Izaslanstvo Centra vojnih škola Slovenske vojske posjetilo HVU

Zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-bojnik Mate Pađen primio je 17. veljače izaslanstvo Centra vojnih škola (CVŠ) Slovenske vojske, koje je predvodio zapovjednik brigadni general Milko Petek.

Prezentaciji o HVU-u koju je održao dekan brigadir Boženko Đevoić nazočio je i načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić, prodekani Dekanata i prvi dočasnik časnički namjesnik Ivan Grudenić.

Izaslanstvo CVŠ-a upoznalo se s povjesnicom, misijom, organizacijskom strukturom, studijskim programima, izobrazbom časnika i dočasnika, vojnom suradnjom te vizijom razvoja Učilišta. Prezentaciju o ustroju, sustavu i razvoju vojnog obrazovanja u Slovenskoj vojsci održao je dekan CVŠ-a brigadir Igor Cebek. Osim predstavljanja dviju institucija, razgovaralo se i o iskustvima HVU-a u provedbi i razvoju sveučilišnih vojnih studijskih programa, kao i o suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu.

Izaslanstvo CVŠ-a obišlo je i kampus HVU-a, specijalizirane učionice i kabinete topničkog i pješačkog naoružanja te oklopa i veze.

Na HVU se trenutačno školuju dva pripadnika Slovenske vojske, od kojih je jedan polaznik Ratne škole, a drugi Visoke dočasničke izobrazbe. Dosad su izobrazbu na HVU-u završila 23 pripadnika Slovenske vojske.

Tekst: Zdravko Lovašen

Foto: Marija Sever