Put ljubavi i žrtve za drugog dovest će nas do cilja

”Ovakav događaj nedjeljiv je dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe,” rekao je ministar obrane Mario Banožić

Hrvatski vojnici, policajci, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite svjesni svoje odgovornosti i uloge u suočavanju s epidemijom koronavirusa, hodočastili su Nebeskoj Majci da bi dobili neku novu snagu i hrabrost potrebnu za nošenje sa svim izazovima koji će se pred njih postaviti. A suočeni s brojim izazovima i prilikom organizacije samog hodočašća bili su i pripadnici Hrvatske vojske, točnije zapovjednik hodočašća i zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija.

Hodočašću su uz ministra obrane Marija Banožića nazočili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić te zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnik Ivica Jerkić te brojni vjernici.

“Svako vrijeme nosi svoje izazove, one očekivane, ali i one nepredvidive. Suočavamo se s neočekivanim izazovom, epidemijom svjetskih razmjera koja duboko zahvaća ne samo društvene i gospodarske odnose, nego i naše osobne živote. Naše je srce nemirno, misli lutaju, koraci su kolebljivi. Prepušteni smo samima sebi, a nemamo uporišta. Pokušavamo sebi dati ono što nemamo,” istaknuo je u prigodnoj homiliji vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan tijekom misnog slavlja povodom 28. hodočašća Hrvatske vojske, policije i branitelja u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici održanom u organizaciji Vojnog ordinarijata u RH. ”Morali smo voditi računa o svim mjerama Stožera civilne zaštite pa smo tako, među ostalim, svjesno smanjili i broj hodočasnika. Ove godine sveukupno nas je bilo oko tisuću. Tijekom cijelog hodočašća pratili smo i pazili da se navedene mjere provode i da ih se svi pridržavaju, nismo dopustili da se stvori prostor za ugrozu sigurnosti okupljenih hodočasnika,” rekao je general Turalija naglasivši kako je snažno nevrijeme koje je noć uoči hodočašća pogodilo cijelu Hrvatsku, dodatno otežalo cijelu pripremu događaja. ”Ovo je nama kao pripadnicima HV-a, braniteljima i policiji vrlo važan dan i trenutak, doći ovdje i prisjetiti se svih naših prijatelja koji su nastradali u Domovinskom ratu, ali i kasnije obavljajući svoje dužnosti…Ovo je prilika da podijelimo iskustva, sretnemo se i razmijenimo iskustva. Zadovoljan sam načinom na koji smo organizirali hodočašće, sve je proteklo u najboljem redu,” zaključio je Turalija.

Hrvatska vojska potvrđuje nedjeljivu vezu hrvatskog naroda i Gospe

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je na Križnom putu održanom na Bistričkoj kalvariji uoči misnog slavlja i naglasio kako je ovo prigoda podsjetiti kako su kroz cijelu povijest upravo hrvatski vojnici branili i obranili kršćanski identitet i kulturu ovih prostora, a nerijetko i cijele Europe.

”Ovakav događaj zato predstavlja nedjeljiv dio identiteta i tradicije hrvatskog vojnika i hrvatskog naroda. Ponosan sam što i u ovo naše vrijeme Hrvatska vojska svojim primjerom potvrđuje tu nedjeljivu vezu našeg hrvatskog naroda i naše Gospe,” rekao je ministar Banožić naglasivši kako je upravo vjera u Boga bila temelj borbe za samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

”Vidimo danas kako se te vrijednosti i dandanas gaje u hrvatskom vojniku i da je potreba za duhovnom dimenzijom kod hrvatskog vojnika u resoru MORH-a i HV-a još uvijek prisutna, smatram kako je duhovna dimenzija vrlo bitna ako želimo imate vojnike koji savjesno, odgovorno i profesionalno obavljaju svoje zadaće. Upravo zato ne sumnjam u daljnje sjajne rezultate našeg ministarstva i Hrvatske vojske,” rekao je Banožić.

Iste nade, vjera u bolje sutra i molitva za pronalazak načina za odgovornim suočavanjem s novom stvarnošću s kojom smo suočeni, obilježile su ovogodišnje hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Rješenje još nemamo, ali put kojim trebamo krenuti kako bismo ga pronašli, ipak nam je poznat i dan u propovijedi biskupa Bogdana.

”Pred nama su, dakako, mnoge mogućnosti i raznoliki putovi. No, do cilja će nas dovesti samo onaj put koji nam pokazuje Blažena Djevica Marija, a to je put ljubavi i žrtve, put odricanja i velikodušnog darivanja, put odgovorne slobode i zauzetosti za opće dobro. U promjenjivosti i nestalnosti vremena možemo se osloniti na Boga. Zapravo, On je jedini pouzdan i čvrst oslonac.”

Jelena Jakšić

Foto: Josip Kopi