Viribus Unitis: Natjecanjem do zajedništva

Natjecanje Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis  u svojem četvrtom izdanju na Tuškancu ponovno je podsjetilo na važnost treninga za održavanje visoke tjelesne spreme vojnika…

Zagrebačka vojarna ”1. hrvatski gardijski zbor“ 27. i 28. studenog po čevrti je put bila domaćin natjecanja u crossfitu Izazov tjelesne spremnosti- Viribus unitis. Primarna je to ideja pripadnika Počasno-zaštitne bojne te počiva na upoznavanju i širenju ovakve vrste treninga koji obuhvaća sve što se traži od vojnika na terenu. Osim promicanja zajedništva, natjecanje za cilj ima potaknuti zdravi natjecateljski duh, razviti upornost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju koji će primijeniti i u svakodnevnom životu. Natjecanje je organizirano u sjećanje na časničkog namjesnika Antu Malića, koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2. Malić je bio pripadnik 1. hrvatskog gardijskog zdruga, velik poznavatelj i ljubitelj borilačkih vještina i vježbi snage, brzine, izdržljivosti i eksplozivnosti koje je neumorno trenirao, promovirao i uvodio u Hrvatsku vojsku.

Viribus unitis ili u prijevodu zajedničkim snagama zaista je pravo značenje i dodana vrijednost ovog natjecanja koje je pod svojim okriljem okupilo ne samo pripadnike Oružanih snaga RH, već i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske vatrogasne zajednice te Ministarstva pravosuđa. Na tu se činjenicu osvrnuo pri otvorenju natjecanja i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević.  ”Ovo je idealna prilika vidjeti pripadnike Hrvatske vojske u zajedništvu s drugim kolegama. Samo kroz sinergiju svih vas možemo postići rezultate kakve naša domovina treba. Kroz zdravo natjecanje, druženje u sportu i prijateljski rivalitet, razvijajte te odnose i pomažite jedni drugima biti boljima,” poručio je ministar obrane. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je u svojem govoru kako je održavanje tjelesne spreme preduvjet za postati vrhunski, odnosno profesionalni vojnik te poželio sreću svim natjecateljima.

Ove je godine natjecanje okupilo dosad najviše sudionika, njih 120, a organizatori se nadaju kako bi iduće izdanje moglo obuhvatiti pripadnike Oružanih snaga i izvan granica Republike Hrvatske. Crossfit je oblik vježbanja, koji u posljednje vrijeme uživa sve veću popularnost među profesionalcima i rekreativcima, a u vojskama svijeta primjenjuje se već dugi niz godina. Prema jednoj od definicija crossfit je program osnovne snage i kondicije koji se temelji na provođenju stalno promjenjivih, visokointenzivnih funkcionalnih pokreta uz namjeran pokušaj da se optimizira tjelesna sposobnost u svim fitnes domenama. Podršku natjecanju dali su i ugovorni pričuvnici Oružanih snaga RH, redom vrhunski sportaši – olimpijski pobjednici i svjetski prvaci Valent i Martin Sinković te olimpijci Nenad i Neven Žugaj. Događaj je protekao u izvrsnoj atmosferi, popraćen zvukovima glazbe te podrškom navijača. Ove se godine natjecanje prenosilo uživo na Youtube kanalu za vrijeme kojeg su pratitelji prijenosa mogli razgovarati sa sportašima.  Već pri samom pogledu na ”borilište“ bilo je nemoguće ne primijetiti kako se radi o vrlo zahtjevnim vježbama snage za koje je potrebna iznimna tjelesna sprema. Pojedinci i ekipe natjecali su se u disciplinama: zgibovi, potisak, marinac preko šipke, nabačaj, hodanje s opterećenjem, obrnuto povlačenje, podizanje koljena na prsa, row (veslanje), bacanje lopte u zid te nabačaj uz čučanj i potisak. Broj ponavljanja, vrijeme u kojem ih je potrebno izvesti, kao i opterećenje mijenjali su se ovisno o fazi natjecanja i broju ponavljanja.

Pobjednici:

Ekipno  
1. Počasno – zaštitna bojna  
2. Antiteroristička jedinica Lučko  
3. Hrvatsko vojno učilište ”Dr. Franjo Tuđman“  

 

Pojedinačno žene:

Kategorija  
18 – 29 Iva Kernc
30 – 45 Stn Sanja Đapić-Štriga
45+ čn Darinka Kotarski

 

Pojedinačno muškarci:

Kategorija  
18 – 29 Luka Marceković
30 – 40 Kristijan Komljenović
40 – 45 Josip Jakim
45+ sžn Dalibor Delić

 

Doris Ravlić

Foto: Tomislav Brandt