Izaslanstvo GS OSRH posjetilo OS Republike Italije

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov boravio je od 28. do 30. ožujka u službenom posjetu Oružanim snagama Republike Italije.
Generala Šundova dočekao je 29. ožujka u Rimu načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Italije general Claudio Graziano. Razgovarali su o dobroj bilateralnoj obrambenoj suradnji naših zemalja, a istaknuta je i partnerska suradnja u području pomorske sigurnosti, kao i pružanje pomoći zemljama jugoistočne Europe koje žele postati dio EU-a i NATO-ovih snaga.
Tijekom posjeta Glavnom stožeru OS-a Republike Italije, generalu Šundovu uručeno je odlikovanje Joint Commendation Medal, uz sljedeće obrazloženje: Kao istaknuta osoba i kao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov predstavlja glavnu referentnu točku u razvoju međunarodne suradnje kao i u kompleksnom okruženju vojne politike primijenjene na međunarodne scenarije, posebice u području Sredozemlja. Zahvaljujući svojem utjecajnom djelovanju, poticao je i promicao zajedničke vizije i sveobuhvatno jačao odnose među oružanim snagama u regiji. Na taj je način general Šundov ostvario snažniju zajedničku vojnu dimenziju i ojačao prijateljske i suradničke odnose između talijanskih i hrvatskih oružanih snaga. To je, opet, imalo vrlo pozitivne učinke na operativne sposobnosti vojski obiju zemalja.
Izaslanstvo je tijekom posjeta obišlo i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja te nazočilo vojnoj vježbi sa specijalnim snagama Storm 2017/1.
 
OJI