Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja…

General-bojnik Andrija Matijaš Pauk, legendarni pripadnik 4. gardijske brigade, sa svojim je tenkistima sudjelovao u gotovo svim većim akcijama u Domovinskom ratu, a poginuo je 9. listopada 1995. drugog dana akcije Južni potez u bitki kod Mrkonjić Grada

U Općini Marina u petak, 9. listopada 2019. godine, obilježena je 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša – Pauka 

 

”Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja“. Po toj je rečenici, izgovorenoj uoči akcije Maslenica, ostao zapamćen legendarni junak Domovinskog rata, general-bojnik Andrija Matijaš zvan Pauk. Konkretan, jezgrovit, urođenog autoriteta kojim je ulijevao samopouzdanje svojim vojnicima. Na bojištu uvijek prvi, a tako je bilo i 9. listopada 1995. kad je sa svojom postrojbom drugog dana operacije Južni potez na oklopu krenuo u bitku kod Mrkonjić Grada. Iako tijekom Domovinskog rata nije izgubio niti jednu bitku, nažalost, kraj ove nije dočekao, poginuo je nakon što je protuoklopna raketa pogodila njegov oklopni transporter.

Andrija Matijaš Pauk rođen je 1947. u Pozorcu kraj Trogira, a nakon osnovne škole odmah se odlučio za vojni poziv. Za vrijeme služenja vojnog roka intenzivno se bavio sportom, a posebno se interesirao za oklopna vozila. Na samom početku rata, u ljeto 1991. bori se na bojištu na području Banovine nakon čega se vraća u Dalmaciju te se u listopadu te godine priključuje 4. gardijskoj brigadi.

Od prvih zarobljenih srpskih tenkova ustrojava samostalnu tenkovsku satniju koja poslije prerasta u oklopnu-mehaniziranu bojnu. Kao iskusni tenkist sa svojom je postrojbom odigrao veliku ulogu u akciji Maslenica kad je zahvaljujući združenom djelovanju oklopa i pješaštva deblokirano zadarsko zaleđe. Matijaš je ranjen na samom početku akcije, no iz bolnice se vrlo brzo vratio na položaje ne želeći napustiti svoje vojnike koji nisu ni znali da je ranjen.

Borbenost i spremnost

Brigada u to vrijeme sudjeluje u svim važnim akcijama, a Paukovi tenkisti ističu se borbenošću i spremnošću. U operaciji Zima ’94 na čelu 4. gardijske brigade zamijenio je ranjenog zapovjednika Damira Krstičevića i to u teškim zimskim uvjetima u akcijama na području Dinare. Na iznimno niskim temperaturama i visokim nanosima snijega Matijaševa zadaća bila je dovesti tenkove na Dinaru što se dotad smatralo nemogućim. Bio je i sudionik akcija Skok 1 i Skok 2 te Ljeto ’95. U operaciji Oluja sudjelovao je u oslobađanju Knina u koji 5. kolovoza ulazi sa 7. gardijskom brigadom. Nakon Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez, koja je na kraju bila i pogubna za ovog junaka Domovinskog rata.

”Pao je junak da bismo mi mogli živjeti… Kad budete brojili imena onih koji su narod vodili do cilja, nemojte zaboraviti ime stožernog brigadira Andrije Matijaša,” rekao je iznad Matijaševa odra fra Ignacije Vugdelija.

Posmrtno je promaknut u čin general-bojnika, a u spomen na Matijaša 4. gardijska brigada, prema njegovu ratnom nadimku, dobiva naziv Pauci.

Pripremila: Martina Butorac

Foto: Josip Kopi, arhiva HVGI-ja


Stručnjak za tenkove i oklopnu borbu

U Marini kraj Trogira 9. listopada obilježena je 25. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša Pauka.

“O Andriji Matijašu teško je govoriti bez epiteta vitez, heroj ili junak. Njegov ratni put pun je pobjeda koje je ostvario kao jedan od najvećih stručnjaka za tenkove i oklopnu borbu,” istaknuo je izaslanik ministra obrane državni tajnik Zdravko Jakop te dodao kako je on jedan od heroja koji su u Domovinskom ratu dali najviše što su znali i najviše što su mogli, dali su sebe, svoje živote, svoje znanje da bismo mi danas mogli živjeti u samostalnom suverenoj Republici Hrvatskoj.

Izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić rekao je kako je general Matijaš postavio visoke moralne standarde hrvatskog vojnika u Domovinskom ratu istaknuvši: “Lik i djelo generala Matijaša istodobno su i naš ponos i velika obveza da svakim danom kao ljudi i vojnici budemo bolji. Uspomena na njega naša je trajna obveza, a svi naši uspjesi neka budu u spomen i trajna zahvala njemu.”

Posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za obranu Damir Krstičević istaknuo je kako mu je bila čast rame uz rame služiti Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom Paukom: “Mene i Andriju kao i mnoge hrvatske branitelje povezala su ratna zbivanja početkom 90-ih i želja da pomognemo našoj domovini na putu do slobode. Bio je moj suborac, moj mentor, moj prijatelj. Andrija je uistinu bio istinski ratnik, ali prije svega čovjek topla srca i pun razumijevanja. Već za života postao je legenda,” istaknuo je.

 (OJI)