Izraelska vojska u idućem desetljeću: Tefen 2012

Trećeg rujna ove godine izraelski načelnik glavnog stožera odobrio je petogodišnji plan nabave za Izraelske obrambene snage (Israel Defence Force – IDF) pod nazivom Tefen (leopard) 2012. Plan treba odobriti i izraelska vlada, što je planirano za siječanj 2008.

Planira se utrošiti 60 milijardi dolara na novu opremu od 2008. do 2012. godine. Program odražava oslanjanje IDF-a na povećanu vojnu pomoć SAD-a od oko 30 milijardi dolara u idućih deset godina, što će vjerojatno imati iznimno velik utjecaj na odluke o nabavi ponajprije američke opreme. Druga važna ideja-vodilja pri kreiranju Tefena je hladan tuš iskustava iz prošloljetnog II. izraelsko-libanonskog rata.

Ponovno naučene stare lekcije
Drugi izraelsko-libanonski rat doveo je do dosta preispitivanja na izraelskoj strani. Iako se može reći da je Izrael taj sukob dobio, bar svojevrsnom pasivizacijom Hezbolaha neko vrijeme, doživio je i nekoliko neugodnih iznenađenja, pa su na vidjelo izašle određene slabosti IDF-a.

Kako je teško doći do konkretnijih informacija u slobodnim izvorima, sa stajališta promatrača neki izraelski propusti u vojnom i tehničkom smislu mogu se navesti (analiza strateških političkih poteza prelazi okvire ovog teksta):
– Neadekvatna obuka koja je zadnjih godina bila najviše usmjerena na operacije u okupiranim područjima protiv Palestinaca.
– Pričuvne snage su bile zanemarene u obuci i opremanju zbog financijskih ograničenja i stavljanja naglaska na razvoj novih visokotehnoloških koncepata ratovanja.
– Zračne snage, iako iznimno uspješne protiv Hezbolahovih raketa zemlja-zemlja velikog i srednjeg dometa (40 – 200 km), nisu uspjele ništa bitno učiniti protiv lansera raketa kratkog dometa od 107 i 122 mm (u tisku popularno nazvane kaćušama). Čak i nakon ulaska većih kopnenih snaga u Libanon, sjeverni dio Izraela je bio na udaru do zadnjeg 33. dana rata.
– Taktička uporaba oklopnih snaga nije bila najuspješnija zbog povremenog nedostatka koordinacije s pješaštvom, inženjerijom i topništvom, posebice u početku sukoba. Nadalje, u početku su se koristili malim snagama u prepadima, a kad bi naišli na neočekivano jak otpor imali bi gubitke, što je dovodilo do stihijske eskalacije jer bi i spasilačke akcije (također) zapele na teškom terenu i u dobro pripremljenim zasjedama Hezbolaha. Takav angažman malih snaga negirao je izraelsku nadmoć u manevru, brojnosti i vatrenoj moći i sveo rane bitke na niz akcija u kojima je maksimiziran utjecaj stege, protuoklopnog naoružanja i pripreme terena kod snaga Hezbolaha.

– Hezbolahovi POVRS-i osim što su drugu stranu iznenadili svojom brojnošću i pametnom uporabom protiv tenkova (prema poluslužbenim informacijama pogođeno je oko 50 Merkava Mk 2, 3 i 4, od toga 21 – 22 probijeno te je oko 5 – 6 uništeno, s time da je dio navedenih uništen improviziranim eksplozivnim napravama), uzrokovali su i najviše žrtava među pješaštvom, pogađajući građevine u kojima bi potražili zaklon.
– IDF nije uspio slomiti ni čak bitno omesti C2 sustav Hezbolaha.
– Nerazumljiva ležernost ratne mornarice koja je zanemarila informacije da Hezbolah vjerojatno ima protubrodske rakete C-802 i to platila oštećenjem korvete INS Hanit klase Sa’ar 5. Inače, mornarica je u ovom sukobu odradila velik posao blokadom obale, djelovanjem po priobalnim ciljevima i specijalnim snagama.
– Po tko zna koji put se pokazalo da zrakoplovstvo, pa ono bilo iznimno učinkovito, ne može utjecati na strateške političke odluke druge strane, odnosno odlučiti rat. U ovom slučaju je uništenje libanonske infrastrukture trebalo potaknuti akcije Libanonske vlade protiv Hezbolaha.

Naglasak na kopnenoj komponenti IDF-a
Kako je već rečeno, Tefen se u mnogome temelji na prošlogodišnjem ratu protiv Hezbolaha i kao takav predviđa prvi put u desetljeću znatno ulaganje u kopnene snage. Plan uključuje stotine novih tenkova Merkava Mk 4, teške oklopne transportere, C2 sustave i velik raspon bespilotnih, odnosno besposadnih sustava.

Jedan od važnih ciljeva IDF-a u idućem razdoblju je obnoviti sposobnost manevarskog ratovanja kao dijela operativne sposobnosti vojske, uzimajući u obzir prijetnje i ograničenja nametnuta modernim oružjem i asimetričnim ratnim taktikama. Već spomenuta nabava velikog broja novih teških oklopnih transportera Namer ojačat će pješačke brigade i omogućiti im kretanje i borbu po svakom terenu, paljbom zasićenom okruženju, uz prisustvo visokog stupnja ugroza. Nedostatak takvih vozila u ratu protiv Hezbolaha je bitno ugrozio manevarbilnost i mobilnost IDF-a, što je često dovodilo do uporabe Merkava u za njih nepogodnim ulogama potpore pješaštvu, opskrbe i medicinske evakuacije. Prije prošlogodišnjeg rata IDF je planirao ubrzo prekinuti proizvodnju Merkava Mk 4, no sad će se ona nastaviti do 2012., pa će na kraju zamijeniti sve Merkave Mk 2 koje su trenutačno uskladištene za potrebe pričuvnih postrojbi. Ovo je izravna posljedica lekcija iz rata u Libanonu i još jedna potvrda pogrešnosti koncepta vojske s isključivo lakooklopljenim snagama.

Novi oklopni transporter pod imenom Namer (leopard na hebrejskom) razvijen je na temelju tenka Merkava Mk 4 i pružat će isti stupanj zaštite. Provobitno je bila planirana pregradnja starih Merkava Mk 1, no zbog praktičnosti i isplativosti odlučili su se za nova vozila. U 2008. godini planira se proizvesti 15 predserijskih primjeraka. Predviđeno je nekoliko inačica: dvije osnovne su oklopni transporter i vozilo za medicinsku evakuaciju (MEDEVAC) koje će zamijeniti M-113 u tim ulogama i inačica za paljbenu potporu s topom 30 mm i Spike POVRS-ima koja će zamijeniti M-113 i HMMWV vozila s raketama TOW. Posljednja inačica je namijenjena izvlačenju tehnike i ona će zamjeniti ili dopuniti sadašnje M-88 i teške kamione za izvlačenje.

Za početak Namere će pokretati motori AVDS 1790 sa starih Merkava Mk1, a nagodinu će biti donijeta konačna odluka o pogonu između motora AVDS i MTU 833. Od ostale opreme Nameri će imati najmanje četiri daljinski upravljane videokamere koje će zapovjedniku i posadi pružati nesmetan periferni pogled. Nadalje, vozila će biti u potpunosti umrežena, a njihova C4 oprema će uključivati Elbitov pješački sustav za upravljanje bitkom (Battle Management System/Infantry) i podupirat će Integrated Advanced Soldier sustav, odnosno izraelskog vojnika budućnosti.

Naoružanje u transporterskoj inačici će se sastojati od daljinski upravljane oružne stanice (Remotely Controled Weapon Station – RCWS) MINI SAMSON sa strojnicama M2HB od 12,7 mm, M 246 GPMG od 7,62 mm ili bacačem granata M 19 od 40 mm. Posada broji 11 vojnika, uključujući zapovjednika i vozača. Predviđena cijena potpuno opremljenog Namera će biti oko 1,5 milijuna dolara (što je prilično niska cijena, pa je možda riječ o preoptimističnoj procjeni ili tiskarskoj greški).

Merkava Mk 4 i Namer dobit će sustave za aktivnu zaštitu. Još nije poznato hoće li to biti Rafael TROPHY, IMI IRONFIST ili njihova kombinacija. Zanimljivo je napomenuti da je američka vojska testirala Trophy za svoje potrebe i zaključila kako sustav još nije zreo za operativnu uporabu. Istim sustavom se planiraju opremiti i sve Merkave Mk 3, dio Mk 2 i postojeći teški oklopni transporteri Achzarit.

Oklopnjaci Achzarit će još dobiti jači motor i RCWS. Očekuje se i da će dio M-113 biti opremljeno poboljšanim oklopom i da će biti preraspoređeni na zadaće slabijeg intenziteta, posebice u protuterorističkim operacijama u naseljima, gdje bi ova relativno laka i mala vozila mogla biti učinkovita. U skopu Tefena ostavljena je mogućnost nabave kotačnih oklopnih vozila kao što je Stryker za lake elitne (padobranske) brigade te Golan Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) vozila.

Zapovjedništvo kopnenih snaga će ustojiti novo divizijsko zapovjedništvo čime namjeravaju povećati fleksibilnost taktičke zapovjedne strukture, s time da se ne očekuje ustrojavanje novih postrojbi.

Zračna komponenta i dalje najmodernija u regiji
Zbog sve većeg rizika od eskalacije i destabilizacije u regiji (prije svega vezano uz nuklearni program Irana), velik dio plana se odnosi na strateške investicije u obavještajno-izvidničke resurse. Planirana nabava, modernizacija i razvoj novih sustava u ovoj domeni će uključivati zračne (sa i bez posade) platforme, svemirska sredstva i sredstva za elektroničko motrenje. Nadalje, očekuje se poboljšavanje sustava za obranu od raketa. Presretači balističkih raketa ARROW 3 ojačat će postojeću mrežu HOMA radi suočavanja s mogućom bliskom nekonvencionalnom prijetnjom iz Irana. Tefenom će se financirati i nastavak razvoja presretača raketa srednjeg dometa MAGIC WAND u sklopu zajedničkog programa sa SAD-om. Nadalje, planira se ubrzati razvoj i po mogućnosti ulazak u operativnu uporabu unutar sljedećih 24 mjeseca sustava IRON CAP koji je namijenjen presretanju raketa, granata i minobacačkih mina.

Dok će dio sredstava predviđenih za izraelske zračne i svemirske snage (IASF) biti preusmjeren kopnenoj i pomorskoj komponenti IDF-a, ova grana će i dalje dobivati velik dio nove opreme. Prvi put se kroz Tefen 2012 potvrđuje namjera Izraela da kupi do 100 borbenih aviona F-35 Lightning II. Unutar vremenskog dosega ovog plana izraelsko ratno zrakoplovstvo će se moći usmjeriti na nabavu prve eskadrile, tj. oko 25 aviona sa zrak-zrak i preciznim zrak-zemlja naoružanjem. Kad bi se dovoljno rano postigao čvrsti ugovor i pod uvjetom da razvoj Lightninga II ne doživi dodatna kašnjenja, prvi zrakoplovi bi mogli biti isporučeni do 2014.
Izraelsko zrakoplovstvo će dobiti i sredstva za modernizaciju postojeće flote. Planira se modernizirati avionika svih F-16C/D kako bi ih se dovelo na razinu Block 50/52 standarda (F-16I), a moguća je i modernizacija flote F-15. S druge strane, zbog ograničenja proračuna morati će odgoditi nabavu novih zračnih tankera i transportnih zrakoplova, dok postojeći ubrzano stare i postaju sve skuplji za održavanje. Kako je operativni proračun za tankere odvojena stavka od vojnog proračuna, mogao bi potražiti alternativna rješenja, uključujući outsourcing temeljen na Gulfstream G550 ili Boeing platformama u civilnom vlasništvu.
Izraelska ratna mornarica će dobiti “zeleno svijetlo” za gradnju dva prioblana borbena broda (Littorial Combat Ship) koje će vjerojatno rabiti kao zapovjedne brodove u dvije pomorske namjenske skupine koje će kombinirati površinske i podvodne elemente. Mornarica će dobiti i novi PZO sustav, najvjerojatnije izvedenicu sustava Barak-8 koji razvijaju zajedno s Indijom.

Vedran SLAVER