Izazov tjelesne spremnosti utemeljen na zajedništvu, domoljublju i hrabrosti

“Promicanjem zdravog načina života i natjecateljskog duha gradite vojnički karakter te pridonosite stvaranju slike hrvatskog vojnika kao sportaša, vrhunski spremnog za sve napore,” poručio je natjecateljima ministar Damir Krstičević

U sportskoj dvorani vojarne “1. hrvatski gardijski zbor” na zagrebačkom Tuškancu održano je 21. i 22. studenog peto izdanje natjecanja u “crossfitu” pod nazivom Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis.

Natjecanje okuplja pripadnike Hrvatske vojske, policije, vatrogastva, Hrvatske gorske službe spašavanja i Pravosudne policije. Prvi su put sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Italije, Sjeverne Makedonije, Litve i Kosova, čime je postalo najveće međunarodno sportsko natjecanje u Hrvatskoj vojsci.

Ideja o natjecanju javila se kod pripadnika Počasno-zaštitne bojne, koji se godinama usavršavaju i educiraju u svim elementima funkcionalnog treninga, odnosno “fitnessa”.

“Izazov tjelesne spremnosti utemeljen je na zajedništvu, domoljublju i hrabrosti hrvatskih branitelja, čija žrtva ostaje nezaobilazan i nemjerljiv doprinos i za nas vojnike ima poseban značaj,” rekao je na otvorenju zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul te podsjetio sudionike na temeljnu ideju i ciljeve natjecanja.

“Promicanjem zdravog načina života i natjecateljskog duha gradite vojnički karakter te pridonosite stvaranju slike hrvatskog vojnika kao sportaša, vrhunski spremnog za sve napore,” poručio je sudionicima ministar Krstičević te istaknuo kako Ministarstvo obrane kontinuirano ulaže u razvoj sporta, posebno infrastrukture u vojarnama.

Ove se godine okupio dosad najveći broj sudionika, o čemu nam govori idejni začetnik natjecanja zapovjednik Sportske desetine u sportskoj dvorani “Tuškanac” stožerni narednik Dalibor Delić: “Iz godine u godinu broj prijavljenih sve je veći. Kad smo prije pet godina pokrenuli Viribus, prijavilo se 35 sportaša, a ove ih je godine sudjelovalo gotovo 200 u 44 ekipe.”

Podsjeća kako su natjecanje organizirali u znak sjećanja na prijatelja i kolegu časničkog namjesnika Antu Malića, koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2. Časnički namjesnik Malić bio je pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, velik poznavatelj i ljubitelj borilačkih vještina i vježbi snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti, koje je neumorno trenirao, promovirao te uvodio u Hrvatsku vojsku.

Ovogodišnje izdanje održano je kao natjecanje četveročlanih ekipa, a podijeljeno je bilo u vježbe dana (Workout of the day – WOD). WOD-ovi su bili sastavljeni od 12 vježbi među kojima su i zgibovi, trčanje, skok čučanj, zamah girjom iznad glave…

Prvog su se dana ekipe natjecale u trima WOD-ovima, a dvadeset najboljih plasiralo se u finale, održano drugog dana. U spomen na Josipa Briškog, prvog pripadnika Hrvatske vojske poginulog u međunarodnoj misiji, prvog dana natjecanja održan je WOD BRIŠKI.

O visokim kriterijima i zahtjevnim vježbama najbolje svjedoče sami sudionici, među kojima je zapovjednica Počasnog voda Počasno-zaštitne bojne natporučnica Kristina Kojundžić: “Treći put sudjelujem na natjecanju i svake je godine sve teže. Potrebna je visoka razina tjelesne spremnosti.”

Na kraju finalnog dana natjecanja proglašene su najbolje ekipe te uručene medalje i pehari. Prvo mjesto osvojila je ekipa Počasno-zaštitne bojne, drugo Interventne policije Zagreb, a treće je pripalo ekipi litavskih oružanih snaga.

 

Doris Ravlić
Foto: Mladen Čobanović