Južnokorejski FFX serije III

Južnokorejska državna agencija za nabavu naoružanja (Defense Acquisition Program Administration – DAPA) potpisala je s domaćom tvrtkom Hyundai Heavy Industries (HHI) ugovor u vrijednosti 13,8 milijuna dolara. Odnosi se na razvoj nove serije fregata klase Incheon, u sklopu programa Future Frigate Experimental serije III (FFX III). Plovila će biti namijenjena za potrebe domaće ratne mornarice. FFX samo je jedan od nekoliko programa koje DAPA ubrzava kako bi se podržala korejska ratna brodograđevna industrija. Naime, ona se nalazi pod sve većim fiskalnim pritiskom zbog usporavanja poslovanja u komercijalnom sektoru.
DAPA u priopćenju od 27. prosinca navodi da će sukladno uvjetima iz ugovora HHI razviti, dizajnirati i projektirati fregate serije III s naglaskom na poboljšanju značajki smanjene zamjetljivosti i sposobnosti preživljavanja. Plovila će također imati poboljšane protupodmorničke sposobnosti te biti opremljena naprednim radarima i imati sposobnosti protuzračne obrane.

(Ilustracija: DAPA)

Novi brodovi istiskivat će 3000 t, što je 200 tona više nego njihovi prethodnici, fregate klase Daegu (FFX II), čija je masa 500 tona veća od mase fregata klase Incheon (FFX I). DAPA navodi da će gradnja šest novih plovila u klasi stajati 2,3 milijarde dolara. Južnokorejska mornarica djeluje flotom od šest fregata klase Incheon. Fregata “Daegu”, prva iz serije II, porinuta je u brodogradilištu Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) u lipnju 2016. godine. Južna Koreja namjerava izgraditi ukupno osam fregata te serije. Sukladno tom planu, DAPA je 21. prosinca dodijelila HHI-ju ugovor u vrijednosti 586 milijuna dolara za treću i četvrtu fregatu FFX II.

M. PTIĆ GRŽELJ