Izazov snage, brzine i izdržljivosti

Na ovogodišnjem 5. natjecanju Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis odradit će se WOD (workout of the day) BRIŠKI, u spomen na prvog poginulog pripadnika Hrvatske vojske u misiji Josipa Briškog

Poticanjem pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske na zdrav natjecateljski duh, predstavljanje i promociju svojih postrojbi kao i OSRH u cjelini natjecanje Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis ima za cilj postići zajedništvo unutar OSRH i s MUP-om, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskom vatrogasnom zajednicom te Ministarstvom pravosuđa. Ovo iznimno zahtjevno natjecanje, temeljeno na metodama funkcionalnog treninga, pravi je izazov snage, brzine i izdržljivosti.

Iz godine u godinu interes za samo natjecanje sve je veći, a ove godine održat će se po peti put u sportskoj dvorani vojarne ”1. hrvatski gardijski zbor“ 21. i 22. studenog. Kao što je i obećao na prošlogodišnjem natjecanju, zapovjednik Počasno-zaštitne bojne brigadir Elvis Burčul, ove godine poziv na natjecanje upućen je i postrojbama članicama NATO saveza, a neke od članica potvrdile su sudjelovanje.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH i ove je godine prihvatila pokroviteljstvo nad ovim uistinu prestižnim natjecanjem.

Prošle je godine natjecanje Viribus unitis okupilo 120 natjecatelja od kojih je bilo i 14 žena. Pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske gorske službe spašavanja te Hrvatske vatrogasne zajednice tih dana disali su kao jedno, a natjecanje su podržali i vrhunski sportaši – ugovorni pričuvnici OSRH, braća Nenad i Neven Žugaj te Martin i Valent Sinković. Ove se godine očekuje još veći odaziv samim time što je natjecanje dobilo međunarodni karakter.

Inače, samo natjecanje organizira se u znak sjećanja na časničkog namjesnika Antu Malića, koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2. Četvrto natjecanje održano prošle godine ostat će upamćeno po tome što se jedno vojno natjecanje prvi put prenosilo uživo putem Youtube kanala. Gotovo 2000 gledatelja dnevno pratilo je prijenos uživo događaja iz sportske dvorane ”1. hrvatski gardijski zbor“.

Na ovogodišnjem 5. natjecanju Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis odradit će se WOD (workout of the day) BRIŠKI, u spomen na prvog poginulog pripadnika Hrvatske vojske u misiji, Josipa Briškog. Samo natjecanje sastojat će se od kvalifikacijska tri WOD-a prvi dan i tri WOD-a drugi dan. U drugi dan natjecanja ući će 25 najboljih ekipa iz prvog dana. Kroz dugo razdoblje kontinuiranih priprema i samo natjecanje kod sudionika se razvijaju osobine kao što su upornost, dosljednost, izdržljivost, motiviranost i posvećenost cilju koje je primjenjivo na natjecanju i u svakodnevnom izvršavanju zadaća.

 

OJI