Kadeti HV-a na Časničkom balu u Beču  

Šesnaest kadeta i kadetkinja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”  sudjelovalo je 18. siječnja u palači Hofburg na tradicionalnom Časničkom balu. Uz hrvatske kadete, na balu su sudjelovali kadeti Terezijanske vojne akademije, visoki časnici austrijske vojske te državni dužnosnici Republike Austrije…

Pod motom 100 godina i 1 noć, 18. siječnja 2019. godine, održan je u Beču, 93. po redu, Časnički bal. On je već dugi niz godina mjesto susreta, ne samo časnika austrijskih oružanih snaga i bečkog društva, već i europskih političara i poslovnih ljudi. Ove godine za državu sudionicu bala izabrana je Hrvatska te su priliku otplesati bečki valcer na samom otvorenju bala imali kadeti i kadetkinje Hrvatskog vojnog  učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“.  Alt-Neustädter Ball, poznatiji kao Časnički bal, ima dugu tradiciju, održava se od 1926. godine, a hrvatski su kadeti prvi put sudjelovali 2008. godine. Na ovogodišnjem balu održanom u palači Hofburg zaplesali su zajedno s kadetima Terezijanske vojne akademije, visokim časnicima Austrijske vojske te državnim dužnosnicima. Među uvaženim gostima bala bili su i zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen sa suprugom te veleposlanica Republike Hrvatske u  Republici Austriji dr. sc. Vesna Cvjetković.

”Na balu su nas predstavljali kadeti četvrte godine, odabrao ih je njihov zapovjednik satnije prema kriterijima akademskog uspjeha, akademskog dijela vojne obuke i uzornog ponašanja tako da možemo reći da su priliku za odlazak na bal dobili najzaslužniji kadeti,” rekao nam je natporučnik treće kadetske satnije Damir Kubinčan koji je zajedno s poručnicom Dorotejom Klinžić predvodio delegaciju kadeta u Beču. Ističe kako je uz sve akademske obveze koje kadeti marljivo obavljaju tijekom čitave godine ovakav događaj prava nagrada za sav njihov rad i trud, ne samo zbog sudjelovanja na balu već i upoznavanja kulturnog i vojnog nasljeđa Republike Austrije. ”Posebno bih želio zahvaliti Austrijancima koji su se pokazali kao izvrsni i gostoljubivi domaćini. Sve je organizirano na zaista visokoj razini, a naši kadeti predstavili su nas na najbolji mogući način,”  zaključio je.

Malo više o samom balu i posjetu Austriji ispričali su nam sudionici bala, kadetkinja narednica Adriana Stubičar i kadet narednik Eugen Pranjić.

”Pripreme za bal trajale su oko mjesec dana prije samog polaska, a pri dolasku u Austriju imali smo priliku uvježbati svoju koreografiju u jednoj od najstarijih i najcjenjenijih plesnih škola u Europi ”Elmayer“, objašnjava kadetkinja Stubičar te priznaje kako ih je prije nastupa ipak uhvatila trema, što zbog strahopoštovanja prema uvaženim gostima i maestralnom zdanju dvorane Hofburg, što zbog želje da u što boljem svjetlu predstave svoju zemlju i oružane snage. No razloga za strah ipak nije bilo, pri prvim taktovima trema je nestala, a plesni parovi izgledali su prekrasno i uigrano. Kadeti su nastupili u svojim službenim odorama, a kadetkinje u dugim bijelim haljina karakterističnim za plesne balove.

Važnost sudjelovanja vojske na ovakvim događanjima pobliže nam je objasnio kadet Pranjić: ”Balovi su u Austriji društveni događaj od velike važnosti, na takvim mjestima imamo priliku za povezivanje vojne komponente i civilne sfere, i zaista je lijepo vidjeti kad se vojska na ovakav način uklopi u civilna događanja.“

Nakon službenog dijela mogli su uživati u ostatku programa koji se odvijao u ostalim dvoranama palače. U najvećoj reprezentativnoj dvorani odvijao se klasični program i glazba u izvedbi orkestra Kraljevskog zrakoplovstva Omana, a u malim dvoranama plesalo se uz taktove rocka, soula, funka i popa. Zabava je uz bogatu zakusku potrajala do dugo u noć.

Kadeti su u Austriji proveli tjedan dana, a osim sudjelovanja na samom balu svi dani njihova boravka bili su ispunjeni aktivnostima i obilascima. Pripadnici austrijskih oružanih snaga proveli su ih kroz Beč, gdje su posjetili i Vojni muzej te Schönbrunn. Posjetili su, među ostalim, i Terezijansku vojnu akademiju, najstariju vojnu školu na svijetu, u Bečkom Novom Mestu. ”U pratnji njihovih kadeta i profesora obišli smo sve najvažnije dijelove akademije. Akademija ima poseban povijesni značaj za sve vojske srednje Europe, a austrijska vojska i vojno obrazovanje zaista su na iznimno visokoj razini,” rekao nam je kadet Pranjić. Posjetili su i hrvatsko veleposlanstvo gdje ih je zajedno s vojnim izaslanikom ugostila veleposlanica Hrvatske.

Pri posjetu su se posebno oduševili saznanjem kako u Austriji izrazito cijene hrvatske vojnike što dokazuje činjenica da se u svim reprezentativnim prostorijama i muzejima u društvu austrijskih vladara redovito nalaze i portreti hrvatskih vojskovođa. S predivnim iskustvom i  novim saznanjima u Hrvatsku su se vratili sretni i zadovoljni. ”Zaista možemo biti ponosni na našu vojnu tradiciju,” zaključak je naših kadeta, a mi smo ponosni na njih i na još jednu uspješnu prezentaciju Hrvatske vojske u inozemstvu.

Doris Ravlić, foto: arhiva HVU-a