PZB – Izazov tjelesne spremnosti

Već tradicionalno, vojno sportsko natjecanje Viribus unitis – Izazov tjelesne spremnosti, kao i svake godine organizirano je u čast i spomen na časničkog namjesnika Antu Malića, pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga, koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2

Tjelesna spremnost jest sposobnost svakog vojnika, dočasnika i časnika Oružanih snaga za izvršavanje svih postavljenih vojničkih zadaća u svakodnevnim uvjetima, a koje se prakticiraju kroz jednostavne i kompleksne tjelesne aktivnosti. Prisjećajući se riječi i poruka stožernog narednika Dalibora Delića, idejnog začetnika natjecanja, kako se želi postići što veća konkurencija i veći broj natjecatelja iz OSRH i drugih institucija, ove je godine održano pod motom Viribus unitis – zajedničkim snagama.

Vojno sportsko natjecanje Viribus unitis – Izazov tjelesne spremnosti održano je šesti put, u organizaciji Počasno-zaštitne bojne OSRH u vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” na zagrebačkom Tuškancu. Ove je godine, unatoč ograničavajućim uvjetima zbog pandemije, uz poštivanje propisanih mjera održano 11. i 12. studenog, a otvorio ga je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović u nazočnosti načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja i prvog dočasnika OSRH časničkog namjesnika Dražena Klanjca.

Ovogodišnje je natjecanje pokazalo kako je i u krajnje ograničavajućim uvjetima neupitna fizička sposobnost vojnika, dočasnika i časnika, te sposobnost provedbe svih aktivnosti koje su postavljene pred OSRH. Sudjelovalo je 107 pripadnica i pripadnika OSRH, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva pravosuđa i uprave, s ciljem razvoja natjecateljskog duha i ukupne tjelesne spremnosti pojedinaca i timova. Broj prijavljenih natjecatelja i onih koji su nastupili bio je različit zbog strogo definiranih zdravstvenih uvjeta (COVID potvrda i valjani testovi na COVID).

Program se sastojao od pojedinačnog i ekipnog dijela i provodio se dva dana, kroz testiranje sposobnosti snage, brzine, izdržljivosti i koordinacije. Prvi dan obuhvatio je pojedinačno natjecanje za žene i muškarce u kategorijama do 30 godina, od 30 do 40 godina i iznad 40 godina. Drugi dan natjecanja organiziran je kao ekipno natjecanje (dva muška i jedan ženski član) bez dobne skupine. Još jednom svi su pripadnici OSRH, MUP-a i Ministarstva pravosuđa i uprave pokazali iznimnu tjelesnu spremnost.

Natjecanje u pojedinačnim kategorijama sastojalo se od tri vježbe – WOD-a (workout of the day), dok se ekipno sastojalo od dva WOD-a. Neke od propisanih i ocjenjivanih pojedinačnih i zajedničkih vježbi bile su: skokovi na kutiju, bacanje lopte u zid, čučnjevi, mrtvo dizanje, zgibovi, farmerski hod s opterećenjem, iskoraci s opterećenjem iznad glave, veslanje na ergometru, potisci sa šipkom iznad glave, nabačaji, izbačaji i dr.

Organizacijski tim iz Počasno-zaštitne bojne bio je potpomognut tehničkim osobljem i sucima iz drugih ustrojstvenih jedinica OSRH, kao i materijalnim sredstvima nužnim za provedbu natjecanja. Djelatnici zdravstvene struke nadzirali su provedbu mjera i odluka Stožera civilne zaštite.

Kao i svake godine, natjecanje je organizirano u čast i spomen na časničkog namjesnika Antu Malića, pripadnika 1. hrvatskog gardijskog zdruga, koji je poginuo 26. lipnja 1995. u 22. godini života tijekom operacije Skok-2.

Natjecanje je zatvorio zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, koji je sa zamjenikom zapovjednika Počasno-zaštitne bojne pukovnikom Markom Čičkom uručio medalje i pehare najboljim pojedincima i timovima. General Jurković zahvalio je sudionicima te naglasio kako su sportske aktivnosti svakodnevna zadaća pripadnica i pripadnika OS-a, a organizacijom ovakvih aktivnosti jača se duh zajedništva svih tijela domovinske sigurnosti.


Tekst: PzB

Foto: Ana Marija Katić