz pomoć drugih pripadnika tima užadima i klinovima osigurao ju je od pada. Na litici i podno nje istodobno se nalazio znatan broj pripadnika satnije koja je provodila obuku, ali i znatan broj civila-penjača koji su čekali svoj red za penjanje. O neposrednom događanju odmah je obaviješten GSS čiji su pripadnici u to vrijeme bili angažirani na drugoj zadaći. GSS je zamolio da Haleuš i nazočni vojnici osiguraju područje ili otklone opasnost. Nakon što je područje ispražnjeno od civilnih i vojnih osoba, desetnik Haleuš i njegov tim kontrolirano su srušili prijeteću stijenu i tako otklonili opasnost. “Tijekom takve obuke često se događa da manji ili veći kamen ili stijena sklizne, i reakcija je tada instinktivna: ne smije se dopustiti da padne. Odmah sam uhvatio stijenu, zaustavio je i držao ne znam koliko dugo. Kad sam se maknuo u stranu, kolege su priskočili upomoć i  uspjeli smo osigurati da ne padne. Reakcija je posljedica iskustva, obuke, rada i pokazatelj je da se u našoj postrojbi radi dobro i profesionalno,” rekao je Haleuš.


Vojnik Paraman je nedavno završio Izobrazbu za razvoj vođa u Dočasničkoj školi kao najbolji u naraštaju, čime je i zaslužio pismenu pohvalu zapovjednika Dočasničke škole…

Desetnik Haleuš je kao instruktor bio uključen u provedbu napredne specijalističke obuke iz alpinizma. Tijekom obuke dio stijene se odlomio i prijetio da će pasti. Haleuš je na vrijeme uočio neposrednu opasnost za sebe i ostale pripadnike tima te je, svjesno se izloživši neposrednoj opasnosti, primio stijenu i svojim tijelom zaustavio njezino daljnje kretanje…


Domagoj VLAHOVIĆ, snimio Tomislav BRANDT