Marke – modernizacija oružanih snaga

Mađarska pošta sa šest je različitih maraka 2019. godine široj javnosti predstavila razvojni program mađarskih oružanih snaga pod nazivom Zrinski 2026. (mađ. Zrínyi 2026)

Mađarski minolovci klase AM iz programa Zrínyi 2026

Motivi na markama fotografije su tamošnjeg Ministarstva obrane, a prikazuju: kopnena vozila, zrakoplove (lake borbene zrakoplove Saab JAS 39 Gripen i transportni zrakoplov A319 za potporu mađarskim vojnicima u mirovnim misijama), jurišni helikopter Mil Mi-24, terensko vozilo Polaris MRZR 4, brodove minolovce klase AM te malokalibarsko oružje domaće proizvodnje: pištolj, jurišnu pušku i kratku strojnicu.

Malokalibarsko oružje kakvo se koristi u mađarskom OS-u

Na filatelističkim su proizvodima i službeni logotipi programa, koji daju veću autentičnost izdanju, odnosno pokazuju kako je taj proizvod nastao u suradnji s nositeljem programa. Mađarska već nekoliko godina provodi obuhvatan i ambiciozan plan modernizacije vojske. Primarni je cilj programa Zrínyi 2026 tehnološki potpuno osuvremeniti vojne snage, koje će biti opremljene modernim vozilima i oružjem te će moći pravodobno i ispravno odgovoriti na sigurnosne ugroze. Naglasak programa stavljen je i na domaću proizvodnju oružja i opreme, koliko god je moguće.

Brojne zemlje koristeći poštanske marke kao sredstvo komunikacije s javnosti prikazuju modernizaciju svojih oružanih snaga, bilo putem obljetnica ili zbog uvođenja novih programa. Tako je, primjerice, Australija 2011. obilježila 100. obljetnicu ratne mornarice te prikazala ratni brod s kraja XX. stoljeća.

Slika 3. Višenamjenski borbeni zrakoplov Boeing F/A-18E/F Super Hornet, kod nas poznatiji kao stršljen

Malta je 2011. prikazala brod Obalne straže P23 povodom njegova umirovljenja: SAD ga je Malti donirao 1970-ih, a u uporabi je bio punih četrdeset godina. Samo dvije godine nakon što je službeno poletio, ukrajinski borbeni transportni turbomlazni zrakoplov Antonov AN-178 predstavljen je 2017. na tamošnjoj marki. Kirgistan je 2017. povodom 25. obljetnice ustrojavanja oružanih snaga na četiri marke prikazao svoje najmodernije oružje i vozila (topništvo, helikoptere, tenkove i sl.). Alžir je 2012. povodom 50 godina neovisnosti na markama prikazao motive s različitim naoružanjem: od raketa, preko ratnih brodova i zrakoplova pa sve do vojne policije. Azerbajdžan je 2013. obilježio 95 godina svojih oružanih snaga prikazom različitog naoružanja s vojnikom u prvom planu i dr.

 

Topništvo OS-a Kirgistana, planinske zemlje u jugoistočnom dijelu središnje Azije
Proizvodnja ukrajinskog turbomlaznog vojnog transportera AN-178 počela je prije pet godina

 

 

 

 

 

Osim što su se na brodu P23 uvježbavali američki vojnici za rat u Vijetnamu, služio je više od 40 godina u malteškoj Obalnoj straži  

 

Ivo Aščić