Novi programi obuke roda veze

Kruna cjelokupne obuke bila je završna vježba polaznika koja je trajala četiri dana. Provedena je na poligonu vojarne ”Pukovnik Marko Živković“ na Plesu gdje su polaznici demonstrirali novostečene vještine u uspostavi komunikacijskog središta na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu

rpt

U Središtu za obuku Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) od 14. srpnja do 2. listopada proveden je I. ciklus specijalističke vojne obuke (SVO) roda veze prema novorazvijenim programima. Programi su u potpunosti modernizirani tako da osim postojećih radiokomunikacijskih i KI tehnologija koje su na korištenju u Oružanim snagama Republike Hrvatske sadrže i programe IT akademije Ministarstva obrane i Oružanih snaga, uključujući sadržaje iz područja cyber-sigurnosti. Uz sedamnaest polaznika obuke istodobno je proveden i ciklus prekvalifikacije u rod veze za četvero pripadnika Oružanih snaga koji su se priključili u petom tjednu specijalističkog osposobljavanja. Obuka je uspješno provedena za radio, telekomunikacijsku i informatičku specijalnost  roda veze. Novi programi obuke vrlo su zahtjevni za svladavanje, a najizazovniji su svakako bili sadržaji IT akademije. Osim IT akademije najveće zanimanje polaznika obuke bilo je za natjecanje i završnu vježbu. Polaznici obuke osposobljeni su za rad na radiouređajima i sustavima veze koji se koriste u Oružanim snagama, vladaju telekomunikacijskom i mrežnom opremom kao i njihovim  komponentama, strukturnim kabliranjem, načelima rada računala, sastavljanjem računalnih komponenti, instalacijom softvera i perifernih uređaja te otklanjanjem hardverskih i softverskih problema kao i osnovama cyber-sigurnosti. Polaznici su svoje kompetencije potvrdili kroz više uzastopnih online i praktičnih testiranja.

Završna vježba

Kruna cjelokupne obuke bila je završna vježba polaznika koja je trajala četiri dana. Provedena je na poligonu vojarne ”Pukovnik Marko Živković“ na Plesu gdje su polaznici demonstrirali novostečene vještine u uspostavi komunikacijskog središta na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu. Završnu vježbu posjetio je i načelnik Uprave za KIS brigadni general Ante Tolić u pratnji zapovjednika ZzKP-a brigadira Daora Dabe te je u razgovoru s polaznicima obuke izrazio zadovoljstvo njihovom motivacijom i obučenosti kao i sustavom obuke prema novim programima. Tijekom završnog uvježbavanja održano je i natjecanje u specijalističkim vještinama kroz sedam radnih točaka na kojima su polaznici obuke pokazali svoje znanje i novostečene sposobnosti.

Po završetku SVO-a i ciklusa prekvalifikacije, u Središtu za obuku održana je svečanost na kojoj je polaznicima obuke zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor uručio potvrdnice o uspješno završenoj obuci. Brigadir Dabo čestitao je polaznicima na uspješnom završetku ove zahtjevne obuke te im zaželio dobrodošlicu u KIS zajednicu OSRH. Izrazio je također zadovoljstvo novim programima obuke koji su vrlo izazovni, ali ipak svladivi. Vojnici su kvalitetno pripremljeni za dužnosti u postrojbama OSRH. Brigadir je zahvalio zapovjedniku Središta za obuku i instruktorima koji su polaznicima omogućili stjecanje kompetencija potrebnih za razvoj sposobnosti Oružanih snaga u XXI. stoljeću. U cilju poticanja izvrsnosti Zapovjedništvo za kibernetički prostor već tradicionalno provodi izbor za najboljeg polaznika SVO-a prema glasovima polaznika i instruktora. Vojnikinja Marija Cerovečki najbolja je polaznica


Zapovjednik Središta za obuku poručnik Sandro Grbavac

Provedba Specijalističke vojne obuke roda veze po novim programima bila je velik izazov polaznicima, ali i instruktorima Središta za obuku. Instruktori su morali steći nova znanja i vještine kako bi provodili programe u kojima su integrirani tečajevi Cisco akademije: IT Essentials, Networking Essentials, Introduction to Cybersecurity i Cybersecurity Essentials koji čine okosnicu novog programa. Nakon što su početkom godine instruktori stekli potrebna znanja i vještine, odnosno dobili status instruktora za navedene tečajeve stečeno znanje prenosili su na polaznike tijekom osam tjedana specijalističkog dijela obuke. Najveći izazov za polaznike SVO-a bila su predavanja i materijali na engleskom jeziku, ali uz dosta truda i zalaganja svi su uspješno završili program. Stečeno znanje pokazali su na završnoj vježbi, na kojoj su, među ostalim, samostalno provodili zadaće uvezivanja dvaju središta veze putem radiorelejnog linka Thalesom 4000, instalacije i programiranja mrežne opreme, te pripreme, instalacije i održavanja korisničke opreme. Važno je istaknuti da su osim 18B telekomunikacijske specijalnosti tečaj pod nazivom Networking Essentials položili i polaznici 18A radio i radiorelejne specijalnosti, s ciljem što bolje pripreme polaznika za nove radio i radiorelejne uređaje koji ulaze u operativnu uporabu u OSRH, a koji se za razliku od uređaja starije generacije sve više baziraju na IP tehnologiji. Također sve specijalnosti SVO-a završile su i tečaj Introduction to Cybersecurity koji je uvod u cyber-sigurnost što je danas važan čimbenik u ranom prepoznavanju i otklanjanju mogućih ugroza za informacijske sustave MO i OSRH. Iako je bilo mnogo izazova na kraju obuke mogu reći da je to jedna lijepo zaokružena priča u kojoj smo uspješno stvorili novu generaciju vezista koji su stekli zavidnu količinu znanja i imaju čvrste temelje za daljnji razvoj  u rodu veze OSRH.

Polaznik ciklusa prekvalifikacije vojnik Mario Vučeta

Kao polazniku obuke za prekvalifikaciju u rod veze mogu reći da je bilo težih i lakših dana u protekla dva mjeseca. Samu obuku prošao sam lakše od drugih polaznika s obzirom na predznanja o računalima i znanju engleskog jezika. Instruktori su bili vrlo pristupačni za vrijeme predavanja, a i nakon. Maksimalno su posvetili vrijeme polaznicima kako bi im prenijeli znanje što se na završnoj vježbi pokazalo na najbolji način i u praksi.

Najbolja polaznica vojnikinja Marija Cerovečki

Bilo je izazovno i zanimljivo. Susrela sam se s uređajima i tehnologijama s kojima u civilu nismo imali doticaj, ali sve smo svladali radom s instruktorima. Rad u grupi od deset polaznika bila je također prednost jer je bilo lakše individualizirati pristup te smo pomagali jedni drugima kad bi “zapelo” tijekom učenja. Nastavni materijali i ispiti bili su na engleskom jeziku, što mi se svidjelo, jer je poznavanje stručne terminologije iznimno bitno u radu i usavršavanju u IT sektoru. Obuka je u konačnici pružila solidnu i sveobuhvatnu podlogu za budući rad unutar IT industrije za potrebe OSRH.

Tekst: OJI

Fotoarhiva ZzKP-a